Merhaba arkadaşlar

Bir konuda fikrinize ihtiyacım var Python dan sonra hangi dil ile ilerlemeliyim. Oyun alanında ilerlemek istiyorum biraz kararsızım …Açıkçası piyasada daha çok ihtiyaç duyulan diller nelerdir bununla ilgilide fikir beyan ederseniz sevinirim… Teşekkürler… :hugs:

Oyun geliştirmede piyasada en çok C# (Unity) ve C++ (Unreal Engine) kullanılıyor diye biliyorum.
Genel olarak piyasada en çok şu dile ihtiyaç duyuluyor diyemeyiz maalesef.
Örneğin Veri Analizi için Python olmazsa olmaz,
Backend için C#, JavaScript, Java, Python, Go gibi diller iyidir (Python önermem ama iyidir yine de), Frontend için JavaScript mecburi artık
gibi gibi durumlar mevcut.

2 Beğeni

Teşekkür ederim Python neden önermiyorsunuz?

Backend için önermiyorum çünkü diğer dillerde -özellikle C# .Net’te- iş imkanı çok daha fazla.
LinkedIn’den bahsettiğim dilleri karşılaştırarak bakabilirsiniz.
Örneğin Backend Developer araması yapın, muhtemelen %30undan fazlası .Net çıkacaktır (Türkiye için geçerli, diğer ülkeleri bilmiyorum). JavaScript kısmında NodeJS epey ilgi görüyor, Java ilanları da çok, firmalar Go’ya yavaş yavaş geçiyorlar. Bu aralar çok fazla olmayabilir ama pek çok büyük şirket Senior Go developer arıyor.
Bunlar içerisinde bir gariban Python kalıyor. Özetle sıfırdan Backend developer olmaya karar verseydim Python seçmezdim.

Python’ın tek güzelliği Django. Ben öyle sağa sola işe girmeyeceğim, kendim insanlara websitesi yapar oradan kazanırım diyorsanız direkt Django’ya başlayın derim. Zaten dışarıya yapacağınız sitenin trafiği de milyonlar olmayacağından Django rahat rahat ihtiyaçlarınızı karşılar. İyice öğrendiğinizde 2 günde websitesi çıkarmaya başlarsınız.
Kendi fikirlerim var oradan da yürüyebilirim diyorsanız yine Django iyidir.

Kısacası gelecek planlarınız ve ihtiyaçlarınız doğrultusunda ilerlemeniz daha doğru olur.

1 Beğeni

Ayrıca Django ile NoSQL kullanmak epey zor iş. Bilginiz olsun.

Simdi kafam biraz karıstı :upside_down_face: aslında website suan için yapacagım birsey degil tasarım olaylarınıda pek sevmiyorum aslında yapay zekaya baya bir merakım var :sunglasses: Python bu yüzden ılgimi cekmişti robotik kodlama vs … Bir projenin ucundan tutmak bana daha fazla sey katabilir o yuzden hangi yolda ilerleyecegimi bir firmada işe girdiğimde daha net görebilirim …java , go olabilir ve JavaScript bunlara biraz bakayım…Bİgi için çok teşekkür ediyorum. :upside_down_face:

Ben Python bırakayım o zaman :joy: :melting_face:

Yeni baslamis ve Python ogrenmis olan biri bu detaylari onemsememeli. Programlama ogrenmeye yeni baslayan insanlarin “hangi dilden baslayayim, hangisiyle is bulurum” sorusu o yuzden mantiksiz. Ilk programlama dili her zaman programlama ogrenmek icin ogrenilir, is bulmak, para kazanmak icin degil. Herhangi bir dille programlama ogrendikten sonra da kisi istedigi dille istedigi seyi yapabilir.

Bu dogru. Ama yeni baslayan birinin buna da ihtiyaci yok.

