PyCharm Virtual Environment Yeni .py Dosyası Açma Hakkında Bilgi Lütfen

Merhaba
Python Virtual Environment konusunu okurken
“Sanal ortam, farklı projelerdeki paketleri yönetmeye yarar. Sanal ortam kullanmak, global olarak paket yükledikten sonra çıkabilecek sorunları ortadan kaldırır. Bu tür hatalardan kaçınmak için Python uygulamaları geliştirirken her zaman sanal ortam kullanılması önerilir.” cümlesinden hareketle Kullandığım PyCharm da Python’ın Virtual Environment üzerinde çalışması için gerekli konfigürasyonları gerçekleştirdim. Fakat izlediğim bir çok videoda açılan yeni projelerde yeni Python dosyalarının farklı klasörlerde açıldığını ve bununla ilgili neden orada açıldığına dair bir açıklama getirilmediğinden tüm uygulanan yöntemler benim kafamda havada kaldı. Aşağıda uygulanan yöntemlerin çıktılarına göre yeni bir projede ilk dosya açarken dosyayı hangi klasör yolunda açmam daha doğru olur. Soruyu doğru sorabilmişimdir inşallah. Açıklarsanız sevinirim. Teşekkürler.

Yeni .py dosyasını venv klasörünün içindeki Include klasörünün içinde yaratıyor.
Burda açmasının nedeni ve sonuçları ne olabilir.

Yeni .py dosyasını venv klasörü üstünde yaratıyor.
Buradaki tercihde neye göre yapılmış olabilir.

Yeni .py dosyasını direk ana projenin üstünde yaratıyor.

Merhaba,

Farenin sağ tuşuna seçmiş olduğunuz dizinde basarsanız, Python dosyası o dizinde oluşturulacaktır.

İlk görselde Include dizinindesiniz ve orada bir tane Python dosyası oluşturmuşsunuz.

İkinci görselde venv dizinindesiniz ve orada bir tane Python dosyası oluşturmuşsunuz.

Son görselde ise PythonDersleri dizinine gelmişsiniz ve orada bir tane Python dosyası oluşturmuşsunuz.

venv dizininin yanındaki yönü aşağı doğru olan ok düğmesine tıklayarak, alta doğru açılmış olan dizinler kapanacaktır.

Siz dosyalarınızı PythonDersleri dizininde oluşturun.

@dildeolupbiten tahmin ettiğim gibi sorumu tam olarak ifade edememişim. Yazdığınız açıklamalardaki ayrıntıları biliyorum sadece internette eğitim videoları çeken insanlar bu dosyaları neden bu dizinlere kuruyorlar hepsi farklı farklı include ile venv dizinlerine ne amaçla kurmuşlar include dizinine yada venv dizinine neden kurulur işin içinde bir bit yeniğimi var öğrenmek istediğim tam olarak buydu.

Muhtemelen Include klasörü, C ile yazılmış ama Python’da kullanılacak olan kütüphaneleri içermesi için kullanılıyor.

Stackoverflow’da konuyla alakalı bir başlık açılmış.

Normalde venv'i aktif ettikten sonra kütüphaneleri venv'deki minimal Python’a kurarsınız, venv klasörünün dışında ise Python scriptleriniz olur. venv dizinine bir şey kurulduğunu görmedim şu ana kadar.

1 Beğeni

@dildeolupbiten Çok teşekkür ederim aradığım cevap buydu. Aktif etmek derken ilk resimdeki gibi demek istiyorsunuz sanırım peki kütüphaneleri yüklerken bu işlem otomatikman venv klasörüne yapılacak şekildemi tanımlıdır yoksa ben dosya yolunu her kütüphane yüklemesinde göstermek zorundamıyım. Kusura bakmayın önceki pycharm kurulumunda venv kurulu değildi PyCharmı venv ile tekrar yükledim bu yüzden bu soruları soruyorum.

Eğer PyCharm’da Project Interpreter olarak venv'in minimal Python yorumlayıcısını seçtiyseniz, PyCharm’ın en alt kısmında bulunan Terminal'e tıklayarak python modüllerini doğrudan venv'in Python yorumlayıcısına yükleyebilirsiniz.

PyCharm yuklerken Default ayarlarına dokunmadım 1.resim ayarlarımın default halini gösteriyor. Dolayısıyla venv 'in minimal Python yorumlayıcısını seçip seçmediğim konusunda en ufak bir fikrim yok. :roll_eyes:

Ben, mesela genelde şöyle yapıyorum. (Aşağıdaki anlatım Ubuntu için geçerli.)

Örneğin, Yeni isminde boş bir klasörümüz var. Bu boş klasörde venv'i aşağıdaki komut ile oluşturuyorum.

python3.8 -m venv venv

Sonra bu venv'i etkinleştiriyorum.

source venv/bin/activate

Daha sonra pip'i, setuptool'u ve wheel'i güncelliyorum:

pip3 install --upgrade pip setuptools wheel

Sonra PyCharm’ı açıyorum. Eğer mevcut bir proje varsa onu kapatıyorum, PyCharm’ın aşağıdaki ana menüsü geliyor:

Sonra Open yazan yerden Yeni klasörünü açıyorum. Eğer klasör görünmüyorsa, önce Yenile işaretine tıklıyorum, dizinler güncelleniyor. ve Yeni klasörü görünür oluyor.

Sonra da klasör açılıyor.

Sonra yorumlayıcıyı değiştirmek için sağ alt köşedeki Python3.8’e geliyorum çünkü o aktif edilmiş oluyor. Python3.8’e tıkladığım zaman aşağıdaki gibi bir pencere açılıyor:

Bu listede daha önce oluşturmuş olduğum projelerde kullandığım Python yorumlayıcıları listeleniyor. Ama ben bu projeye özel olan bir yorumlayıcıyı tanıtmak için, pencerenin en altındaki Add Interpreter seçeneğine tıklıyorum. Sonra aşağıdaki gibi yeni bir pencere açılıyor.

Bu penceredenin sol tarafında yer alan System Interpreter kısmına tıklıyorum ve pencere şöyle değişiyor:

venv'in Python yorumlayıcısını tanıtmak için, yukarıdaki resimde yer alan Interpreter yazısının bulunduğu satırın sonunda ... olarak gördüğünüz kısma tıklıyorum. Ve aşağıdaki gibi bir pencere açılıyor. Yeni/venv/bin/ dizininde yer alan python3.8'i seçiyorum ve OK düğmesine basıyorum.

Yukarıdaki resimde görüldüğü gibi, yorumlayıcı Interpreter kısmına ekleniyor. Sonra da OK düğmesine tıklayınca, bu pencere kapanıyor ve yorumlayıcı değişiyor.

Yukarıdaki resmin sağ alt köşesine bakarsanız, artık Yeni\venv\bin\ klasöründe yer alan python3.8'in yeni yorumlayıcı olarak tanıtıldığını görebilirsiniz.

Sonra da Yeni dizininde bir tane Python dosyası oluşturup çalıştırırsanız, venv'deki Python yorumlayıcısı kullanılacaktır.

2 Beğeni

Zaman ayırıp ayrıntılı açıklama yaptığınız için teşekkürler. Windows için nasıl uygulanıyor onu da ben araştırayım. Sağlıklı günler dilerim.

Windows için şöyle yapabilirsiniz:
Komut satırına aşağıdaki komut yazılır:

python -m venv venv

Sonra Scripts'te yer alan activate dosyayı çalıştırılır:

venv\Scripts\activate

veya

venv\Scripts\activate.bat

Sonraki işlemlerin hepsi yukarıda anlattığım işlemlerin aynısı.

Sağolun deneyeceğim.