Python ile nasıl otomasyon programı yaparım? Yardımcı olur musunuz?

Bitirme projesi olarak python ile masaüstü otomasyon programı yapacağım. Sizce hangi python kütüphanelerini kullanmalıyım. Tasarım için ve arka plan için. Yardımcı olursanız sevinirim sevgili YazBel forumu :slight_smile:

Tasarım için PyQt veya tkinterı öneririm. Arka plan için kütüphaneler yaptığınız işe göre değişir ne yapacağınız hakkında bilgi verirseniz onu da söyleyebiliriz.

Teşekkür ederim öneriniz için. Öğrenci işleri otomasyonu olacak. Üniversitelerin kullandığından. Web tabanlı değil de masaüstü tabanlı olacak.

İçerik olarak hangi işlevleri olacak ? Öğrenci kaydet, not gir vb.

Otomasyon geniş bir kavram. Hangi kütüphaneleri kullanacağınız da ne yaptığınıza bağlı ve ne yaptığınız netleştikçe ihtiyacınız olan kütüphaneleri de ona göre tavsiye edebiliriz.

Hiçbir kütüphane kullanmadan, python yerleşik modülleri ile de otomasyon yapılabilir.

Üniversitelerin öğrenci işlerinin kullandığı otomasyon derken?

Öğrenci işleri evrak kayıt için de otomasyon kullanabilir, mezuniyet kaydı için de otomasyon kullanabilir, not kaydı için de otomasyon kullanbilir, öğrenci kaydı için de otomasyon kullanabilir, pizza siparişi için yemek fişi için de otomasyon kullanabilir.

Şimdi bunu neden bu şekilde sordum.

Çünkü projenizin şekillenmesi için önce kafanızda bazı soruların cevaplanması lazım. Sınırlar koşullar, istekler cümleler haline geldiğinde zaten projeniz şekillenmeye başlar.

Bunları cümleler haline getirirseniz, hem ihtiyaçlarınız hem de nasıl bu ihtiyaçları karşılayacağınız hakkında fikir sahibi olursunuz.

Yani çözümleme için sizin bazı şeyleri artık cümle haline getirmeniz gerekir.

Örnekleyeyim.

Bir otomasyon programı istiyorum.

    Kullanıcı ara yüzü, metin tabanlı olacak ve terminalde çalışacak....

    Kullanıcı ara yüzü, pencere tabanlı olacak ve GUI kullanacağım...

Bir otomasyon programı istiyorum.

  Kayıtlarımı basit bir ikili yada metin dosyası olarak tutmak istiyorum...

  Kayıtlarımı SQL benzeri veri tabanında tutmak istiyorum...

Bir otomasyon programı istiyorum.

  Kayıtlarımda  Ad, Soyad, Öğrenci Numarası, aldığı dersler gibi kayıtları tutmak istiyorum.

  Kayıtlarımda, zaten kimlik bilgileri var aldığı dersler var ben not girişlerini yapmak ve kaydetmek istiyorum.

gibi gibi gibi…

Böylece proje şekillenmiş olur.

Biz de seçtiğiniz seçeneklere göre size daha net tavsiyelerde bulunabiliriz.

Mesela terminalde çalışan bir program isterseniz, colorama kütüphanesi ile renklendirerek görsel anlamda zenginleştirebilirsiniz. Cursor kaydırmak için kütüphanelere ihtiyacınız olacaktır gibi…

Yada GUI kullanacaksanız, Tkinter, QT bilinen gui kütüphaneleridir. Saf python kodu isterseniz tkinter, daha fazla görsel seçenek sunan qt ama bunun dışında farklı arayüz sağlayan gui kütüphaneleri de var bunlara da bakabilirsiniz gibi…

Yada, metin tabanlı, binary dosyalarda kayıtları saklamayın, saklamanızda problem yok ama bunun yerine bir veri tabanı kullanırsanız, kayıtları, sıralama, arama, silme, ekleme gibi işlemler için ilave kod yazmanız gerekmez hızlıca bunları yapmanızı sağlayan yerleşik komutları vardır gibi…

Öneriler verebiliriz…

Yani aklımdan bir sayı tuttum bilin bakalım demişsiniz gibi oluyor biz de tahmin oynamaya başlıyoruz.

Bazı kararları verirseniz, bizde çizdiğiniz sınırların içinde daha net öneriler verebiliriz.

Umarım neden bu kadar çok şey sorduğumuzu anlamışsınızdır. Daha çok sorulacak soru var ama, önemli olan sizin ihtiyacınızı net bir şekilde belirlemeniz.

Belirledikten sonra tavsiyeler nokta atış hale gelecektir.

Kolay gelsin.

1 Beğeni

Yanıtınız için teşekkür ederim. Bu söyledikleriniz projenin nasıl yapılacağı konusunda bazı fikirler verdi. Projeyi yazmaya başlayınca takıldığım yerlerde bu konunun altına sorularımı soracağım.

Size fikir vermesi açısından yapacağım proje ile ilgili bir örnek paylaşayım: https://obs.dicle.edu.tr/ ~ Dicle Üniversitesi Öğrenci Bilgi Sistemi Dicle Obs
Obs’nin girişinde Öğrenci Girişi, Akademisyen Girişi, Program Sorumlusu diye üç seçenek var. Aynısı benim programımda da olacak. Fakat bu örnekteki gibi web tabanlı değil de masaüstü tabanlı olacak. Program bir veri tabanına sahip olacak. Veri tabanı olarak MySQL kullanacağım.

Bu panellerden herhangi birine tıkladıktan sonra bir giriş ekranı kullanıcıyı karşılayacak. Kullanıcı giriş yaptığı yetki alanına göre yetkilere sahip olacak. Örneğin; öğrenci olan biri notlarını, ders programını, aldığı dersleri, yıl sonu başarı puanını görüntüleyebilecek, ders kaydını yapabilecek.

Ayrıca programın tasarımı için PyQt kütüphanesini kullanmak istiyorum.

Tamam belirlemişsiniz işte arayüz olarak PyQt veri tabanı olarak ise MySQL başka ne konuda yardım istiyorsunuz ?

Bunları belirlememde bu konuyu açmam ve sizin soruduğunuz sorular yardımcı oldu. Aklımdaki soruların cevabını aldım. Şu anlık takıldığım başka konu yok. Projede ilerlerken takıldığım yerler olursa sizlerden tekrar yardımınızı isteyebilirim. Teşekkür ederim :slight_smile: