OpenCv mi? Daha İyi Bir Kütüphane Mi?

Merhaba arkadaşlar,
Nesne algılamada python ile kullanılabilecek en iyi kütüphane OpenCv midir? Yoksa türevi daha başarılı bir kütüphane var mıdır? Örneğin boynumu algılatıp, kolye var mı yok mu diye kontrol edeceğim.

Kardeş soru biraz hatalı olmuş. OpenCV görüntü işlemede kullanılan çok populer bir kütüphane. OpenCV ile görüntüyü numpy dizisi olarak bir değişkende saklayıp manipüle edebilirsin. OpenCV içerisinde görüntü üzerinde çeşitli görevleri icra edebileceğin hazır fonksiyonlar da mevcut.

Nesne algılama görevine gelince, bu tarz bir görev için OpenCV’yi kullanarak kendin klasik görüntü işleme teknikleri ile kolyeyi algılayabilirsin. Pratikte nesne algılama (object detection) görevlerinde derin öğrenme ağları, bunlar içerisinde de özellikle evrişimsel sinir ağları (Convolutional Neural Network) da çok kullanılıyor. Bu ağları da kullanırken PyTorch, TensorFlow & Keras gibi kütüphaneler tercih ediliyor. Ha bu kütüphanelerin kullanıldığı çalışmalarda genellikle OpenCV yine import ediliyor. Çünkü görüntü veri setinin içe aktarılmasında (klasörden görüntüler tek tek alınırken) OpenCV’den faydalanılıyor.

OpenCV çok fazla döküman bulabileceğin başarılı bir kütüphane. Java gibi diğer bazı dillerde de kullanılıyor.

Bu konuda okumalar yapmalı, ilk etapta basit görevlerle kendini geliştirmelisin. Görüntüyü alma, histogram analizi, kontrast açma, azaltma, renkleri ters çevirme, kenar bulma, gürültü ekleme, bulanıklaştırma (gaussian vb.) gibi işlemler yaparak işin mantığını çözdükten sonra bahsettiğin görevi çözme adına denemeler yapabilirsin. Eğer merak duyuyorsan derin öğrenme ile ilgili kurslara bakarak evrişimsel sinir ağlarını, YOLO vb. nesne algılama modellerini inceleyip deneyebilirsin.

1 Beğeni

Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Biraz araştırma yaptım ancak çok kararsız kaldım açıkcası.