Arkadaşlar selenium için firefox tarayıcıda kurmak zorunda kalacağım. Bu iş gözümde büyükdükçe büyüdü açıkcası.
Nası kuracağım bunu daha önce hiç serverde çalıştırmadım. Tarayıcı kurmadan mechanize ile çalıştırabilirmiyim seleniumu acaba. Bir sürü işareti var.
Ayrıca centos mu kuracağım ubuntumu hangisi daha az sıkıntısız olur. Ya bu işi detaylı anlatacak bir babayiğit yokmu. Docker ile çalıştırıyorum diyenler var. Fakat nası yapıalcağı konusunda bilgi yok. pythonanywhere ile çalıştıranlar var fakat menmun olmayanlar çok. Ayrıca sunucuyu hetzner den alacağım cloud sunucu 2.5 euro. Yardımcı olursanız çok menmun olurum. Hoşcakalın.
Bildiğim kadarıyla selenium için firefox veya chromium driver yüklü olması yeterli oluyor ve söz konusu ubuntu veya centos olunca sorun çıkacağını sanmıyorum. Gözünüzde büyütmeyin bir şekilde çözülür. Bu konuyla ilgili @aib üstadım daha net bilgi verecektir size.
Linux server’da calismadan once linux lokalde calistirmayi deneyebilirsin mesela her seyi.
Arastirman gereken sey headless browser’lar. Firefox’un destegi vardi sanirim, son patch notlarindan birinde oyle bir seyler okudugumu hatirlar gibiyim. Once lokalinde denemen lazim.
Hazir gelmeyen Linux distrosu yok herhalde.
Keza. Yalniz keske bir database sistemi kullansaydin. Ileride ciddi projelerde de ise yarardi modern database’leri ve SQL’i ogrenmek. SQLite* veya PostgreSQL tavsiye ederim.
Distroda yoksa pip’te mutlaka vardir, kolay.
*nix’lerin hemen hepsinde standart bu da.
Ubuntu. Lokaline de aynisini kurmani tavsiye ederim.
Gunluk olarak kullanacaksan son versiyon, server’a kuracaksan LTS (long-term stable). Lokale LTS kurmakta da bir sikinti yok, sadece Linux dunyasinin sundugu son yeniliklerden yararlanmak icin takla atman gerekebilir. (Burasi Windows gibi degil, Notepad gibi basit ve temel bir uygulamadaki sorunlar 15 seneden once duzeltilebiliyor, guzel update’ler gelebiliyor.)
Ogrenirken not alip sonra bir makaleye cevirirsen o babayigit sen olursun
Su noktada isini kolaylastiracak (hatta zorlastirmayacak) bir sey degil.
*: SQLite da ufak, toy ve “database sistemi” taniminin sinirinda: MySQL gibi. O yuzden tavsiye ettim, yoksa asil kast ettigim Postgres.