Mülakat 3 ve Türk şirketleri

Selamlar. Yine bir mülakat projesiyle geldim. Task şu şekildeydi.

Proje Konusu
Python ile web scraping uygulaması geliştirme.
Proje Son Teslim Tarihi
Size iletilen Proje mesajından/mailinden itibaren 3 gün içerisinde projenizi teslim etmenizi bekliyoruz.
Proje Tanımı
Bu projede iki popüler kitap alışveriş sitelerinden ürün verilerini toplayan ve bu verileri kullanıcıların
faydalanabileceği şekilde sunan bir Python uygulaması geliştirmeniz gerekmektedir. Uygulamanız, scrapy veya selenium gibi uygun bir web kazıma kütüphanesi kullanarak, belirli bir ürün
kategorisindeki tüm ürünlerin;
• Kitap ismi (title),
Yayıncı-kitapevi (publisher), Yazarlar (writers),
Kitabın şuanki fiyatı (price)
bilgilerini kazıyacak şekilde tasarlanmalıdır. Kazınan veriler, MongoDB veritabanı yönetim sistemi kullanılarak kaydedilmelidir. Bunlar beklenilen temel görevlerdir.
Ekstra olarak projenize farklı özellikler ekleyebilirsiniz. Örnek olarak uygulama bitmeden kapandıysa
uygulama tekrar çalıştırıldığında kaldığı yerden devam etmesi, belirlenen tarihlerde (hergün saat 12'de)
otomatik scraping işlemi vb. Bunlar sizden zorunlu olarak beklenmeyen ama yeteneklerinizi ön plana
çıkarabileceğiniz örnek özelliklerdir. Daha farklı özellikler de ekleyebilirsiniz.
Projeniz tamamlandıktan sonra projeniz ile ilgili bilgileri, kullandığınız teknolojileri, kütüphaneleri, nasıl çalıştırıldığını ve projenizin özelliklerini içeren bir dökümantasyon yazmanız gerekmektedir. Proje Tasarımı İçin Gerekli Bilgiler
Kazınacak web siteleri:
• https://www.kitapyurdu.com/
• https://www.kitapsepeti.com/
Kazınması istenilen ürünler:
⚫ Bu projede Python ile ilgili kitapların bilgileri kazınacaktır.
⚫ Ürünlerin mutlaka kazınması gereken bilgilerinin kolon isimleri title, publisher, writers ve price olmalıdır. Bunlara ek olarak kitaplar için istediğiniz ekstra verileri kazıyabilirsiniz
.
• Sadece satışta olan ürünlerin bilgileri kazınmalıdır.
Veritabanı:
• MongoDB kullanılacaktır.
• Veriler, localhost olarak MongoDB'nin default portunda saklanmalıdır. Yani uri bağlantı bilginiz 'mongodb://localhost:27017' olmalıdır.
⚫ Database ismi *sansür*, collections isimleri kitapyurdu ve kitapsepeti olmalıdır. Sizden yaratıcı olmanızı ve sahip olduğunuz yetenekleri göstermenizi istiyoruz. Eklediğiniz ekstra özelliklerin gözden kaçmaması için dökümantasyonda belirtmeniz gerekmektedir.

Mesaiden arta kalan zamanlarda 3 günlük sürede bu projeyi yaptım. Bir de dockerized edip kazınan veriyi kullanıcı görebilsin diye bir backend ve ui koydum (ui demeye bin şahit ister ama neyse).
Proje tesliminin ertesi günü görüşmek istediklerine dair bir mail aldım fakat yüzyüze görüşme istediler. Şirket bulunduğum şehirde değildi. Bu sebeple kısaca giderleri karşılıyor musunuz? diye bir mail attım. Maile online yapalım cevabını verdiler (bu mailleşme cuma günü oldu). ben de online olmasının benim için de çok iyi olacağını anlatan bir maille yanıt verdim. Bugün için bir online mülakat olacaktı fakat kendileri herhangi bir dönüş yapmadılar. Yarın da kusura bakmayın bazı durumlar nedeniyle dün yapamadık gibi bir mail atarlarsa da reddedeceğim.

Bu kadar kolay silip atmak normal gelmeyebilir fakat 3 adet benim için büyük redflag olan durum var (maile yanıt verilmemesi dışında).

