Linux Öğrenmek İstiyorum

Python Öğreniyorum Bir yandanda linux öğrenmek istiyorum.Temel Seviyede Linux’u biliyorum lakin izleyeceğim yolu ve hangi eğitimleri almamı gerektiğini bilmiyorum.Sırası İle Linuxda neler öğrenmem gerektiğini yazarsanız çok sevinirim.Ayrıca kimin eğitimini almalıyım sizce?
(Kısacası Linuxun alt başlıkları)

Öncelikle ingilizce seviyen yeterli ise bu konuda bir çok ücretsiz eğitim kaynağı bulabilirsin.

Coursera

Linux Foundation

Turkcell Başlangıç için

Kitap Önerisi

Sanırım sistem yönetimi konusunda uzmanlaşmak istediğini düşünüyorum önerilerimi bu yönde yapıyorum. Yoksa Bulut ve konteyner anlamında mı uzmanlaşmak istiyorsun. Ya da daha kernel tarafında mı ?

Açıkçası nerde uzmanlaşacağın konusu da önem arz ediyor.

Ayrıca Gentoo kullanmanı tavsiye ederim. Öğrenmene fayda sağlayacaktır. Bir şeyleri kendin yaparak öğrenmene fayda sağlayacaktır.

Ben olsam Gentoo yerine Arch tavsiye ederdim, %3 performans artisi icin Gnome’u 6 saatte derlememeli kimse.

Baslangic icin kesinlikle Arch denemeyin. Son kullanici dagitimi ile baslamak (Ubuntu, Mint gibi) guzel, devaminda orta seviye bir dagitim (Fedora, OpenSuse), devaminda tercihen daha zor bir sistem, (Arch).

System Admin’ler gordugum kadariyla sirf meraktan kendi kendine gelisen insanlar. Linux ogrenmek gibi bir amaclari olmuyor, bilgisayari kullana kullana ve biraz da merak ederek ilerletiyorlar kendilerini. Siz de bu sekilde baslayabilirsiniz.

3 Beğeni

Gentoo tavsiye etmemdeki sebep temel seviyede Linux bildiğini iletmiş ve uzmanlaşmak istiyor. Bence bu seviyede biri bile Arch sıkıntısız kurabilir ki Arch kurulumu bu kadar abartılacak bir olay değil diye düşünüyorum. her yerde video ve dokümanlarda ki açıklamaları takip etsen 8 yaşında oğlum bile kuruyor. Klavye tanımla , internet bağlantısı , saat ayarları, disk bölümleme , biraz sistem yapılandırması ki önemli kısmı öğreneceğin buralar (dizin yapısı etc vs.)
Zaten buradaki amaç yönergeleri takip etmenden öte neden yaptığını sorgulamak olacaktır. Neden bu dizini bağlıyorum bu dizin ne işe yarar gibi.

Ancak uzmanlaşmak istediği için Gentoo kurulumu daha fazla detaya gireceği ve bir çok işlemi deneyimleyeceği için önermiştim.

Başta belirtmedim ama benim şahsi düşüncelerim ;

Sistem yöneticiliği düşünülüyor ise Linux tabanlı bir çok sunucu yapısı Redhat tabanlı diyebilirim bu nedenle ilerleyen aşamada sunucu tabanlı bir sürüm incelende ve RPM paket sistemini anlamanda fayda sağlayacaktır. Deb tabanlıda sunucular var ancak çoğunluk Rpm tabanlı CentOS kullanır. CentOS fişi çekildi diyebiliriz Redhat tarafından ancak bir çok alternetif gene redhat tabanlı Rocky Linux gibi sürümler oluşmaktadır.

christoper negus un linux bible diye bi kitabi var ordan ogrendim ben tum alt basliklari detaylandiriyor tum temel seylere hakim olursun onu okursan

1 Beğeni

Tamam, ben de bunun icin bu eziyeti cekmeye gerek yok dedim.

