Python ile; HTML & CSS Çalıştırmak Mümkün mü?

Bir web site tasarlamak istiyorum. Back-end’i Python olsun istiyorum. Fakat HTML & CSS ve Python arasındaki ilişki nasıl kurulur, bilmiyorum.

Bilgilendirirsiniz sevinirim.

CSS ile neden ilişki kurasın ki ?

Sitende Python da kullanabilirsin elbette, django yu araştır.

Flask ve django var benim bildiğim en çok kullanılan zamanında ben direk html içine Python yazmayı araştırmıştım ama öyle bir şey bulamamıştım yani eğer istiyorsan dediğim modülleri veya benzerlerini kullanabilirsin.

Bu video ile başlayın. Devamı da var. Ben çok faydasını gördüm. Her şeyi örnek üzerinden anlatıyor. Yalnız İngilizce.

1 Beğeni

Bunun için şablon denilen kavramı öğrenmelisin. Şablonlar html dosyası içinde, html kuralları dahiline girmeyen, programlama dilinin anlayabileceği yapılardır. Örnek olarak Jinja2 verilebilir. Flask standart olarak kullanır bu şablonu. Somut bir örnek vermek istiyorum:

3 Tane adamımız olsun. Birincisinin lakabı yazıcı, yazıcının görevi sadece yazıyı yazmak. Diğeri düzenleyici, bunu görevi yazıyı belli kurallara göre düzenlemek. Üçüncüsü sergici, onun görevi ise yazıyı sergilemek.

Yazıcımız şöyle bir yazı yazıp düzenleyiciye yolluyor.

Bugünün hava durumu {{ hava_durumu }}.

Düzenleyici yazıyı okuyor. Eğer parantez içinde bir içerik yoksa doğrudan sergileyiciye yolluyor. Eğer varsa parantez içindeki değeri düzenleyip sergiliyeciye yolluyor. Düzenelyici parantezi görüp hava_durumu değişkenini buluyor ve yazıya ekleyip parantezleri kaldırıyor ve sergileyiciye yolluyor:

Bugünün hava durumu bulutlu.

Mesajı alan sergileyici yazıya bile bakmadan onu panoya yapıştırıyor ve kendisine gelecek mesajı beklemeye koyuluyor…

Burada yazıcı biz oluyoruz. Örneğin html dosyasını şöyle yazıyoruz.

<a href="{{  url_for('index') }}"> Anasayfa </a>

Flask (Bir framework) bu dosyayı alıp Jinja nesnesine yolluyor ve o da kendine göre düzenleme yapıp tekrardan Flask’ e yolluyor. Burada düzenleyici Jinja2:

<a href="templates/index.html"> Anasayfa </a>

Bu dosya daha sonra Flask’ in yayınlama nesnesine gidip, gelen dosyayı yayınlıyor.

İşte Python ile HTML’ i böyle birleştiriyoruz…

1 Beğeni