  1. Gelen pdf’in adının Pyhton Developer Project (4) olması. Evet, maalesef.
  2. PDF’i tarayıcıda açtığınızda sekme üzerinde başlık olarak bir metin görünüyor. Bu metin canva.com’daki bir template’in başlığıyla aynı. Evet, yine maalesef.
  3. IK yüzyüze görüşelim mailine başlık koymuyor. Gelen mail (konu yok) başlığıyla geliyor.

Tüm bunlar üzerine hevesim tamamen kaçtı fakat yine de projeyi yapmak ve online mülakata katılmak istedim ancak pek şaşırmadığım bir sonuçla karşılaştım.
Buradan pek bir ders çıkaramadık kısacası. Herkese kolay gelsin.
EDIT: git linkini atmayı unutmuşum, (incelemeye giden repo değil)

2 Beğeni

Yine “OHA” dedim proje tanimini okuyunca.

Scrapy gibi mimarisi kendine munhasir bir kutuphanede non-trivial bir is istiyorlar.
Ustelik scrape edilecek siteyi de dizayn etmemisler, baskasinin sitesine yonlendiriyorlar. Site 2 gun kapansa ne olacak?
Sonracima scrape parametreleri de belli degil. “Al, incele, coz, yap” diyor… Ucuncu partinin is detaylari uzerinden R&D istiyor… Yoksa elalemin butun sitesini mi crawl edicez?

Bana red flag’ler:

  • selenium gibi uygun bir web kazıma kütüphanesi

  • Veriler, localhost olarak MongoDB’nin default portunda saklanmalıdır.

Her sey havadayken bu spesifiklik niye? Elinizde configure etmeyi bilmediginiz tool mu var?

  • Database ismi sansür, collections isimleri kitapyurdu ve kitapsepeti olmalıdır.

Neden?
Yazilimciligin en zor becerisi olan isimlendirme yetisini olcmek icin bu kadar guzel bir firsati niye tepiyorsunuz? Elinizde degistirmeyi bilmediginiz hazir kod mu var?

Scrape etmek icin izin isteyen e-maillere cok kisa surede dondukleri icin bu siteler secilmis olsa gerek.

  • Giderleri karsilamamak

Aday bedavaya (degil mi?) proje yapiyor, begeniyorsun ama iki otobus bileti almaktan acizsin. IK departmanini kapat da bilet parasi cikart madem. Nasilsa su haliyle bir ise yaramiyor…

PDF’in title’i olsa gerek. Genelde “Microsoft Word” olur :slight_smile:
canva’yi bilmiyorum ama. template’a acik link var mi? merak ettim.

Ben cok takilmiyorum artik buna, tek seferlik hata olabilir.


Bu arada dusundum de, is tanimi “web scraper” ise belki de mantikli boyle projeler. (En az) iki oldu sanirim.


Oy, bunu simdi gordum!

4 Beğeni

Görev tanımı Python Developer olarak geçiyordu fakat istenen yetkinliklerde Scrapy, Selenium, BeautifulSoup gibi scraping kütüphaneleri ve bazı backend frameworkleri vardı. Bu iş tanımına uyarak backend koydum.

Ben artık “ya bu scraping işi nasıl oluyormuş” diye araştırmaya üşenip böyle projeler yaptırdıklarını düşünmeye başladım. Muhtemelen böyle değildir ama insan düşünmeden edemiyor.

Bu da olabilir dediğiniz gibi. Scrapy ile db’ye nasıl veri kaydedilir diye araştırmaya üşenmiş olabilirler diye düşünüyorum.

https://www.canva.com/p/templates/EAFdXF0nJnU-white-modern-wave-graphic-designer-portfolio-cover-a4-document/
buyrun hocam. Bana gelen PDF’in başlığıyla burada yazan başlık tamamen aynı.

İnanın şunu gördüğüm an tüm hevesim kaçtı. Yapmak istemedim projeyi. İlk gün bir şeyler denedim 1 saat kadar sonra hiç bakmadım. Son gün hepsini yapıp teslim ettim.

EDIT: dün 16.00 sularında bir mail attılar. Mail içeriğinde google meet linki vardı. Meet’e katıldım. Çok çok sıradan sorular soruldu. Neden scraping alanında çalıştınız, ileride kendinizi nerede görüyorsunuz, başka hangi teknolojilere meraklısınız vs vs görebileceğiniz en sıradan mülakattı. Hatta kendi aralarında fısıldaşarak başka ne sorsak ya gibi şeyler konuştular :)) mülakat sonuna doğru çok basit bir algoritma sorusu sordular ancak soruyu kağıda çözmemi istediler. Soruyu mülakatta hiçbir şekilde çözemedim. Aklıma en ufak bir çözüm gelmedi. Mülakattan çıkınca bilgisayarda 5 dakika içerisinde yazdım ama işe yaramaz tabii. Kısaca bunları da belirteyim dedim.

