Opencv xml nasıl oluşturulur?Yapay zekada matris önemi nedir?

Merhaba,
Bayadır uğraşıyorum şimdi sayıların resimleri topladım.Fakat bu sayıları nasıl xml çevircem program değilde python ile yapabileceğim bir yöntem var mı

Ayrıca matrislerle yapay zeka veya istatistikle nasıl bi bağlantı kuruluyor anlayamadım.İnternete ya ezbere yada kopyala yapıştır yapanlar var mantığı anlatan yok.

Selam,

Hangi sayilar? Ne resimleri?

XML bir data gonderme/alma formati olmakla birlikte, sayi tutmanin standart bir yolu yok. Hangi sayilari, ne icin, XML icinde hangi formatta tutmak istedigini soylemen lazim.

Var; resimler icin PIL, XML icin ise xml kullanabilirsin.

Konu basligi: dogrusal cebir (linear algebra)

Matrisler sadece matematiksel bir olusum; toplama islemi veya ne bileyim kompleks sayilardan farksizlar. Bu tur alanlarda cok ise yaramalarinin sebebi ise sira sira vektorler olarak dusunulebilmeleri olsa gerek. Mesela en basit, duz bir neural network’un ciktisini elle hesaplamaya kalkarsan, her katmanin cikti hesabinin bir matrix carpimi oldugunu fark edebilirsin.

1 Beğeni

Hocam sanırım internette bulunan, numaralardan oluşan verisetinden bahsediyor. Number MNIST

1 Beğeni

Hocam Ellerinize sağlık gerçekten parçalayarak daha sorunları çözmeye doğru gitmeniz beni duygulandırdı.İzinizde olduğumu bilmenizi isterim.

Hocam şimdi 1 den 100 e kadar sayıları okumasını istiyorum yapıcağım programın bu şimdi algoritma kısmındayım senaryo oluşturuyorum bunun için opencvye baktım.Aslında bu yapay görme konusunda kendimi geliştirmek istiyorum suan icin.

Xml dediğim şimdi mesala göz yüz gibi xmller internee mevcut onları opencvde tanıtıp yüzü gözü vs daha rahat kavrıyabiliyor.Bende internet üzerinde gördüğüm numaraları okumasını istiyorum bunun için nasıl yapabilirim.Xml dosyası oluşturmak mantıklı mı ? bunu en basit nasıl yapabilirim programın takılmadan sayıları okuması icin.

Format kısmı derken ekstra görmediğim bir şey daha var sanırım.Rica etsem bu konuda bilgilendirir msiniz?

PIL’e gelince onda resim okuma işlemi var fakat bazen okumuyor.

Matrisler konusunda ise çarpma bölme toplama gibi işlemler var bu matematik konusunu lisede en son gördüm ve bu konu hakkında bilgim var gecen bir kaç özeliğine bakarak hatırladım.Bunun dışında adamlar satır ve sütunlar oluşturuyor bu ne gibi işimize yarar?

dogrusal cebir konusunda biz grafik oluşturuyoruz.Bu grafiği yapay zekayla nasıl bi bağlantı kurabiliriz bunu kırabilirsem yapay zeka konusunda baya yol kat edebileceğimi düşünüyorum.

Saygılarımla,

Selamlar, sizi düzeltmek istediğim bir kaç nokta var. Yol katedebilmeniz için öncelikle yolu bulmanız gerekmekte.

Bahsettiğiniz XML dosyaları, “Haar Cascade” olarak geçiyorlar. Internette daha fazla bilgi bulabilirsiniz.

Anladığım kadarı ile MNIST verisetindeki label verilmiş fotoğrafları kullanarak el yazısı ile yazılmış rakamları bilgisayara algılatmak istiyorsunuz. Bu tip bir veriseti ile yazacağınız proje supervised learning kullanıyor olacak. Eğer böyle bir sınıflandırıcıyı bir nöral ağ ile yapmak istiyorsanız, “Machine Learning” başlığı altında aldığımız “Deep Learning” hakkında araştırma yapabilirsiniz. Elbette farklı yaklaşımlar da mevcut, bir Google aramasına bakıyor.

