Ne ile geliştireyim

Şuanda sınavına 20 günden daha az bir süre kalmış yks öğrencisiyim. 9. sınıftan beri yazılım ile uğraşıyorum. Basit düzeyde ağ ve sunucu sistemleri (socket, tcp udp, ftp, port yönlendirme vb), biraz c#, biraz sqlite, biraz html css, biraz javascript, biraz java ile uğraştım; genel olarak python ile uğraştım. Python ile veri madenciliği, api kullanma, trojen, basit düzeyde görüntü işleme ve veri analizi yaptım. Tecrübe alanlarım genel olarak böyle. Bu zamana kadar para kazanma gibi bir derdim yoktu fakat artık üniversiteye geçeceğim ve bir şekilde masraflarımı çıkarmam lazım. Bunu yazılım ile yapmak istiyorum. Bir ara yazılım şirketinde 1 ay çalışma fırsatı bulmuştum bir tanış yardımıyla. Biraz öğrettiler şirkette işler nasıl dönüyor neler yapılıyor ama dediğim gibi o süre 1 aya tekabül ettiği için pek bir şey alamadım. Mümkün olursa zaten yine şirkette çalışacağım fakat çalışacak bir şirket bulamazsam oturduğum yerde freelancer ve uygulamalardan nasıl bir gelir elde edebilirim ne düzeyde elde edebilirim ?

Örneğin mobil uygulama yaparsam ne kadar bi kitlede reklamlarla ne gibi gelir elde ederim aylık. Veya üzerine düşebileceğim bir web sitesi yapsam aynı şekilde reklamlarla falan nasıl bir kitleyle nasıl bir gelir elde ederim ? Elde etmem ne kadar sürede olabilir ?

Veya freelancer ne kadar güvenilir bilmiyorum ama freelancerde bol iş yapabilmek için neleri daha çok bilmeliyim ?

Aklımda bu gibi sorular var. Bir kaç yıl önce bu forumu keşfetmiştim o zamandan beri baya yararlanıyorum tecrübeli insanlar olduğunu gördüm. Mümkünse beni aydınlatın lütfen. Şimdiden çok teşekkürler…

Çok kapsamlı düşünerek kendini içerisinde boğulduğun bilgi selinde kaybetme. Daha ilkel ve basit düşünerek adımlar atmaya ne dersin?

Kendimden örnek vereyim. Ben excel de ufak ve orta ölçekli çalışan sayısı 5-15 arasında olan ve 15 i geçmeyen iş yerlerinin bir takım ihtiyaçları doğrultusunda onlara faydalı olabilecek tablolar hazırlayarak para kazanıyorum. İlk başladığım da sadece günlük gelir ve giderlerini hesaplama imkanlarını sağlayabiliyordum. İlkel düşünmüştüm. Geçen vakit, eğitimler, fikir alışverişleri gibi insanı geliştiren şeylerle birlikte o firmalara artık personel maaliyetlerini yıllık olarak takip edebilecekleri, tahmini gelir giderlerini görebileceklerini, reklam ve satış oranları ile ilgili farkları görebilecekleri, kurye hizmeti veren firmaların ayrıca sipariş ve motosiklet masraf ve kazançlarını görebilecekleri kısımlar oluşturdum. Şimdi de mesela yıllık bütçe hazırlama, raporlama ve takip işlemlerini yapabilecekleri tablolar oluşturuyorum. İlkel başlayan bir işin üstüne ufak ufak ekleyerek getirdim. Tabii buradaki en önemli faktör yaptığın iş hakkında bilgi sahibi olmak. Muhasebe Banka ve Sigortacılık eğitimleri aldığım için bunları doğru şekilde yapabildiğim aşikar.

İlkel değil ben büyük düşünmek büyük oynamak istiyorum dersen gerçekten elle tutulur ve modern insan hayatının ihtiyaç duyacağı bir fikirle ortaya çıkman ardından bu fikri gerçekleştirip insanlara ulaştırıp para kazanmak için paran olması lazım. Büyük işler yapmak büyük paralar kazanmak gibi bir düşüncen varsa önce paran olması lazım. Çünkü paran yoksa para kazanman epey zor.

Mobil uygulama geliştirmek biçimce ilkel anlamca büyük bir fikir. Sonuçta kullanan kişi tasarlanmış basit arayüzleri kullanırken epey ilkel bir kullanım zekası ile etkileşime geçecek. Fakat yaptığı her dokunuşun arkasında çalışan o büyük fikrin kod hali anlamca epey büyük oluyor.

