Python yeni bir uzantı oluşturma

Merhaba. Ben python ile bir uzantı oluşturmak istiyorm çünkü projelerimde kullanıcıların aklını karıştırmak istemiyorum. nasıl yapabilirim?

Merhaba, dosya uzantısı mı?

Eğer dosya ise ne için kullanacaksınız? Neden akılları karışacak?

Eğer doğru anladıysam, open("sample.file", "w") metodu ile bir dosya oluşturabilirsiniz. .file olduğuna aldanmayın bu dosya aslında bildiğiniz metin dosyası. Ayrıca .cvs, .json, .ini, .cfg vb. uzantılar tercih edebilirsin. Aslında hepsi özünde aynıdır. Sizin bunları program tarafında okuyup ne ile parse ettiğiniz değişir…

Forumda surekli herkesin karistirdigi bir konuya deginmek istiyorum. Daha once de defalarca rastlamistim bu duruma.

Windows dayatmalarinin sonucu olarak*, yeniler “dosya uzantisi olusturmak” isini bilmediklerini zannediyorlar. Ilk olarak, uzanti olusturmak zor, karmasik bir sey degil. Yeni bir dosya olusturursun ve sonuna .extension eklersin, bu kadar. Haa, eger bir uzantiyi acan programi belirlemek istersen bu isletim sistemine spesifik bir soru olur.

Mesela ben 3D tasarim programimda dosyaya kaydetme ozelligi olsun istiyorum. Linux icin birkac (sanirim) xdg spesifikasyonundan sonra sectigim dosya formatini acan programi sistemimde belirleyebiliyorum. Windows’u bilmem, muhtemelen regedit ile yapiliyordur.

Simdi dusundum de, anlatmaya kalkarsam cok uzayacak. En iyisi Filename Extension kavramini iyice ogrenmek:

*: Windows’ta dosyanin siniflara ayrilmasi islemi uzantiya gore yapiliyor, Linux’te her sey tamamen dosyanin formatina, icerigine bagli. Ki dogru olan da bu.

3 Beğeni

Ben pek anlayamadım biraz daha detay verseniz

Windows için konuşacağım.

Uzantı sadece dosya isminin bir parçası, bir dosyaya istediğiniz uzantıyı adını değiştirerek verebilirsiniz.

Dosyaya tıklayınca çalışacak olan uygulama ise, . py uzantılı bir dosyaya tıklayınca python uygulamasının çalışması gibi, Windows kayıt defteri üzerinde değişiklik yaparak belirlenebilir. Windows’un dökümanlarından faydalanın. Bunları @reo da yazmış aslında ama derli toplu daha rahat anlaşılır sanırım.

Kayıt defteri işini hallettikten sonra uygulamanızın hangi dosyayı açması gerektiğine sys.argv üzerinden erişebilirsiniz.

4 Beğeni

Ben .exe ile aynı işlemi görmesini ama bir tek .rfr uzantısı olmasını istiyorum pyinstaller ile .exe oluşuyor biliyorum ama .exe işlemi gören bir uzantı yapmak istemiyorum

Yazdigin iki cumle (yazdiginin tamamini olusturan iki cumle) birbiriyle celisiyor. Buradan ne anlamamizi bekliyorsun?

2 Beğeni

Sadece görsel olarak değişiklik istiyorum

“exe” veya “uzanti” diyince kimsenin aklinda gorsel bir sey canlanmiyor. Istedigin gorsel degisikligi anlatman lazim.

2 Beğeni