1 Beğeni

Algoritma sorusu neydi kağıda istedikleri.

1 Beğeni
   *
  ***
 *****
*******

şu patterni printleyen bi fonksiyon yazmamı istediler. fonksiyona n yükseklik verilecek ve bu yükseklik kadar patterni printleyecekti. çok çok basit ama ne yazık ki o an yapamadım. 24 saatlik uykusuzluktan da olabilir bilemiyorum.

2 Beğeni

Yarar, yarar. Soyleseydiniz keske.

Haa, tamam. Neyse ki dizaynmis. Icerigi de buradan alsalardi “cus” diyecektim. Basliksiz e-mail ile ayni kategoride, dikkatsizlik…

Bedavaya (kullanacaklari) proje yaptirmiyorlarsa iyidir valla :slight_smile:

Bu arada eski bir sirketimde biz de boyle bir mulakat yapmistik. “X teknolojisini Y icin kullanmayi dusunuyoruz, merak ettik, bizim yerimize arastirip dener misin, sunu ve sunu implement etmen lazim bizim Y’ye girecek.” gibi bir objektif vermistik. Hem adayi, hem de teknolojiyi degerlendirmemizi sagladi.

(Senior pozisyondu ve proje icin harcanan sureyi pozisyonun maasina oranlayarak karsiladik.)

Mulakat konusunda yeniler anlasilan.

1 Beğeni

Bu tip ufak tefek şeyler beni çok rahatsız ediyor. Burada bir konu açarken bile birkaç kez baştan sona okuyorum. Arada ufak tefek hatalar varsa editliyorum (bile diyerek saygısızlık yapmak istemedim lütfen yanlış anlaşılmasın). İnsanlar işe alım yapmak gibi ciddi bir konuda bu kadar dikkatsiz olunca gerçekten keyfim kaçıyor açıkçası. Saygımı yitiriyorum biraz da. Belki törpülemem gereken bir özelliktir.

Çok sevdiğim, alanında epey yetkin olduğunu düşündüğüm, bana çok yol gösteren bir abim var. Kendisi de bundan bir önceki projeli mülakat için “para vermiyorlarsa yapma. basit bi mülakatla kişiyi anlayamıyorlarmıymış?” demişti ama yine de yapmıştım ve bildiğiniz üzere olmamıştı. Sanırım ben çok eksiğim ve kendimi daha geliştirmem gerekiyor anlaşılan.

inanın ben de bunu düşünmeye başladım :slight_smile:

benle yaşıt, sektörde çok yeni insanlardı mülakata girenler. Başvurduğum şirketleri Glassdoor ve Linkedin’den araştırırım genelde de oradan biliyorum.

Ayrıca son olarak, daha kendimi ne kadar geliştirmeliyim bilmiyorum. Örneğin ilk projede benden daha iyi proje yapan junior arkadaş nasıl bir proje yaptı çok merak ediyorum. Rabbitmq, docker, mongodb, herhangi bir backend frameworkü ve scraping bilen herhangi biri neden hala junior seviyesinde görülüyor bunu da çok merak ediyorum ya da ilanda istenen tüm yetkinliklere sahip olmama rağmen neden mülakata bile çağırılmıyor, red maili bile almıyorum bunları çok merak ediyorum. Buradaki junior arkadaşlara da başarılar diliyorum gerçekten. İş bulmak imkansız gibi gelmeye başladı artık.
ayrıca @aib hocam size de çok teşekkür ederim tekrardan. Vakit ayırıp okuyup uzun uzun açıklamalar yapıyorsunuz. Gerçekten çok değerli benim için.

Uykusuzluktur ya, 3 satırlık kod yoksa. Ben de başvuru yapacağım da o yüzden merak etmiştim.

Not: Cevabi iki gune, 2-3 oturuma boldum. Tutarsizlik filan varsa kusura bakmayin.

Hmm ben de oyleyim. Eger ilk <N dakika icindeki editler gozukseydi, herhalde yazdigim her seyin 3-4 edit’i olurdu :slight_smile:
Oteki taraftan, gecen bir e-mail’i yanlislikla basliksiz yolladim.
Herkes yilda bir yapsa, 365 kisili bir sirkette gunde bir tane ediyor… (Evet, kotu matematik ama demek istedigim anlasilmistir.)