Mobil uygulama geliştirmenin çok güzel yanları var. Örneğin, çok kasmadan google reklamlar ile bir takım gelirler elde edebilirsin. Kullanıcı sayında iyi bir artış ve kullanıcılarına reklamlar izletebilmek imkanın olduğu sürece de bu “bir takım gelirler” diye adlandırdığım rakamsal sonuçta büyük artışlar görmek mümkündür. Bunun dışında uygulama içerisine sponsorluklar alabilirsin. Abonelik satışları yapabilirsin. Mobil uygulama geliştirmek, bunu pazarlamak, doğru reklam ile doğru kullanıcıya ulaşarak satış başarısı elde etmek hem keyifli, hem görsel anlamda hitap ettiği için iyi bir fikir.

Web site için bir şey söylemek çok zor. Çünkü kendim düşündüğüm zaman örneğin bir haber-forum sitesi kuracak olsan rakiplerin çok güçlü. Bu rakipleri alt etmen lazım iyi gelir elde etmek için. SDN, Webtekno, DonanımHaber, Onedio veya büyük haber siteleri… Gerçekten çok güçlüler. Ayrıca örneğin teknoloji sitesi yapacaksın diyelim. Kullanıcıyı değerlendirmen lazım o da şöyle işliyor. Ben neden Webtekno gibi bir site varken senin sitene gelmem gerekiyor? Bu değerlendirme sonucunda kullanıcıya ulaşıp onu çekebileceğin bir imkana sahipsen hiç durma. Emek verirsen üstüne düşer uğraşır çalışırsan paranı kazanırsın.

Bunlar şimdilik söyleyebileceğim şeyler. Benimle interaktif yaparsan daha farklı açıklamalar ve fikirler alabilirsin.

1 Beğeni

Gerçekten başaran kişilere bakarsanız, @tevhidulvahset 'in dediği gibi kimse emeklemeden yürüyemez,yürüyemeden koşamaz.Ancak en başta emeklemek lazım.

Yaptığınız iş,platformlar,ürünün kalitesi,ücret sizin gelir düzeyinizi değiştirir.

Mobil uygulamalar (ve aslında oyunlar) android marketinde reklamsız uzun süre yaşayamıyorlar.Bir seferliğine 25$ (hatırladığım kadarıyla) veriyorsunuz ve uygulamanızı yayınlıyorsunuz.Bunun yerine yaptığınız uygulamayı eğer bir yayımcıya verirseniz bu ücretten kurtulursunuz.Fakat geliri yüksek ihtimal % olarak isteyecektir.

İlk defa başlayacaklar için uzun sürüyor demişti o sektörde olan bir abim.Reklamlarınız göründükçe ve doğru reklam oldukça sorun çözülüyormuş.

-Müşteri bulabilmelisiniz (Türkiye’de Bionluk platformu ile bulabilirsiniz),
-Müşterilerin isteklerini doğru analiz etmelisiniz,
-Mail vb. iletişim araçları sürekli kontrol edilmeli,yoksa sonradan değiştirilecek kısım için boşuna emek vermiş olursunuz,
-En az 1 programlama dilini gerçekten bilmelisiniz.
-İllaki daha fazlası vardır…

(Bu konularda herhangi bir tecrübem yoktur.)

Bir zamanlar oyun oynuyordum ve girdiğim sunucuları çok sevince ben de bir sunucu açmak istemiştim. Minecraft oyunuydu bu. Sunucu açmak nedir nasıl açılır sunucu nedir gibi bilgileri oralardan izleye izleye öğrendim. Bir kavramı araştırırken altta sağda solda başka kavramlar gördükçe sürekli kopyala yapıştır yaptım üstte sekmede durdu birini okudukça diğerine geçtim böyle böyle baya bi ilerledim. Bir aralar kitap almıştım mustafa altınkaynak adlı kişinin siber güvenlik ve hacking kitabını. Orada baya bir bilgi edindim. Forumlarda bazen geliştirici olabiliyor. Youtubede pc evreni diye bi kanaldan çok yararlanmıştım zamanında. Yabancı kaynaklar çevirebildiğim kadarıyla bile türkçe kaynaklardan daha faydalı olmuştu benim için.