Merhaba, forumda gezdiğim süre boyunca, gerek youtube, udemy, eğitim kurumları, üniversiteler gibi yazılım alanında bilgilerin paylaşıldığı bu alanlarda işletim sistemlerinin değişkenlik gösterdiğini ve çoğunlukla linux kullanıldığını gördüm.
Ben windows ile tanışan 18 yıldır windows ile yatıp kalkan biriyim. Programlamayı da windows ile yapıyorum. Peki neden çoğunluk linux kullanıyor? Ya da ben böyle düşünüyor olsam bile linux işletim sisteminin windows a göre daha çok imkanı mı var?
Not = hiç linux tecrübem yok tek bilmek istediğim = linux, windows’a göre daha mı verimli?
En son baktigimda Windows’da hala program/kutuphane kurma arayuzu yoktu mesela, 90’lardaki gibi internetten exe indirip calistiriyorduk.
Uc tane degil bir tane dosya sistemi var ve araclar bu dosya sistemini kullanmayi biliyor.
500 MB’lik ufak bi install’da bile internetten dosya indirebilecegin, bu dosyanin icerigini dogrulayabilecegin, baska dosyalarla birlestirebilecegin, iclerini arayabilecegin zibilyon tane program geliyor. Windows 20+ GB ve icinde duzgun bir text editor bile yok.
Merhabalar,
Eğer isterseniz 2 farklı işletim sistemi olarak kullanabilir ya da windows işletim sistemi olan bilgisayarınıza sanal bilgisayar programı kurarak ta kullanabilirsiniz.
Androidin linux sayılıp sayılmayacağı tartışılabilir ama linux çekirdeğini temel alıyor. Kullanan kişilerin bir kısmının bundan habersiz olması da bunu değiştirmez.
1991 yılında, Linus Torvalds Helsinki Üniversitesi’nde devam ederken işletim sistemlerine merak sardı. Kendisi o zamanlar sadece eğitim amaçlı olarak kullanılan MINIX’in lisans probleminden sıkıldığı için daha sonraları Linux çekirdeği olacak olan kendi işletim sistemi çekirdeği üzerinde çalışmaya başladı.
Torvalds, Linux çekirdeğinin geliştirilme çalışmalarına MINIX üzerinde başladı ve MINIX için yazılmış olan uygulamaları Linux için kullandı. Daha sonra Linux olgunlaştı ve sonraki Linux çekirdeği geliştirmeleri Linux sistemlerinde yerini aldı.
Linux’ün üretim ortamlarında benimsenmesi, sadece hobi amaçlı kullanıcılar tarafından kullanılmak yerine, 1990’ların başlarında NASA gibi kuruluşların giderek pahalılaşan makinelerini Linux çalıştıran ucuz ticari bilgisayarlarla yer değiştirdiği süper hesaplama topluluklarında kullanılmasıyla başladı. Ticari kullanım; Dell, IBM ve bunları takiben Hewlett-Packard, Microsoft’un masaüstü işletim sistemi piyasasındaki tekelinden kurtulmak için Linux’u önerdiklerine başladı.
Linux açık kaynak kodlu olduğu için, siz de kendi Linux’ünüzü geliştirebilirsiniz. Piyasada mevcut olan Linux dağıtımları kendi Linux’lerini oluşturmak isteyen insanlar/gruplar tarafından tasarlanmıştır.
Windows lisanslı bir işletim sistemidir. Ve kendi programlarının kodlarını kimseyle paylaşmaz. Windows kar amacı güder. Linux ise kar amacı gütmez, ücretsiz dağıtılır.