Python'i ogrenmek icin olmazsa olmaz dedigimiz bilgiler hangisi

Merhaba arkadaslar, pythoni ogrenmeye calisiyorum. Ingilizce bilmedigim icin bir hayli zorlaniyorum lakin, pes etmeden kendimi gelistirmek icin surekli arastirmalar yapiyorum. Suanda bir program yazamasamda, en azindan karsima cikan projelerde kodlarin islevini, ne yapilmak istenildigini buyuk cogunlukta ogrendim. Internetten ogrenilmesi baya zamanda aliyor. Yakin zamanda ya bi dil kursuna gidecegim ya da, ozel egitim alacagim. Cunku soru sordugumda anlik cevap alarak, konulari sicagi sicagina ogrenmek istiyorum.

Pythonda siralamaya gore hangilerini ogrenmeliyiz.
Tkinter, pyqt5, selenium, kivy,django, veri bilimi, yapay zeka vs.
Asama asama ilerlemek istiyorum. Bosa zaman kaybetmek istemiyorum. Belki hepsini ogrenmek gerekir lakin, sirayla gitmek istiyorum. Kitabin bi ortasindan, bi sonundan, bi basindan baslamayayim.

Bana kalırsa saydıklarının hiçbiri ‘olmazsa olmaz’ değil,

Ama roadmap.sh sitesindeki tabloya bakabilirsin.

Bir bilgiyi ya da bir bilimi tek celsede öğretecek, olmazsa olmaz diye bir bilgi yoktur. Her bilgi belirli mantıksal kabullerle çözümlenir. Bilgiye doğrudan giden bir kral yolu yok.

Programlama dilleri için ise syntaxi öğreneceksin. Yani o programlama dilinin yazım kurallarını.

Yazbel python arşivi bunun için fazlasıyla yeterli.

Veri Bilimi felan dediğin alanlar bir kere kafadan matematik, istatistik vs. gibi pek çok bilimsel alanı içerir. Önce programlama dilinin kurallarını öğren, sonra o programlama dilini çeşitli bilimsel alanlarda çalışabilmek için oluşturulmuş kütüphanelerini öğrenirsin.

Ama bir programlama dilini yeterince tüm kurallarıni iyice öğrenmen lazım.

Sanirim kendimi ifade edemedim. Yazbeldeki dokumanlari okudum, uygulamali calistim. Ornek vereyim, diyelim ki 2 program yazmak istiyorum.
1- sosyal medyalardan muzik ve video indirme programi yapilacak.
2- Sitelerden veri cekilecek.

Ben boyle bir programi yazmak icin once hangisinden baslayip ogrenmem lazim. Yani siralamayla;
1- arayuz
2- selenium
3
4
5 vb. vb. Gibi
InsaAllah derdimi anlatabilmisimdir.

Yazbeldeki dökümanları okuduysan, 3.parti paketlere bakman gerektiğini anlarsın.

İnternette biraz araştırma yaptın mı, ihtiyacına uygun python kütüphanelerini bulman, python syntaxine hakim biri için kolay.

Sosyal medya ile ilgili araçlar için sosyal medya platformu ne ise onun için üretilmiş api kütüphanelerine bakarsın,
Eğer amacın intefnet sitelerinden yazı, müzik, video felan elde etmek ya da elde ettiklerini işlemekse beautifulsoup4, selenium, urllib, requests vs. Gibi kütüphanelere bakarsın,
Görüntü işlemek için opencv, pil, scikit image, numpy gibi kütüphanelere bakarsın
Veri bilimi için numpy, pandas, scipy, statistics, statsmodels gibi kütüphanelere bakarsın
Veri görselleştirme için yellowbricks, matplotlib, seaborn, ete3 gibi kütüphanelere bakarsın
Makine öğrenmesi ve yapay zeka için veribiliminde kullanılanlar ve keras, tensorflow, pytorch, prophet gibi kütüphanelere bakarsın
Teknik analiz için ta, mlxtend, pmdarima gibi kütüphanelere bakarsın
Kimya için pychemistry, chemypy, chemlib gibi kütüphanelere bakarsın
Biyoloji için biopython, taxonomy gibi kütüphanelere bakarsın
Fizik için pyphysic, pyleecan gibi kütüphanelere bakarsın,
Sistemsel işlemler için sys, arpgrase, os, subprocess gibi kütüphanelere bakarsın,
Zamanla ilgili işlemler için time, datatime, sched gibi kütüphanelere bakarsın,
Grafik işlemleri için tkinter, pyqt5-6, pyglet gibi kütüphanelere bakarsın,
Jeoloji ile ilgili geopython, geemap, gemgis gibi kütüphanelere bakarsın vs.vs…

