Python'ı Türkçeleştiriyorum

Bu da bir fikir ve değerlendirilmesi faydasız değil. Aksine bu da olmalı. Fonksiyonların assembly isimlendirmelerinin bile türkçe olması için çalışılması bile doğal, anlaşılır ve olması gereken bir şey. Tek bir olumlu yanıta rastlamadığım için böyle cevap veriyor değilim. Ama mnemonic kodlamalarla düşünen bir canlının, hergün kendi anadilinin hafızası ile pek çok şeyi hatırlaması gerçeği açıkken bunun normal gelmesi gerekir. Bu, cihangir arasokaklarında “abi türkçe felsefe yapılmaz yha, bi kere alman terminolojisini kurcaladım…” minvalinde konuşan tiplerin yaşadığı gereksiz sendromu yaşıyorsan(yaşıyorsun diye değil, yanlış anlama, varsa böyle bir psikoloji) hiç düşünme. Bence gayet mantıklı.

Hatta, 90’ların, diyalektik olarak gelişen Amerikan Oyun-Kod kültürünün seviyesinde dahi olmadığımızı düşünürsek, forum kültürleri açısından, bu tür şeyler geç kalınmış şeyler. Türk kodlama kültürü açısından geç kalınmış şeyler kesinlikle. Diye düşünüyorum. Kolay gelsin. Umarım meramını gerçekleştirebilirsin.

1 Beğeni

Arkadaşlar merhabalar,
Genel bir bilgilendirme ihtiyacı duydum;

Projeye şimdilik devam etmeyi planlamıyorum. Bu eleştiri tarzı ile bir yere ilerlemem mümkün değil. Enerjimi bu diyaloglara ayırmayı tercih etmiyorum. Eğer bu proje toplum yararına değil de kar amacı güden bir proje olsaydı bu eleştiriler sorun olmazdı.

Bu durum içimde hep bir ukte olarak kalacak ve kim bilir belki bir gün tekrar masaya gelecektir.

Sevgilerimle.

Elestiri istemiyorsan, nasil ilerlemeyi planliyorsun ki?

Dostum, dili Türkçeleştirmeye çalışmak yanlış ve yersiz davranış. Eğer gerçekten topluluğa katkıda bulunmak istiyorsan dokümantasyon kısmını Türkçeleştir.

Bir yazılımcı İngilizce bilmek zorunda maalesef. Aldığınız her hatayı sürekli birilerine soramazsınız. Stackoverflow sizin karşılaştığınız hataların aynısıyla defalarca karşılaşan bir sürü konu başlığı açan insanla dolu. Bırak İngilizce olduğu için insanlara zor gelsin. İngilizce öğrenemeyen kişi kodlama da öğrenemesin. Programlama, kendini geliştirmeye ve öğrenmeye hevesli kişilerin işidir. Sorun yaşayan bir insan google translate kullanır yine o sorunu çözer. Eğer kod yazacak kişi kendisi araştırmacı bir programcı olarak yetiştirmeyecek ise bu onun zararına olur ve bu durumda bu zararı veren kişi de sen olursun.

1 Beğeni

Çok saçma. Herkes elbette ingilizce ya da başka bir dil öğrensin ama buna mahkum olmak zorunda değil kimse.
Hata programlamanın, beyin gelişiminin temelidir. Hata yaptı diye millet uğraşmasın mı yani. Sorsunlar ayrıca, niye sormasınlar? İngilizce öğrenmeyen kişi kodlama öğrenmesin demek de tam bir denyoluk, kusura bakma. Türkçe araştırma yapılamıyor mu? Bu platform niye var? Elbette bir noktadan sonra kaynaklardan dolayı mecburen öğrenmek zorunda hissedecek başka bir dil. Ama bu fikre karşı çok yavan bir yaklaşım. Bu fikir de kimseye zarar vermez. Niye zarar versin? “Programlama, kendini geliştirmeye ve öğrenmeye hevesli kişilerin işidir.” tam bir kişisel gelişim semineri sözü. Programlama böyle bir iş de, hayatta herhangi bir iş için “kendini geliştirme ve öğrenme” yok mu? Hayatın geneli böyle değil mi? İngilizce bilmeyen adama direk “gerizekalı bundan bi cacık olmaz” muamelesi yaparak mı yaklaşıyorsun normal hayatta? Kusura bakma. Bu yaklaşım çok sinir bozucu.

@emr_e Hata yapmaktan korkmayın,ama hata yapmamaya çalışın.

Turkce kaynaklarin sayisiyla ingilizce kaynaklarin sayisini karsilastir. Turkce olarak bir noktaya kadar.

Bir programci olmak istiyorsan İngilizce ogreneceksin.

Hayir, kendini daha fazla gelistirmek icin ingilizce ogrenebilirsin, diyoruz.

