Arkadaşlar merhaba, python ile veri tabanı işlemleri konusunda detaylıca şeyler öğrenebileceğim “öneriniz” olacak bir kaynak, web sitesi, eğitmen videoları, ders kitabı var mı?
Merhaba, SQLite ile basit bir başlangıç için buraya bakabilirsiniz:
https://python-istihza.yazbel.com/standart_moduller/sqlite.html
Tabii bunun çok detaylı olduğu söylenemez ama kolay bir giriş yapmış olursunuz. Ayrıntılı konular için kütüphanelerin belgelerine de başvurabilirsiniz.
Veritabanlari kullanicilarla etkilesmek icin sorgu dillerini kullaniyorlar. Bu dillerin bir kismi standart ve bir suru veritabani sistemi tarafindan kullaniliyor (SQL, GraphQL).
Programlama dilleriyle haberlesmek icin ise her dile ozel kutuphaneleri var. Bu kutuphanelerin cogu C kutuphanesinin arayuzunu dogrudan veya basit cevrimlerle kullaniyor.
Yani buralarda Python’a ozel bir sey yok. Veritabani islemleri konusunda detaylica seyler ogrenebilirsin (yapmadiysan bir SQL database’i kurup, veri girip, sorgulamayi; iki tabloyu JOIN etmeyi oneririm) fakat Python’da israr etmen buldugun materyallerin %90’ini bos yere filtrelemek disinda bir ise yaramayacaktir.
Edit: Tabi ki sectigin veritabani sisteminin Python kutuphanesi (modulu) ve bunu kullanmayi anlatan bir dokumentasyonu olmak zorunda.
temel veri tabanı işlemlerini öğrendim. bunları pekiştirecek şeyler de tasarlayıp iyice kafama oturttum. bireysel muhasebemi tutan ve bana raporlama veren veri tabanı ile işlem gören bir program kurdum. bir programın ihtiyaç duyacağı giriş ve kayıt olma programları kurdum yine veri tabanı bağlantılı. Fakat bunun ötesine geçmek istiyorum.
Öğrendiklerim = Oluşturma, Veri Girişi, Veri Silme, Veri Güncelleme, Verileri Çekme,
Eminim ki bunların dışında da bilmem gereken çok şey vardır. Bende onları öğreneyim iyice kafama otursun istedim.
Teşekkür ederim. Gün içerisinde inceleyeceğim. Sağolun
Veri bilimine hoş geldiniz. Size naçizane bir kaç tavsiyede bulunayım.
- Veri sınıflandırmayı / kategorilendirmeyi öğrenin
- İstatistik ve olasılık kuramlarını öğrenmeye çalışın.
- Veri yapıları ve algoritmalar konusunda araştırmalar yapın, öğrenmeye çalışın.
Anladim, cok guzel; ellerine/beynine saglik.
Ben su an oyle bir gaye edinsem sunlara bakarim:
NOSQL. Mevcut “SQL oldu, cok yasa NOSQL!” hype’ini reddediyorum fakat bu kadar insanin diline dustuyse kesin iyi fikirler vardir. Ozellikle distributed calistiklarindaki replication ve consensus mekanizmalarini, CAP ucgeninde dustukleri bolgeleri merak ediyorum.
Hatta distributed calisan SQL de. ACID garantileri dahilinde master-master calisan sistemler var.
Loglama/istatistik icin ozellesmis sistemler (ElasticSearch). Buna yakin zamanda bakmam gerekecek hatta herhalde.
Redis bir derya. Cok basit calisiyor fakat sundugu primitifler uzerine karmasik distributed sistemler, algoritmalar kurulabiliyor. Bu primitiflerle oynamak cok faydali olabilir.
Akademik/idealistik bilgi edinmek isteyenler icin ise her zaman relational algebra ve SQL var.
Loglama nedense çok hoşuma giden bir alan oldu. her yaptığım programda kullanıcı ve program tarafından gerçekleştirilen eylemleri gerçekleştiği tarihi de baz alarak bir txt dosyası oluşturup program kapandığı zaman bu txt dosyasını kendime mail atıyorum. hafiften bir key logger hissi de veriyor acemi hacker gibi hissediyorum kendimi. Zevk alarak yapmak ta hoş gerçekten bunu. Diğer örneklere de yavaş yavaş bakacağım teşekkürler
aksiyom (belit) sözcüğü yerine aksiyon (eylem) sözcüğünü kullanmanız gerekiyor.
Başka bir önermeye götürülemeyen ve kanıtlanamayan, böyle bir geri götürme ve kanıtı da gerektirmeyip, kendiliğinden apaçık olan ve böyle olduğu için öteki önermelerin temeli ve ön dayanağı olan temel önermeye belit , aksiyom ya da postulat denir.
Kaynak: Aksiyom - Vikipedi
teşekkürler, düzelttim ve bundan sonra bu şekilde kullanacağım
O zaman loglama (level’lari) ile ilgili yazdigim yaziyi paylasayim: https://www.aib42.net/article/five-levels-of-logging
yabancı kaynakları okuyacak kadar yeterli ingilizcem yok onu da bir yandan geliştirmekteyim. Özel dersler veriyor musunuz?
Hayir.
Dağıtık sıralı görevlere ihtiyaç duyduğum bir web uygulamasında message broker olarak Redis kullanmam gerekti ve gerçekten dediğin gibi oldukça basit çalışıyor. Dağıtık sıralı görevleri Celery üstleniyor, görevler PostgreSQL üzerine kaydediliyor. Şu ana kadar herhangi bir sorun yaşamadım bakalım ilerleyen zamanlarda ne olacak.
PostgreSQL’den önce SQLite ile denemiştim ancak belirli bir gecikme süresi uygulamayınca veritabanı gelen verilerin hepsini kaydedemedi ve durduk yere kilitlendi. Ben de bu yüzden PostgreSQL’e geçtim ve herhangi bir gecikme süresi uygulamadan tabiri caizse “canavar” gibi çalıştığını gördüm.