2 Beğeni

Bildilendirdiginiz icin cok tesekkur ederim. Tum bunlari ne kadar surede ogrendiniz. Hepsini ogrenmek kisilerin calismasina ve kavramasina bagli ama, ortalama bunlari ogrenmek ne kadar sure alir.

Bu kütüphanelerin hepsini kullanabiliyorum, ama hepsi heran aklımda kalmıo, buyüzden bazılarını hatırlamak için küçük notlar ve çalışma dosyaları oluşturuyorum, notlarıma bakmam da yetiyor, ki en iyi yöntem de budur, çalıştığın örnekleri öğreten python dosyalarını klasörlerde sakla, hatırlamak için bakarsın.

Bütün bunları öğrenmem 10 yıldan fazla süremi aldı, zira bütün bunlar için sadece python deģil, istatistik, matematik, kimya, jeoloji, fizik, biyoloji felan da bilmeniz gerekiyor.

Ama doğru ve programlı bir çalışma ile bence 3 yılda da öğrenilebilir bütün bunlar.

Emek, çalışma, azim falan filan işte…

2 Beğeni

Masallah ne güzel açıklamışsın
Bilginin zekatına saygı

Öğrenmek ne demek? Bir programlama dilini ya da genel olarak bir tür teknolojiyi ne kadar öğrendiğinizin bir ölçüm standartı yok. Siz öğrendiğinizi düşünüyorsanız öğrenmişsinizdir.

Kendiniz için koyduğunuz standarta bağlı.

Standart yok demişsin, ama kendi koyduğun standarda bağlı demişsin.
Kabul et, senin de canın çok sıkılıyor.

Demek istediğim bunun bilimsel bir metodu yok, genel bir kuralı yok. Python’ı ne derece öğrendiğimi ölçmek istesem ne yapabilirim mesela?

Ne kadar öğrendiğimizi ölçmenin teknik bir standartı yoktur ama kişi kendisi için bir standart oluşturabilir, bunu kastettim.


Canım sıkıldığından gelip burada felsefe yapmıyorum yahu, alt tarafı algılayamadığım bir mesele hakkında 2-3 kelime ettim, nedir yani?

Sakin ol kanka, takılıyorum.
Takılmasam burda işim ne.
İşsizim ben.
Benim işim bu.

1 Beğeni

bu kadar paketi bilip işsiz olmak da can sıkıyor olmalı hocam. bahsettiğiniz paketleri bırakın kullanmayı adlarını bile şimdi öğrendim. yolunuz açık olsun umarım güzel yerlerde görürüz sizi.

Memleketimin ayıbı. Benim değil.

Hocam python haricinde diger dilleride biliyorsaniz, bir iste calismaya da gerek duymayabilirsiniz. Ozel dersler verebilirsiniz. Diger dilleride biliyorsaniz, kendinize uygulamalar yazip, storelere atabilirsiniz. Reklam gelirleri, bir isyerinde calismaktan daha kazancli gelebilir. Ayni isyerinde calistigim arkadas kodlama bilmeden, free uygulama gelistirme sitelerinden hazir sablonlar yardimiyla IPTV uygulamasi yapip, para kazaniyor. 2 yil icinde 2-3 milyon para kazandi. Evini, arabasini aldi. Simdi 2. Evini alacak. Suan internet aleminde para kazanacak cok yol var. Ben harama tevessul etmedigim icin hic bi yollara girmedim. Girsem simdi devaya bir maddiyata sahip olurdum.

Ben de tam günaha girmeyi düşünüyordum kanka.

1 Beğeni