Programlamaya Nasıl Başladınız?

Programlamaya nasıl başladınız? Burada hikayenizi paylaşabilirsiniz.

1 Beğeni

Herzaman içimde yaratıcılık vardı,bende bunu yapıcı olarak kullanmak için kod yazmaya başladım.
Kısaca bilgisayar kodlamaları hoşuma gidiyordu ve kodlama öğrendim.

1 Beğeni

Yaklaşık 4-5 sene önce, astrolojiyle yoğun ilgilendiğim bir dönemde, daha sonradan tanışacağım Hollandalı bir adam astrolojide istatistik çalışmaları yapıyordu. Onca astrolog arasından yaklaşımını en çok beğendiğim kişi onun yaklaşımı olmuştu. Kendisiyle konuştuğumda 20000 kişilik bir veritabanına sahip, ücretli bir program kullandığını söylemişti. Ben de programlama öğrenirsem, astrolojide kullanılabilecek araçlar veya Hollandalı adamın kullandığı gibi bir program tasarlayabilirim diye düşünmüştüm. İşten arta kalan zamanlarda veya boş zamanlarımda Python öğrenmeye çalıştım. 2018’in sonlarında Hollandalı adamın kullandığı programa benzer bir program tasarladım. Veritabanı 50000 kişiden oluşan bir programdı. Kendisi de daha sonradan programı kullanmaya başladı. Ardından da İtalyan bir arkadaşımın bir araştırması için program tasarladım. Sonra da astrolojide bazı işlemleri otomatik hale getiren bazı programlar tasarlamaya başladım. Kısaca, astroloji sayesinde programlama öğrenme isteğim oluştu. Sonra astrolojiden biraz uzaklaştım ama programlamayı hayatımda sık sık kullanmaya devam ettim.

7 Beğeni

Benim elime daha küçükken bir tablet bilgisayar geçmişti, internette gezine gezine nereden bulduysam CMD yi öğrendim. Orada komutlar falan uğraştım bayağı bir. Sonra batch dosyaları yazmaya başladım. Notepad üstünden de olsa oradan aldığım zevki asla unutmam. Sonra programlama dili öğrenmem gerektiğini düşündüm, araştırdım durdum. C ye baktım cpp ye baktım, c# a baktım… Sonra bir yazı buldum;

… Yemişim c++ ını Python ne kolaymış!

Ve Python öğrenmeye başladım. Ama o döneminde aldığım zevki asla unutmam… Şimdi ne zaman bir programlama diline başlasam, aynı zevki tadarım…

Bak @aib hocanın hikayesini çok merak ettim, anlatırsa mutlu olacağım. Çünkü kendime örnek aldığım oldukça tecrübeli biri.

2 Beğeni

O yazıyı bende okumuştum :smile:

2 Beğeni

hep bilgisayarla haşır neşirdim eskiden ve çok istiyordum bu alana girmeyi ve O seneki okulumdaki Bilişim hocamın da katkısıyla bir programlama dili ogrenmek istedim bu sektöre girmek istedim ve eskiden de bildiğim-internetten bazı kodları kopyala yapıştır yapıp calistirdigim -Python aklıma geldi ve başladım öğrenmeye ne zaman bir şey ogrensem cevremdekilere anlatırdım aynı şekilde bende herhangi bir programlama dilini öğrenmenin zevkini hicbir şeyle değişmem :smile:

1 Beğeni

2016 yılında kendime yeni bir bilgisayar aldım. Oyun oynamaktan fazlasını yapmak istedim. Girdim yazılım işlerine.

2 Beğeni

eski bir konsola galiba ps2 ye oyun yapmaya çalışıyodum sonra baktım python daha kolay ona geçtim

1 Beğeni

Programlama serüvenimi anlatayım.

Ben ortaokuldayken hep bir exe yapmak istemiştim. Ama benim internetim yoktu.

  1. sınıfta bize akıllı tahta gelmişti. Ben de akıllı tahtanın internetinden daha programlama dillerini bile doğru düzgün tanımazken zar zor bir yerden bir pdf indirmeyi başardım.(bu arada 8. sınıfa kadar Google Chrome kullanmamıştım. Gerisini sen düşün.)

Elime geçen pdf , İTÜ 'nün c dili ders notlarıydı. Ben de bir şekilde bu pdf’yi anlamaya çalıştım. İTÜ’nün ders notları bazı şeyleri açıklamadığı için pdf’yi ıkına ıkına okuyordum. Pdf’yi bitmesine yakın bıraktım.(çünkü belli bir yerde tıkanmıştım.)

Sonra 9. sınıfın sonlarına doğru birisi bana yol gösterdi. Bana bir flash bellek vermişti. Bu flash bellekte 4 dosya vardı.

  • python3 kurulum dosyası
  • istihza python3 pdf dosyası
  • Adobe reader (pdf yi okumam için)
  • Readme.txt (bana mesaj yazmıştı flashı veren kişi)

Ben pdf yi okumaya başladım hemen tabi. Ben yurtta kalıyordum. Hafta içi okulun akıllı tahtalarında, haftasonu evde bu pdf’yi okudum. Bu pdf çoğu temel şeyi verdiği için anlamakta zorlanmıyordum.

pdf’yi bitirdikten sonra aynı kişi bana sorular sormak için Python3 Türkiye grubunu gösterdi. Bi de Ubuntu pastebin sitesini gösterdi.