Reklamlarda -de -mi hatalari yapilan, Akbil makinelerinin bozuk Ingilizce konustugu bir donemdeyiz. Biraz torpulenmek -dogru olmasa bile- akil sagligina iyi gelebilir :slight_smile:

“Basit bir projeye verecek paralari, ise alim surecine ayiracak butceleri yok muymus” diye devam ederdim, ama katiliyorum saniyorum.


Tabi piyasayi bilmiyorum. Ulasilmaz ideallerden bahsedip gercekci tum opsiyonlari tepiyor olmak istemem.

Eninde sonunda hic bir is iyi degil. Olsaydi yapmak icin para vermezlerdi. Iyiliklerinden sadece karsilastirmali, goreceli olarak bahsedebiliriz. Para, bulma kolayligi vs. de burada denkleme giriyor.

Herkesin kendi standartlarini, prensiplerini belirlemesi gerekiyor.

Mulakat deneyimlerini buraya yazmani da bu yuzden bu kadar begeniyorum. Piyasa hakkinda ne kadar cok bilgimiz olursa, o kadar iyi analiz edebilir, karar verebiliriz.


Kendini gelistirmeyi asla birakma.

Su anda 20-25 sene once yaptigim seyleri yapiyorum. Debugger’da vakit geciriyorum, program reverse engineer ediyorum, kiriyorum. Kac tane sirkette Java/C# lead developer’ligiyla gecen yillardan sonra sonra tekrar x86 assembly yaziyorum. TWAIN applikasyonu, COM server’i yazdim.

Daha az nadir ornek isteyen olursa: Yillar icerisinde o kadar degisik GUI/Widget kutuphanesi kullandim (ve birkac tane ufak da yazdim) ki, artik karsima cikanlari dogrudan kullanabiliyorum. Ufak tefek oyunlar, demolar yazdigim icin framerate sabitlemek, scene graph kullanmak, think/render loop’lari yazmak gibi seyler kolay geliyor.

Ben de. Kendine daha az veya cok guveni olabilir, az para istemis veya somurulmeye daha acik gorulmus olabilir. Her sey olabilir.

Junior’un tanimi nedir ki?

Ben de cok merak ediyorum. Nasil ogrenebiliriz, veya daha iyisi cozebiliriz acaba.

Acaba tanidik bir sirketten mulakat yapmalarini istesem? Hani ise almak icin degil de, ise aliyormus gibi yapip degerlendirmek icin. Karsiligina ne verebilirim acaba. Veya favor tuketmeden yapmanin bir yolu var midir acaba.

Ulkenin genel durumundan olabilir mi acaba? (Sektore veya “junior” ise alimina ozel olmaktansa.)

2 Beğeni

Bir tutarsızlık göremedim hocam. Gayet güzel yorumlar teşekkür ederim tekrardan.
Ayrıca yanıtlamadığım kısımları okumuyorum sanmayın lütfen, yazılarınızı baştan sona birkaç kere okuyorum.

Mesai sonunda inanılmaz yorgun oluyorum, şu an çalıştığım şirketin 3 projesinde yer alıyorum, gün içerisinde mutlaka en az ikisinden task geliyor, projeler arası geçiş yapmak çok yorucu oluyor. Birinde JS diğerinde JS + Python yazıyorum dil geçişleri de yoruyor epey çünkü JavaScript’e hakim değilim pek. Diğeri stabil çalışıyor arada sırada server diski doluyor ya da konfigürasyonlarında problem oluyor ona bakıyorum (bu sayede yanlışlıkla Linux öğrendim, baya iyi oldu aslında). Projeler bir yere kadar bir şeyler öğretiyor fakat eve gittiğimde asıl öğrenmek istediklerime vakit ayıramıyorum ne yazık ki.

Acaba gün gelir ben de bir gün yeni başlayan birileriyle bu şekilde tecrübelerimi paylaşabilir miyim acaba merak ediyorum. Örneğin Assembly yazmak şu an bana çok zor geliyor. Acaba kafamda büyüttüğüm kadar zor mu hiç bilmiyorum. Sadece Apollo 11’in source code’unu biraz incelemiştim ondan sonra epey zor görünmeye başladı.

Doğu dizisinde bu konuyla ilgili çok güzel bir sahne vardı.