Python’in sektordeki rolunden konusacak olursak, sektorde 2 sene sonra bile ne olacagini kimse bilemiyor, tahmin edemiyor. Ama bu alanlarda Python kullanilmiyor diye asla is imkaninin olmadigini soyleyemeyiz. Bu islerde Python’in rolu daha cok isvicre cakisi gibi. Scripting dili lazim olunca akla gelen 1 numara dil. Bilmenin faydalari cok, zarari yok.

Ki zaten hic kullanilmasa bile bir tane fazladan dil kullanmanin kimseye zarari yok. Zarar etmezsiniz. Hele ki Python gibi populerse.

Zaten belli bir seviyeden sonra “dil bilmek” gibi bir sey kalmiyor ortada. Kisi programlamayi cok iyi bildigi ve tecrubesi oldugu icin istedigi, ihtiyac duydugu dili alip kullanabiliyor. Ve bu seviyeye gelmek icin onemli olan sey ise sektorde kullaniliyor mu, insanlara lazim mi demeden kod yazmak.


Daginik gittim, yeni baslayanlara tavsiye kismina doneyim.

“Hangi dil/teknoloji” sorusu cok gereksiz, anlamsiz bir soru yeni baslayan kisiler icin. Cunku bu soru her kisinin kendi cevabinin olmasi gereken bir soru. Bu forumda hepimiz programciyiz, evet ama hepimiz programlama ile bambaska seyler yapan bambaska insanlariz. Hepimizin farkli cevaplari olacaktir. Kimimiz bu ise sadece para kazanmak icin bir yol olarak bakar, kimimiz bu isi tutkusu olarak tanimlar.

Dolayisiyla bu soru, “Hangi ayakkabiyi alayim?” demek gibi bir sey. Kisinin ayakkabidan beklentileri bilinmiyor, ayakkabi zevki bilinmiyor. "Dene, gor kardesim"den daha mantikli bir cevap verilemiyor.

Boyle konularda insanlarin cevaplari cogu zaman “Hangi is icin dil secmeye calisiyorsun?” oluyor. Cevap ogrenildikten sonra verilen tavsiyeler ise;

  • Backend => Javascript, C#/.NET, Go
  • Web Frontend => Javascript, NodeJS, React, Vue…
  • Masaustu uygulamalari => C#, Javascript
  • Mobil Uygulamalar => Dart, Flutter, Java

seklinde oldukca duz cevaplar oluyor. Yeni baslayan birine bu cevap verilebilir, ama daha buyuge dogru da yonlendirilmeleri gerekir. Farkli bir seyler uretmek, ne bileyim, C ile backend yazip Webassembly + C ile ona frontend yazmak, Rust + Flutter ile mobil uygulama yazmak, Qt + Rust’i mobile derlemeyi denemek…

Bu yonlendirmeler ayni dilde, ayni kodu yazan, birbirinin klonu programcilar yetismesine de karsi cikmis oluyor. Birileri bu isi ogrenmek icin, yenilik yapmak icin yapmali, demek oluyor.

Yanlis anlasilmak istemem, bu, populer seyleri kullanmayin demek degil. Herkesin yolu, yontemi farkli. Ben surekli bir seyleri degistirmenin cok yararli, ogretici ve zevkli oldugunu bildigim icin sadece populer seylerle takili kalmayin demeye calisiyorum. Umarim acik olmustur.

Iyi forumlar.

5 Beğeni

Merhabalar…
Kendimi yenilemeyi seviyorum meraklıyım iş olarak degil merakımdan suan buradayım yada bu alana yöneldim ama tabi ki bilgimin ilerde getirisi olabilir…O yüzden herkesin düşünce bilgi ve tecrubelerine ihtiyacım var…Öneri ve fikirler benim için önem arz ediyor fikrinizi paylaştıgınız için teşekkür ederim :hugs:

Ben de bir şeyler önerecektim. Yanlış anlaşılmasın diye önermiyorum.
Kolay gelsin.

