bu pardus ekibinde şuan kim var hocam?
TÜBİTAK BİLGEM bünyesinde devletin geliştirme ekibi tarafından yürütülen bir proje. İsim olarak kimler var bilmem. forum.pardus.org.tr’de topluluk olarak paylaşımlar yapıyoruz. Belirttiğim forumda Pardus resmi destek ekibi personeli de var.
2016-17 yıllarından bugüne keyifle kişisel bilgisayarımda kullanıyorum.
Kamu kurumlarında açık kaynak işletim sistemleri kullanılmasını destekliyorum. Bir şartla ücretli teknik destek sağlayan bir şirket üzerinden.
Bir kurum bu işi yaparsa bürokrasi öyle yada böyle hantallaştırırır.
Hedef yabancı yazılıma para vermemekten ibaretse linux türevleri kaçış.
Pardus a iyi yada kötü demeyeceğim. En kötü linux dağıtımı en iyi paralı işletim sisteminden evladır bana göre.
Sunucu sürümü ile masa üstü sürümü ayrı ayrı irdelenmeli.
Bir çok ülke kendi dağıtımına odaklanmış. Ama hala genel geçer bilinen büyükdağıtımlar kadar takipçisi ve destekçisi yok.
Baz aldıkları dağıtım hangisi pardusun şu an hatırlayamadım. Ama Debian gibi dağıtımların binlerce geliştiricisi var. Öyle 15 20 kişiyle yönetilecek işler değil bunlar. Lokalde işe yarar görünüyor şu an ama, yerlileşme konusunda yeterli değil.
Ekip büyütülmeli, profesyonel mali destek sağlanmalı, askeri ve diğer güvenlik birimlerinin de denetiminde özel bir şirket üzerinden geliştirilmeli.
Tübitak bu işe çok emek verdi kabul, argesi güzel kabul ama ürün ve hizmet yaratmak kamunun işi değil.
Dağıtımı canlı tutmak için bir şirkete devredilmeli. Açık kaynak paralı olmaz diye bir şey yok. İşletim sistemi ücretsiz ama teknik destek ve geliştirme hizmet paralı hale gelirse kaliteli ürünler çıkar.
Bir çok dağıtımın enterprize sürümü bu hizmetleri satarak para kazanıyor ve bunu da işletim sisteminin geliştirilmesine harcıyor.
Bizim de bu modele geçmemiz lazım.