+ En az 3 yıl deneyim istiyoruz.
- Junior coder olarak ben başvurmuştum ama, o yüzden deneyim kısmına bakmadım ben.
+ 3 yıl deneyimli junior coder arıyoruz.
- 3 yıl deneyimli junior coder? 3 yıl, junior'lıkta mı deneyimli coder? Yani 3 yıllık coderlıkta deneyimli olsa senior olmaz mı?

böyle bir şey işte hoştu yani :slight_smile:
izlemek isteyenler için link: https://www.youtube.com/watch?v=LUmyaQ28Yas

Hocam böyle bir deneyimi kesinlikle tepmem, bu konuda da mütevazılık yapıp yok canım olur mu öyle şey zahmet etmeyin de demem asla. Bir karşılık isteniyorsa da ben karşılarım, en azından o konuda zahmet etmeyin diyebilirim :slight_smile: .
Mülakattan sonra reddedildiğim şirketlere neden reddedildiğimi, eksik yönlerimi sorduğumda genelde ya cevap vermiyorlar ya da yeterli görmedik diyip geçiyorlar. Bu bana bir şey katmıyor açıkçası.

Ya da bu söylediğiniz “mock interview” mümkün değilse eğer, bir sonraki mülakatımı kayıt altına alıp, isimleri ve yüzleri blurlayıp kaydı burada paylaşabilirim. Bir arkadaşım mülakat sırasında yanımdaydı ve “çok açıksözlüsün, cümlelerini biraz filtrele” demişti. Belki bunun gibi işime yarayacak bilgiler edinebilirim.

Yine uzun uzun yazdım. Umarım “upuzun yazmış yine kim okuyacak bunu” dememişsinizdir :smiley: öyle bir durum varsa eğer yazılarımı özet de geçebilirim.

1 Beğeni

Yok yok ben de okuyorum birkac kere. Aynen; cevaplamadigim kisimlar es geciliyor zannedilmesin.

Zaman icinde kolaylasmasi lazim. Gerek koda asinalik, gerek kodun iyilestirilmesi ile gelen bir kolaylik…

Ileriye yonelik gelistirmeler, refactor’lar filan yapiyor musun peki? Ben bir is dahilinde ne kadar cok satir silersem o kadar mutlu oluyorum.

JavaScript cok basit ve dandik bir dil fakat ekosistemleri feci. Cogu hakim olunacak stabiliteye veya hakim olmaya degecek kaliteye sahip degil malesef. Ne kadar on yargim varsa her JS developer tanidigimda pekisiyorlar.

Bi dakka, normalde nerede gelistirme yapiyorsun ki?
Docker’i filan nerede yaziyorsun, calistiriyorsun?

Baska da olsa, bir seyler ogreniyorsan sorun yok sanki.
Evde, istedigin seyleri ogrenmek cok degerli fakat her zaman elde edebilecegin bir sey degil. Bir noktadan sonra isini buna gore secmeye baslayabiliyorsun ama insan her zaman bu lukse sahip olmuyor.

Kariyerimin ilk fazini sabah erken kalkmak / alarm kurmak zorunda kalmayacagim noktaya gelmeye ugrasarak gecirdim mesela. Sonra her gun ise gitmek zorunda kalmamak…

Ulke / kultur ne hale gelirse gelsin aradan birkac parlayan yildiz cikacaktir. Bunlari cevreleyen kapkaranlik uzay bosluguna* tahammul edebilecek sabra sahip olursan paylasabilirsin, guzel geri donusler bile alabilirsin.

*: “Toksisiteye” diyecektim de uzay analojisini devam ettiresim geldi.

Halbuki cok kolay. Bir RISC ile baslamak isteyebilirsin.

Lisede dijital elektronik konusuna kendimi gelistirebilmek icin PIC16F84A datasheet’ini okul printer’larindan basip ciltlettirmistim. Seneler icerisinde tuvalette filan okuya okuya datasheet’lere, spesifikasyon diline, microislemcilere, ve tatli bir assembly diline (PIC16) hakim oldum.

TikTok acip ani dopamin hiti alma olanagina sahip olsaydim yapabilir miydim bilmiyorum.

Su gunlerde pratik bir degeri olmasa da, PIC16 assembly’i cok seviyorum. 32 instruction’i var; tek isirikta yutulabilir. AVR bir tik daha pratik ama kimse aseembly’sini yazmiyor (gcc-avr ve Arduino sagolsun), o kadar buyuk bir instruction set’i ogrenmeye degecegini zannetmiyorum.

