Nerede yanlış yapıyorum ?:(

def maaş_hesaplama(saat=40,saat_ücreti=10):
print(‘saat:’,saat,‘saat_ücreti:’,saat_ücreti)
if saat>40:
return 40saat_ücreti+(saat-40)saat_ücreti1.5
else:
return saat
saat_ücreti

saat=int(input(‘Toplam saati giriniz:’))
saat_ücreti=int(input(‘saat ücretini girin:’))

print(‘Maaş:’,maaş_hesaplama(saat,saat_ücreti))

Hatalarına şöyle bakacak olursak;
Konu başlığında istediğin şeyi belirtmelisin üzgün olduğun konuyu değil ki insanlar uzman oldukları konuda olduklarını görüp yardımcı olmak için gelsinler.
Sonrasında konu içinde ne istediğini anlatırsan daha rahat yardımcı olabiliriz, hak verirsin ki yazdığın koddan istediğini anlamamız pek kolay olmuyor.
Sanırım istediğin kod şu şekilde:

def maaş_hesaplama(saat,saat_ücreti):
    print('saat:',saat,'saat_ücreti:',saat_ücreti)
    if saat>40:
        return (40*saat_ücreti)+(saat-40)*(saat_ücreti*1.5)
    else:
        return saat*saat_ücreti

saat=int(input("Toplam saati giriniz:"))
saat_ücreti=int(input("saat ücretini girin:"))

print("Maaş:",maaş_hesaplama(saat,saat_ücreti))

öncelikle yanlış tırnağı kullanmışsın (`) string alırken şu tırnakları kullanmalısın (", ')
Yaptığın diğer yanlış çarpma işareti koymaman belki dikkatinden kaçmıştır bilmiyorum.
Yapmak istediğni doğru anladıysam şu şekilde:
Eğer çalışma saati 40 ın üstündeyse 40 dan sonraki her bir saat için %50 daha fazla ücret eklenmesini istiyorsun ve normal 40 saati de normal fiyatta eklemek istiyorsun. Eğer 40 ın altındaysa da direk normal fiyatla saati çarpıyorsun.
Eğer yapmak istediğin şeyi doğru anladıysam yularıda verdiğim kod çalıştırmalı farkettiysen kodunda yanlışlık yok hep dikkatinden kaçan şeyler sıkıntı çıkarmış :slight_smile:

bkz: Soru Sorarken Sıkça Düşülen Hatalar #1

aslında çarpma işareti koymuştum ancak kopyala yapıştır yaptığımda gelmemiş. Python yazılım seçmeli dersini seçmiştim. Hocamız bize ;
Maaş hesaplaması programını fazla mesaiyi de hesaplayarak ve adı maaş_hesapla olan bir fonksiyon tanımlayarak tekrar yazın. Fonksiyonun argümanları saat ve saat_ücreti olsun. Saat girilmezse 40, saat ücreti girilmezse 10 kabul edilsin. Mesela toplam saat 45 ve saat ücreti 10 olarak girilmişse
maaş 475= 40* 10 + 5 * 15=475 olacak.
Toplam saati girin: 45
Saat ücretini girin: 10
Maaş: 475.0
şeklinde ödev vermişti. Benim kullandığım Python versiyonunda tek tırnak ile çift tırnak kullanımı arasında fark yok. Nasıl bir program yazmak istediğimi ifade etmemişim ve stres altında olduğumdan bunu fark etmemişim haklısınız. Dikkatiniz, hassasiyetiniz ve yardımseverliğiniz için ÇOK TEŞEKKÜR ederim.

1 Beğeni

Ne demek yardımcı olabildiysem ne mutlu, şimdi eski yazımı okuyunca mesajımın biraz itici olduğunu farkettim yanlış anlamazsınız umarım. Anlattığınızdan doğru anladıysam da attığım kodun doğru çalışıyor olması lazım. Bu arada tek tırnak mevzusunda da kafam karıştı biraz yanlış görmüş olabilirim ya da kod etiketi içinde olmadığından kopyaladığımda farklı gelmiş olabilir bana. Yoksa tek tırnakta sıkıntı yok ben oradakini farklı sandım ("string") ve ('string') arasında bir fark yok yoksa.