Forumda defalarca açılmış bir konuyu açtığımın farkındayım. Onları da biraz okudum elbette ve bu konuyu açma gereği duydum. SSS’e de baktım.
Amacım hobi olarak Python öğrenmektense yazılımcılığı mesleğim yapmak için Python öğrenmek. İstihza gibi sertifikası olmayan yerlerden ilerlemeyi mantıklı bulmuyorum. Bilirsiniz, dünyada diploma bazı şeylerin (iyi bir eğitim, sağlam bir temel vs.) karşılığı ama ben üniversite okumayacağım, okusam da işletme, iktisat gibi eşit ağırlık bölümlerinden birini seçeceğim. Yani bilgisayarla ve yazılımla ilgili muhtemelen hiçbir dersim olmayacak.
Bundan dolayı hem bana eğitim olarak hem de sertifika olarak yararı olacak kurs arayışındayım. Bunun için birkaç bin liraya kadar da ücret ödeyebilirim. Başlangıçta Türkiye için geçerli sertifikalar benim için yeterli, uluslararası kabul alma gibi bir hedefim yok ama bunu sağlayan mantıklı önerileriniz olursa da hayır demem.
BTK Akademi, Udemy, JetBrains gibi yerlerde tonla eğitim var. Bunların hangisini seçmek mantıklı?
Özel işletmeler ya da çeşitli kurumlar tarafından değer/kabul görecek sertifikalı Python eğitimi pek duymadım şimdiye kadar. Konu biraz değişecek lakin ağ uzmanı olmayı düşünürsen Cisco kursları ve sertifikaları genelde kıymetlidir. CCNA’yı araştırabilirsiniz. Ağ her zaman eleman ihtiyacı olan, işin olduğu bir sektör. Bir öğretmen olarak şöyle basit bir örnek vereyim, MEB okullardaki Fatih ağ altyapısı arızalarının onarımı için çeşitli firmalarla anlaşıyor. Bu firmalar sistem üzerinden açılan arızalara bakmak için okullara uğruyorlar. Özellikle doğuda bu alanda eleman sıkıntısı var, eleman bulmakta zorlandıkları için arızalara müdahale etmekte gecikiyorlar. Bu sadece basit tek bir örnek, ağ birçok sektörde kıymetli. Yeni güvenli kameraları (IP kameralar) da ağ altyapısı ile çalışıyor. Bunu sektörün kale alacağı bir eğitim ve sertifika arayışın olduğu için örnek verdim. Cisco bu konuda iyi bence. Tabi kurslar ücretli. CCNA dan sonra CCNP falan alarak devam edebilirsiniz. Şehrinde bu eğitimi veren üniversiteler olabiliyor, parasını veren vatandaşlar başvurabiliyor. Elazığ Fırat Üniversitesinde bu eğitim birkaç kez verilmişti.
Sistem uzmanı olmak için birkac sene önce LPI sertifikasyon programını araştırmıştım. Tübitak veriyor galiba bu eğitimi, fakat denk gelemedim.
İktisat, işletme vs okuyacaksanız, aöf den bilgisayar programlama programına da kayıt yaptırabilirsiniz.
Python yanısıra bir kaç dil ve olaya akademik bakış açısı getirdiği gibi aynı zamanda mavi diploma ile uluslarası geçerliliği de var.
Tesisatçı, elektrikçi olmak için dahi ustalık kalfalı beklesi istenirken. Python kursuyla bir belge almak çok ilerletmez. Gerçi diploma da ilerletmez ama ben personel seçerken lise diplomalı python belgeli birini tercih etmezdim.
Size tavsiye bu işi profesyonel yaklaşmanız.
Python belgesi(?!) almakla işi çözmüş olmayacaksınız.
Matematik nerede?
Algoritma nerede?
Öğrenmeniz gereken sayısız başka konularla beraber ancak python bir işe yaracaktır.
Yani siz, Dansing link algoritmasını öğrenmezseniz(örnek ), ister pythonla ister başka bir dille ilgili problemi çözemeyecekseniz dil sertifikasının hiç bir anlamı kalmaz.
Hep söylerim. Her Türkçe bilen edebiyatçı olamıyorsa, her programa dili bilende programcı olamıyor.
Yani edebiyatını öğrenmek için öğrenmeniz gereken sayısız yan bilgi de gerekiyor.
Pythonda işletim sisteminin ilgili işlemlerini otomatize eden bir taleple gelsem ilgili işletim sistemini çalışma mekanizmasını bilmezseniz nasıl talebi karşılayacaksınız.
Hiç bir dil programlama kursu da bu kadar farklı alanlarda sizi bilgi sahibi yapacak şekilde kurs vermez.
Bu nedenle akademik eğitim vardır. Balık vermez balık tutmayı öğretir.
Kurslar size balık verir.
Fikriniz değişirse tavsiyem ilgi duyduğunuz için değil meslek edinecekseniz, akademik eğitim almanız.
En kolay yolunu da linklerle anlatmaya çalıştım.
Yukarıdaki söyleminize istinaden bunu yazdım. Yine de siz bilirsiniz. Kolay gelsin.
Hocam burada sertifikadan, belgeden bahsettiğim şey ülkedeki ODTÜ diplomasının karşılığı. ODTÜ diplomasını diğerlerinden farklı kılan ne? Zor eğitimi, nitelikli akademik kadro, akademinin yanında sosyal beceriler, köklü bir geçmiş vs. Sonuç olarak bir ODTÜ mezunu hele bir mühendisse muhtemelen dünya çapında çoğu üniversiteden zor ve yoğun (gerekliliği tartışılır) bir eğitim aldığından dolayı istihdam edecek kişi, bu mezunun niteliklerini az çok bilerek istihdam ediyor. Benim sertifikadan beklentim de bu, bazı şeyleri yapabildiğimin göstergesi.
Anadolu Üniversitesinin ise ülkede pek bir yeri olduğunu düşünmüyorum. Bilgisayar Programcılığı hakkındaki yorumlar da 3 ayda biten Udemy kurslarının daha öğretici olduğu. Belki DGS düşünülebilir ama canım ülkemde kontenjanların içine ettikleri için nitelikli herhangi bir üniversite’ye gitmek için yalnızca 1 (bir) kontenjan var ve YKS’ye girmekten çok daha mantıksız.
Top üniversiteler dışında işletme, iktisat okunmayacağını hemen hemen herkes biliyor. Top tierda okuyanların ise böyle 2. bir programa ihtiyaç duyacağını zannetmiyorum. Sanırım sabah vardiyası olan bir işe girip ailemden gizli 1 yıl daha üniversite sınavına hazırlanacağım. ODTÜ’lü, Boğaziçi’li olmak için hayatımın 1 yılını daha vermek bana mantıklı geliyor.