Matris konusuna gelince, notasyonu basitleştirdiğinden ve BLAS gibi linear algebra kütüphaneleri matris işlemlerini çok verimli bir şekilde gerçekleştirebildiğinden kullanıyoruz kendilerini. Eh, büyük nöral ağlar ile çalışırken yüksek işlem gücüne ihtiyaç duyuyoruz.

Bu noktada size en büyük yararımız, işinize yarayabilecek kaynaklar vermek oluyor.

İşinize yarayabilecek bir kitap: Neural Networks and Deep Learning

Cevabımda bahsettiğim yabancı olabileceğiniz kavramlar için direkt kaynak/yazı vermek istemedim, birden fazla yerden kendiniz okuyabilirseniz çok daha iyi olur.

1 Beğeni

Aynen Haar Cascade bunu diyemedim kusura bakmayın xml daha basit geldi.
Araştırma konusunda kaynak var fakat ingilizce olarak gramer eksikliğim var.Bu çeviri yapıp takip ediyorum.Elbete konuyu daha pekiştirip daha iyi anlamak için anadilinden öğrenmek daha sağlıklı olur.

Malesef internete Haar Cascade ile ilgili kaynaklar var halen şu soruya cevap alamadım şimdi ben.Ya şu rakam Haar Cascade lamı öğrenicem yoksa başka basit bi yöntem var mı? varsa nedir ?

Veyahut Haar Cascade xml oluşturuluyor şimdi ne demek istediğimi anlıyorsunuz.

Şu oluşan XMLin içine siyah beyaz dediğimiz pozitif resimler kaydoluyor.Her şey iyi güzelde ne diye xmlin içine kaydoluyor.

Matris opencvde felan kullanıldığına şahit oldum ama başka yerlerdede kullanılıyor şu matris programlama bağdaştıramadım…Videoları felan izliyorum Şimdi projeyi yapan kişi kopyala yapıştır yapıyor bunu tamam proje yapması konusunda doğru fakat kendisi dili ezbere gidiyor…Konuları anlamak lazım öğrenmek lazım o yüzden kendi dilimizde bazı şeyleri anlamamız lazım.

Hocam yardımınız için gerçekten çok teşekkür ediyorum.Malesef bu konu beni aydınlatmadı internete kaynaklar var fakat 1-1 konuşmak daha sağlıklı olucağı için yardım istedim.

Biliyorum. XML de Haar Cascade datasi muhtemelen. Ama niye varsayimda bulunayim ki?

Daha onemlisi, arkadasin spesifik bir(kac) sorunun cevabindan cok soru sormayi ogrenmeye ihtiyaci var. Yapmak istedigi seyi once anadilinde ifade edebilsin ki, sonra Python’a cevirebilsin.

1 Beğeni

Oho cevap vermiycekseniz polemiğe gerek yok şimdi.Opencv de kaç tane xml var ?
zaten tipik cevap verememe psikolojisi adam bilmediği konuda yalnış anlar.Yada lafı dolandırarak zaman kazanır.

Şimdi bu cümlenin neresi anlaşılmıyor .

sayıların resimleri topladım.Fakat bu sayıları nasıl xml çevircem

opencvde xml zaten tek bir konusu var başka konusu varda haberimiz mi yok?
Haar Cascade yöntemi fakat bunu direk söyleyemedim ama uzman olan biri haa Haar Cascade tan bahsediyor diyip direk cevabı verir.Olay çok basit ama dili kullanmaya kadar gitti bildiğin bir konuda anlaman kolay fakat bilmediğin konuda anlamakta zorlanıp kişilere hakaret etmek doğru değil.

burda yardım ederken insanları incitmeden yardım edersiniz veya bilmiyorsanız cevap vermesiniz.Bilmiyorum demenizede bi kalp atarım buda bi erdemliktir.

iki güzel kelime edilmiycekmi.