Python - Masaüstü Programı Widget Tasarım Önerisi

Merhaba,

satis_faturasi

Üstteki fotoğrafta görünen bir tasarım ve yazılım şeklinde program geliştirmek istiyorum.

aktif olarak geliştirdiğim programın görsel tasarımı çok ilkel yapıda. Bunu üstteki görseldeki gibi geliştirmek istiyorum.

Tkinter kullanarak yazılmış bir program. Python kullanarak üstteki gibi bir tasarımı nasıl yapabiliriz?

Not:

Bahsetmeye çalıştığım tasarım tabiri verilerin tablolar ve sütunlar ile sql görünümünde görünüyor olması. Her yeni veri de satır açılıyor olması.

Estetik bakış açısına sahip olamadığım için görsel olarak güzel bir yaklaşım da bulunamıyorum.

Kardeş çeşitli kütüphanelerin Widget galerisini inceleyerek karar versen güzel olur. Bu kütüphanelerle çok kapsamlı projeler yapmadım ama sadece deneme amaçlı hepsi ile basit şeyler yapıp Widget’larına baktım.

Forumdan aşina olduğumuz PyQT’nin 6. sürümünün widget galerisini buradan inceleyebilirsin. (Bu arada lisans hakları ile ilgili ayrıntılar nedeni ile PySide kullananlar falan da vardı, o kısmı bir araştırman lazım. Ticari kullanım izinleri ile ilgili bir durum olasa gerek)

https://doc.qt.io/qtforpython-6/overviews/gallery.html

Linux’da geliştirme yapan kişilerin sıkça tercih ettiği GTK’nın 4. sürümünün widget galerisini buradan inceleyebilirsin.

Yine son zamanlarda bazı uygulama arayüzlerinde rastladığım ve çok beğendiğim ADW’nin widget galerisini buradan inceleyebilirsin.

Elebetteki hedefleyeceğin sistem de önemli. Windows odaklı çalışıyorsan ona göre birşeyler bakacaksın. GTK4 windows’ta da çalışıyor bildiğim kadarıyla. Ben hep Linux/Debian tabanlı Pardus’ta denedim, Windows’ta denemedim hiç. Ha bir de yapmayı düşündüğün bir uygulama komplex birşey ise, içinde tablolar grafikler falan olacaksa QT avantaj sağlayabilir. Kısacası kullanacağın dil ile uyumluluk, hedef işletim sistemi, geliştireceğin uygulamanın kapsamı, estetik kaygıların ve zevklerin GUI kütüphane seçiminde belirleyici faktörler olacaktır.

Aşağıda GTK4 ile ilgili kapsamlı bir eğitim linki var

Bu arada WinUI diye bir framework daha varmış. Ama .NET ile kullanılıyormuş, C# ile kullanımı anlatılıyor daha çok. Galerisi aşağıda

@Muallim Verdiğin cevaplar için teşekkür ederim. Bunlar üzerinde çalışıp bir sonuç alırsam eğer programın güzel halini burada paylaşırım.

Selamlar,

Öncelikle kolay gelsin. Geçmiş dönemde ben de benzer şekilde araştırmalar yapıp karşılaştırmıştım. Mevcutta geliştirdiğim projelerde PyQt kütüphanesini kullanıyorum. Qt Designer aracı olmasından ötürü sürükle bırak mantığı ile arayüz oluşturmak işi epey kolaylaştırıyor. Ek olarak buton stillendirme gibi modern işler de yapılabiliyor, ben de yaptıkça öğreniyorum. Tavsiye ederim.

Kolay gelsin.

@Muzaffer Teşekkür ederim. Windows kullanıyor olmamın bu konuda bir sorun oluşturmayacağını düşünüyorum. Bazı widget araçları linux içindi diye hatırlıyorum, maziden kalma bilgi bu sadece. QT’ye yoğun bir bakış atacağım.

1 Beğeni

Evet arkadaşın bunu hatırlatması iyi oldu, bu konuya değinmeyi unutmuşum. Qt için Qt Designer, Gtk için Glade uygulamasını süratli tasarım geliştirmek için kullanabiliyorsun. Gtk 4 ilk çıktığında Glade henüz 4. versiyon için uyumlu değildi, Gtk 3’ü destekliyordu. Gtk 4 için benzer seçenekler mevcut

2 Beğeni