Okulumuzdaki etkileşimli tahta ekranlarını qr code okutup açmak istiyoruz. Öğretmen derse girdiğinde telefonundan qr code’u okuttuğunda pc kilidi kalksın. Python ile bunu nasıl yapabiliriz? Ders bittiğinde ekran kilidi gelsin. Masaüüstü uygulama ile senkronize çalışacak telefon uygulaması da yapacağız tabi. En kolayı ekranda çıkan QR Code’u okutmak diye düşündüm.
Google firebase realtime database üzerinden konuşabilirler.
Şöyle bir yöntem takip edebilirsiniz:
Tahtada çalışan desktop uygulama ekranda bir karekod gösterir, telefonla bunu okuttugunda telefondaki uygulama bu karekodun sayısal değerini Google firebase realtime database’e yazar. Desktop vurgulama bu database’i dinleme halinde bekler. Dolayısıyla mobil uygulama okuduğu karekodu db’ye yazar yazmaz tahtadaki masaüstü uygulama bu sayısal değeri görüp kendi gösterdiği kod ile karşılaştırır, eşleşme varsa ekranı kullanıma açar.
Ben de bu sıralar firebase realtime database üzerinden paslaşan bir mobil uygulama ile masaüstü uygulama geliştiriyorum. Sona gelmeme az kaldı. Firebase tavsiye edebilirim, ücretsiz kullanımda aynı anda 100 cihaza kadar izin veriyordu diye hatırlıyorum. Benim projede maksimum 4 cihaz falan bağlanacağı için yeterli. Okulundaki öğretmen sayısını bilmiyorum tabi.
Desktop uygulamayı Qt ile ya da başka bir gui takımı ile yapabilirsiniz. Mobilde Kotlin, flutter, Kivy gibi seçenekler var.
İşte desktop screen lock olayını hangi kütüphane ile yapacağım. Bu konuda bilgi istiyorum.
Bu konu ile ilgili bir çalışma ya da araştırmam olmadı. Bakmak lazım. ChatGPT’ye de sorulabilir. Muhtemelen Python 'da sistem davranışlarını yöneten bir kütüphane ile yapılabilir.
Bu arada bu dediğiniz uygulama zaten var. Belki bilmenize rağmen bir proje ile uğraşmak adına yapıyorsunuzdur.
Hangi uygulama dediğiniz?
Bunları kullanan okullar var. Deneyebilirsiniz.
E-Kilit Mobil Uygulaması
E-Kilit Desktop Uygulaması
Başka bir alternatif
https://www.teffikakca.com/
Merhaba,
Hangi işletim sistemi ile akıllı tahtaların çalıştığına dair bir fikrim yok ama tahminen pardus furyasından gitmişlerse Linux dağıtımlarından bahsediyor olabiliriz.
Android veya başka türevler de olabilir.
Ama sonuçta istediğiniz bir işletim sistemi özelliğini kullanmak. Bu durumda python genelde os (operating system) kütüphanelerini kullanır.
import os
import subprocess
def lock_screen():
subprocess.call(['gnome-screensaver-command', '-l'])
lock_screen()
Burada işletim sistemine bir komut göndererek aktive etmeniz gerekecek. Sizin kilidiniz hangisidir, denemek lazım ama tahminen tırnak içerisindeki komutu değiştirerek kendi kilit uygulamanız hangisi ise onu etkinleştirebilirsiniz.
Merhabalar,
Okulunuzdaki tahtalarin hangi urun olduklarini, nasil calistiklarini ogrenerek baslamaniz lazim. Sistemde kac parca var, gorevleri ne, birbirleriyle nasil konusuyorlar, vb.
Bunun uzerine, biraz daha “yazilimsal” bilgiler edinmek lazim. Hangi parca hangi isletim sistemini calistiriyor, hangi kutuphane veya hizmetleri kullaniyor, ve neresi ne kadar degistirilebiliyor.
Bundan sonra, bir alete QR kodu okutuldugunda kalkacak bir kilit sistemi tasarlanabilir.
Python bundan sonra devreye girebilir anca. Sistemde programlanabilen ve Python calistirabilen bir parca varsa, oraya Python kodu yazilabilir.