Dogru. Ama biz burada kisisel bilgisayarda kullanilacak bir sistemden soz ediyoruz, kurulum 1 kere yapiliyor ve bitiyor. Devami?

Gentoo icin de kurulum kaynaklari var. Konu bunlarin coklugu degil bence. Dedigim gibi kurunca bitmiyor bu is. Ben de Arch Linux’ten pek haz eden biri degilim. Ama Arch Gentoo alternatifi.

Dogru. Bunun icin de Fedora tavsiye ederim, Cent OS’u ogrenmeyi kolaylastirir hem.

Hepinize teşekkür ederim.

Ben hem sunucu kurup optimize etmek istiyorum birde ansible olsun docker olsun bu tarz şeyleri öğrenmek isityorum

Merhaba ben incelediğim kadarıyla böyle domain kurup sunucu optimizasyonu yapmak istiyorum.Buna benzer şeyler.Bu sistem yönetiminimei giriyor?

Açıkçası bende hobi olarak ilgileniyorum. Çok ileri düzey değilim. 25 yıldır kullanıyorum hiç bir zaman kişisel kullanım ve hobi dışına çıkmadı. Kısacası iş hayatınım için kullanmadım.

Ancak şunu söyleyebilirim. Belirttiğiniz optimizasyonu Kernel kısmına girmeniz gerekeceğini düşünüyorum ancak ne kadar bir veri işleyip iyileştirmek kısmı ne kadar büyüklükte bir veri merkezini optimize edeceksiniz.

Yaptığınız standart sürüm dışına çıkıp kendi çekirdeğinizi derlemek size performans olarak hiç bir fark oluşturmayabilir. Ancak yüzlerce sunucunun bağlı olduğu bir yapıda evet ciddi enerji , zaman , veri gibi gibi geri dönüşü olur.

Linux öğrenmek istiyorum derken ? terminal komutlarından filan mı bahis ediyorsunuz ?

Merhaba hayır devops ve web site ile alakalı bilgileri öğrenmek istiyorum.

Kesinlikle bu dokümana bakmanı öneririm. Seni belli bir yere getirecektir…
https://linux-dersleri.github.io/menu.html

2 Beğeni

Arch, Gentoo alternatifi değil. Yaklaşık 2 aydır Gentoo kullanıyorum ve memnunum. Sürekli kurulum yapan biri değilseniz gayet güzel. Derleme uzun sürer ama ne olacak ki? Acelemiz yoksa sorun olmaz. Hatta bence sunucuda Gentoo mantıklı bile olabilir. Çökmeyeceği kesin zaten. Sunucuların kaynak sıkıntısı da yok. Derleme daha kısa sürer.

Gentoo ile Arch’ı karşılaştırmak da mantıksız. Arch paket kurarken hıza odaklanan bir sistem anladığım kadarıyla. Paketlerin sunduğu ayarlama kısmında ise her şeyi bize bırakmış. Gentoo ise hızlı kurulumu umursamıyor. Öyle ki portage yani paket sistemi python ve bash ile yazılmış. Anladığım kadarıyla gentoo geliştiricileri modülerliği esas alıyor. Ve özelleştirmede devrim yaratmışlar sanırım. systemd’yi beğenmedikleri için openrc yi yazmışlar. Daha modüler.

Eselect var. Alternatifler arasında seçim yapma hatta servis yönetimi dahi bu araç üzerinden yazılabiliyor ve hepsi de ona kurulan modüller sayesinde. USE olayı var. Derlerken aktif olacak özellikleri biz seçebiliyoruz. savedconfig var. Bazı config.h gibi derleme esnasında ayar yapabileceğimiz dosyaları özel bir dizine atıp derleme esnasında o ayarların kullanılmasını sağlayabiliyoruz.

Bu durumda ne gentoo archa ne arch gentoo ya alternatif olabilir.

1 Beğeni