Kimse kimseyi yanlış anlamıyor herkes fikir ve düşüncelerini paylaşıyor varsa tecrübeleriniz paylaşın lütfen…

Silinmeden söyleyeyim o zaman.
Java öğren. Scriptlere çalış, frontend öğren bol bol.
Çünkü diğerlerini öğrenirsen işsiz kalmazsın.
Ama Java öğrenirsen ve frontend yahut Web Scrapping vs. öğrenirsen çalışırsan işsiz kalma ihtimalin olabilir, çünkü bizim ülkede iş verenler daha özlü iş yaptırmayı severler. Çalışanlarını çok severler çünkü. Frontend gibi ayak işleri yaptırılacak bir şeyi öğrenmen tehlikeli olabilir.
Aslında iş çok da kimse iş beğenmiyor.
Yoksa ben ML, Data Science, AI, Compiter Vision gibi şeyler bilip işsiz kalanı hiç görmedim. Milyonlarcası iş beğenmiyor yoksa. Terbiyesizler.

Ama sen yine de bunlara dikkat et.

(Not: Bu mesaj 5 saniye içinde kendi kendini imha edebilir.)

1 Beğeni

Tesekkur ederim​:+1:labirentte kayboldum sanki :zipper_mouth_face:

Söylediğin çoğu şeyde haklısın da Türkiye gibi bi ülkede yaşadığımı (yaşadığını, yaşadığımızı, hangisi bunu okuyan kişi için uygunsa) unutarak yazmışsın sanırım bunları. Bir süredir Python ile backend geliştiriyorum. Gerek kendi projelerim olsun gerek ofis ortamı olsun elim sürekli Python’da oldu. Yeri geldi NodeJS ile yazılmış projelerde bug çözdüm yeri geldi .Net yazan arkadaşıma -genel yazılım bilgisiyle- yardım ettim ancak Türk şirketleri bunları zerre kadar önemsemiyor. Bir çok şirketle mülakata girdim, paylaşmaya değer olanları burada paylaştım. Değerli ‘aib’ ile de konu hakkında epey tartıştık. Türkiye’de ‘Bu kişi yazılım geliştirmeyi biliyor mu?’ sorusu değil ‘Bu kişi bizim kullandığımız dili, frameworkü biliyor mu?’ sorusu soruluyor. İşin çok çok başında olan biri için senin söylediklerin çok tutarlı kesinlikle katılıyorum fakat biraz ilerlemiş, artık başvuru atabilecek kişiler için geçerli olduğunu düşünmüyorum.

Ben de işimi ne çözecekse onu kullanabilmeyi çok isterdim fakat bir yerden sonra para kazanabilmek de gerekiyor. Para kazanmak için de işe girmek gerekiyor, işe girmek için şansım artsın istiyorsam beni işe alacak kişiler tarafından bolca kullanılan bir dil olması gerekiyor vs. vs.

Kesinlikle bunları ofansif bir şekilde yazmıyorum reo lütfen yanlış anlama beni. Onlarca iş başvurusu, birkaç proje ve mülakat sonrası hala iş değiştirememiş olmanın bıkkınlığı ve kırgınlığıyla biraz agresif yazmış olabilirim. Yanlışım olduysa şimdiden kusura bakma.

Edit: Ayrıca aşağıda alıntıladığım kısım biraz narsist bir yorum olmuş. Eksiklerim muhakkak var fakat genel konsepte hakim olduğumu düşünüyorum.
Her neyse daha güzel günlerde görüşürüz umarım.

1 Beğeni

Eskaza girdiğim web scraping alanını ilk başta çok sevmeme rağmen iş bulamamanın verdiği bıkkınlıkla artık nefret objesi olarak görüyorum. Kimse bu yollarda boşuna yorulsun istemem açıkçası.

Ayrıca senin için de güzel günler diliyorum şanyucum.

:pray: simge gonderilmiyor illa yazi yazmak gerekiyor :grimacing: tesekkur ederim​:pray:

That was just an irony, man.
Bana veri biliminde staj yapabileceğim(yol yemek verseler de yeter) bir yer bulun la. O zaman dilekleriniz biraz gerçek olabilir.
Yakında Yüksek Lisansa başlayacağım.
Teşikkür ederim, seviyorum seni.