Dogrudan x86 assembly’e de bakabilirsin. QBASIC’ten sonra oyle yapmistim. Pratikte kullanilan 15-20 instruction var. Segmentation’i bilmemneyi isletim sistemi hallediyor, sen aslinda C kodu gibi yaziyorsun:

push 14
push hello_world
push 1
call write

Yazdigin programlarin bilgisayarda calistirilabilmesi buyuk bir arti.

Islemci mimarisine ve islemcinin konustugu hardware parcalarina hakim miydin?
Degilsen dili biliyorsan da anlayamazsin ki. Cagdas Turkce konusan, ama bilgisayarin icadindan once dogmus birinin bizim bu konusmalari okumaya calismasi gibi olur.

Guzel espri, ama kurguya kadar gitmeye gerek yok:

.NET framework 7 senelikken 10 senelik deneyim isteyen is ilani gordum.
Kendi yazdigi framework’teki deneyim suresi begenilmedigi icin ise alinmayan birinin blog post’unu okudum.

2 Beğeni

“Peri” ne bu arada? Perl’u yanlis mi yazmis/okumuslar? XD

Bu arada is piyasasinin geldigi bu noktada 3 senede junior’luktan kurtulmak cok zor.

Daha dogrusu cogunlugun sahip olmadigi zeka/heves ve firsatlar istiyor.

1 Beğeni

Evet aslında kolaylaşıyor ama JS’i hiç bilmeden bu projeye alındığım için (joker eleman gibiyim biraz, nereye destek lazımsa oraya gidiyorum) epey zorlanıyorum. C#, Go ve python yazmış biri olarak çoğu zaman beklediğim çıktıyı almıyorum koddan :smiley: . Garip bir dil.
İleriye yönelik geliştirmelerimi genelde Python kullandığımız projede yapıyorum. Yeni şeyler öğrendikçe “Bu bizim projede çok işe yarar bunu bi deneyelim” diyip deniyorum projede. Epey iş görüyor, Pydantic’in varlığını ve kullanmayı öğrendikten sonra bir sürü bug’dan kurtulduk mesela.

Yukarıda da belirttim. Kesinlikle katılıyorum bu yorumunuza. Yüksek seviyeli herhangi bir programlama dilinde koda baktığımda aşağı yukarı neler döndüğünü anlayabiliyorum ama JS kesinlikle böyle değil bence.

Hocam kendime ait bilgisayarım yok ofis bilgisayarını aynı zamanda kişisel bilgisayar olarak da kullanıyorum. Bazı tracking app’leri linux’da çalışmadığından windows kullanmaya mecbur bırakıyorlar. WSL ile yine Linux kullanıyorum ama çok basic seviyelerde kullanıyordum. Bu server mevzusu bir sürü şey öğretti.

Maalesef haklısınız…

O parlayan yıldız sanırım ben değilim hocam. Galiba yazılım konusunda da pek iyi değilim. Dün bir dostumla konuşma sırasında kendisi “Dürüst konuşalım, boktan bir yazılımcı olabilir misin?” diyerek çok net bir soru sormuştu. Yani olabilirim herhalde. Nasıl anlayabilirim bunu pek bilmiyorum ama…

Mühendislik okumadım hocam. Bahsettiğiniz çoğu şey hakkında bilgim yok, isimlerini bile şu an sizden öğrendim (PIC16 hariç).

Bu abimiz Sebastian Ramirez, nam-i diğer tiangolo, aynı kişiden mi bahsediyoruz bilmiyorum ama kendisinin de başından böyle bir olay geçmiş.

1 Beğeni

Valla benim gordugum hevesle alakali bir sey. Bir insan bir seyde iyi olmak istiyorsa, bu yolda enerji ve vakit harcayabiliyorsa olur.

Nasil anlayabiliriz ben de bilmiyorum, fakat bu projeleri yapan birinin kotu bir yazilimci oldugunu dusunemem. Ozellikle de kendi kendine ogrettiyse…

Ben de okumadim.
Daha dogrusu okudum da, bu anlattiklarim okumaya baslamadan onceki donemler.
DOS programlama referansi bulup bozuk floppy disk okuyan program yaparak filan ogrendim mesela x86 assembly’i. Basladigimda internet pek yaygin degildi bu arada. BBS’lerden veya okuldan internetten ders txt’leri, compiler’lar/assembler’lar indirip deniyordum.

Bu kotuymus.
Raspberry Pi diyicem de… Sirt dayanacak bir bilgisayar olamiyor.

1 Beğeni