  1. sınıfın ortasına kadar Facebook kullanmamıştım, daha doğrusu akıllı telefon kullanmamıştım. Bir arkadaş yardımı ile Facebook açtık bana. Tabi ben ilk başta kodları pastebin sitesine telefondan yapıştıramadım. Ben de herhalde bu kodları face grubuna yapıştıracaz deyip python Türkiye grubuna kendi kodumu yapıştırıp post attım.(Bilgisayar konusundaki cehaletimi sen düşün artık.) Bir süre sonra durumu anlayıp postu sildim.

Artık soru sorabilecek bir platform bulmuştum.

Artık kendi kafamda bir proje belirleyip yapmaya çalışıyordum. Yapamadığım yerleri Python Türkiye grubuna ve forum.yazbel.com a soruyordum.

Sonra github ve stack overflow ile tanıştım. O zaman anladım döküman okumanın faydasını. Düşünsene, dökümandaki kodun işlevini anlamak için kopyala-yapıştır yapmak, o kodu anlamak için kendince eklemeler yapmak. Asıl öğrenmek budur.

Bir ara bir video izleyeyim dedim nasıl oluyor? Yok olmuyor.

Ben de kendimi böyle geliştirdim işte.

5 Beğeni

aynen bu yazbel doyaları ilk başladığımda banada çok yardımcı olmuştu daha ilk başlarda kod falan aramayı çok bilmediğim zaman işimi çok kolaylaştırmıştı

2 Beğeni

Ben yeni sayılırım aslında daha 1 yıl bile olmadı :slight_smile: Ama şöyle anlatayım ben eskiden bilgisayarı sadece oyun için kullanırdım sonra oyunlar sıkmaya başladı ve tatmin etmemeye başladı. sonra şak kafamın üzerinde bir ampul! dedim neden ben oyun yapmayayım ilk önce en basit pythondur diye duyunca başladım pythonı öğrenmeye ama sonradan oyun yapmaktan vazgeçtim. Şu anda sadece arkadaşlarım arasında kullanacağım bir program üzerinde çalışıyorum. umarım biter baya yol katettim şu anda

1 Beğeni

aa ben de bir yıl önce başladım

6-7 yıldır yazıyorum herhalde.

PHP ile başlamıştım ortaokul zamanlarımdı.

Meslek lisesine giriş yaptım. 2. Senemde C#,SQL öğrettiler. Ben bu sırada kendi başıma HTML,CSS öğrenmiştim.

Lise 3 zamanları .NET, Python, JavaScript’te giriştim ve yapay zeka üzerine proje yaptım.
Lise 4’te C++ içinden geçiyordum. O benim içimden geçti.(Fraktallarla uğraşmıştım bilgisayarın ekran kartını yaktım.)

Üniversiteye girerken Java’ya başladım. Şu anda üniversite stajını yapıyorum 2. seneme geçicem.
Stajda Cyber Security ile ilgili kendimi geliştiriyorum.

Çok fazla dilde temelim olduğu için rahat bir şekilde yazılan kodlar arasındaki bağlantıyı ve üzerlerindeki anlayışımı geliştirebiliyorum. Bir kodda gördüğüm bir şeyi anlamadığım vakit başka bir programlama dilindeki kodla eşleştirip aynı işlevi görüp görmediklerinden emin olabiliyorum.

Peek noktalarım oldu bi anda aşırı bilgi sahibi olduğum.

  • Lise 2’de C# başladığımızda kendi MMORPG oyunumu yazmıştım formlar ile.
  • Lise 3 asıl peek kısmım. Yapay zeka projesi ufkumu açmasıyla birlikte okuldaki hocamızın bize .NET ödevleri için usb vermişti. Virüslüymüş. O vakit virüslerin tam olarak neler olduğuna dair bilgi anlayışına sahip oldum. HTML,CSS, ile kafayı bozup görsel tasarımın matematiksel değerleri ile ilgili saçma araştırmalar yaptım.
  • Lise 4’te C++ girmemle beraber Hata araştırma çözme ve kod okuma, Library etkin kullanma kabiliyetlerim aşırı yükseldi.

Bu kadar yıllık bilgimle şunu söyleyebilirim. Programlama gitara benzer. Nasıl bir tel kullanıyorsan ellerin o kadar nasırlanır. O nasırlar farklı bir gitar türüne geçtiğinde ya seni rahatlatacaktır ya da gitarın telleri daha sert olduğu için zorlayacaktır. Ama eninde sonunda o nasırlar, el hareketleri, gitara ayırdığınız süre sizin nasıl kod yazdığınızı belirleyecek etmenlerdir.

Discord botları ile.

Bundan iki veya iki buçuk yıl önce babam bana bir kitap okuyayım diye bir Small Basic kitabı aldı. O kitabı okudum, verilen kodları denedim. O kitap bana bilgisayar hakkında bir sürü bilgi verdi. Ben de bu konulara ilgi duymaya başladım. Sonrasında babam bana bir python kitabı aldı. bu kitap ile python hakkında çok şey öğrendim. Fakat yetmedi bu bilgiler ben de bu forumu buldum ve kayıt oldum. Bir çok şeyi bu forumdan öğrendim ve bu seviyeye kadar geldim. Fakat şu anda 7. sınıfım ve lgsye çok çalışmam lazım. Bu nedenle hem bu forumla olan bütün bağlantılarımı kestim. hem de instagram hesabımı kapattım. Bu da yetmedi bilgisayarı komple aldılar şu anda arkadaşlarım evde. Ve oluşan kargaşadan yararlanıp şimdi bilgisayarı kaptım. Bunları yazmak için pek zamanım yok. Hadi bana eyvallah. Görüşmek üzere.

2 Beğeni