1 Beğeni

kendimizi geliştirebilmek için ingilizce öğrenmeliyiz
ingilizce öğrenmemizdeki amaç türkçe kaynak arayışında olmamak ve varsa bile türkçe kaynaklardan daha kaliteli kaynakları anlayarak okuyabilmek

bu farkı (Türkçe ve İngilizce kaynak arası farkı)
geçende kendim de hissettim aldığım kodlab ın C++ kitabı ile learncpp adlı kaynak arasında

1 Beğeni

Bende C++ ya da başka bir programlama dilinde, özellikle görüntü işleme modülleri açısından ingilizce kaynaksız hatta genel olarak ingilizce kaynaksız bir şey yapılamayacağının farkındayım. Ama “İngilizce öğrenemeyen kişi kodlama da öğrenemesin.” gibi bir cümle kurulunca insan geriliyor.
“Bir programci olmak istiyorsan İngilizce ogreneceksin.” hocam herhangi bir akademik alanda kaynakça gösterebilmek için bile ingilizce hatta bir kaç dil öğrenmen şart. Fakat konu bu değil, arkadaşın açtığı konuya göre son derece normal bir şey söylüyorum. Yoksa dil öğrenmenin gerizekalılık olduğu gibi bir cümle kurmadım.
“Hayir, kendini daha fazla gelistirmek icin ingilizce ogrenebilirsin, diyoruz.”
Yukarıdaki arkadaş öyle demiyo işte sorun burada, öyle dese bu kadar cümle kurmam.
“İngilizce öğrenemeyen kişi kodlama da öğrenemesin.” gibi bir laf var.

Diye de cümle devam ediyor. Yani “kendini geliştirmek isteyen insan bırak ingilizce öğrensin, ürettiğin projeyle buna engel olacaksın”, demek istiyor.

1 Beğeni

İngilizce,kodlama yapmaya elverişli bir dildir.Şu örnekle bir bakalım :

Tkinter'dan İthal Et *

Ekran = Tk()
Ekran.başlık("Başlık")
Ekran.boyut("10x50")
Ekran.yapılandır(arkaplan = "siyah")

eğer __isim__ == "__ana__":
    Ekran.ana_döngü()

İngilizce :

from tkinter import *

Ekran = Tk()
Ekran.title("Title") 
Ekran.geometry("10x50")
Ekran.config(background = "black")

if __name__ == "__main__":
    Ekran.mainloop()

Biliyorum,ithal et gibi kelimeler kullandım ama TÜRKÇE BUNUN İÇİN UYGUN BİR DİL DEĞİL.

Yav he ya tamam ingilizce. Harikasın İngilizce. Teşekkurler İngilizce.

İsterseniz sizi cumhurbaşkanı ilan edip bize küfür etmenizi sağlayalım?

İngilizce EVRENSEL bir dil.Anlatamadık hala.

2 Beğeni

Tamam cihangirli dostum. Ben malım, kesin sağ cenahtan gelen, ortalama muhafazakar bir köylü kurnazıyım. Ve tepkimde kesin tamamen duygusaldır. Ve kesin ingilizcenin terminolojik olarak ne konumda olduğumdan bihaberim. U right.

Yalnız aklında olsun Evren bu gezegenden büyük.

Dostum,biz sana yardımcı olmaya çalışıyoruz.Evren istediğin kadar büyük olsun,yeni bir canlı formu bulmadığın sürece büyük olmasının şimdilik bir anlamı yok.

Please bro,
Just cut it short, and dont sell ice to eskimo

Kusura bakma kardeşimde senin bana denyo diyebileceğini ve böyle bir vasfın olduğunu düşünmüyorum. İlk öne kelimelerine dikkat et sen geriliyorsan bizde bu laflarına geriliyoruz. Dikkatli ol :slight_smile:

Sen beni tanımıyor olabilirsin ancak bende bir türkçe kaynak ve içerik üreticisiyim. Türkçe kaynak oluşturmaya ve insanlara yardımcı olmaya çalışıyorum ve buna destek veriyorum. Buyur kanalımda burada : YouTube

Ancak İngilizce öğrenmeyen kişi kodlama da öğrenmesin, çünkü ilerleyemeyecek ve takılacak. Ben buna kendi okuduğum üniversitede ve etrafımdan milyon defa şahit oldum. İngilizce öğrenmeden kodlama olmuyor gidin ilk önce İngilizce’nizi geliştirin.

Anlamak zor değil. Bir şirkete girmek istediğinde sana soracakları ilk şey İngilizce. Her sorunla karşılaştığında üstlerine soran bir mühendis adayını kimse işe almaz. İnsanlar direkt buradan Türkçe soru sorarak kendilerini ve araştırmacı yanlarını köreltiyorlar. Oysa google’da ingilizce bir şekilde sorunlarını arasalar çoktan cevabı stackoverflow üzerinde yatıyordur. Yabancılar bile söyler “google it” diyerek :slight_smile: Herkes senin araştırmanı ve araştırmacı olmanı bekler. Bunu yapabilmek içinde İngilizce şart.

İngilizcesi olmayan ve öğrenmeyen aynı zamanda yazılımcı olmaya çalışan birisi;
1- Uğraştığı alandaki bilgilerin çoğuna ulaşamaz
2- Uğraştığı alandaki en güncel haberlere ve bilgilere ulaşamaz
3- İşin temeline inemez
4- Araştırmacı olmaktan git gide uzaklaşır ve insanlara bağımlı hale gelir
5- İş bulması zorlaşır
6- Mühendis veya orta seviye bir yazılımcı bile olamaz

Çalıştığım yerde karşılaştığımız sorunları aşmak için artık google’da aramak bile yetmiyor. Makale okuyoruz ve bu makalelerden yaptığımız çıkarımları kendimiz deneyerek ve geliştirerek ilerliyoruz. Bu noktaya gelemeyecekse o kişi yazılımla uğraşmanın o kişiye ne faydası var? O kişi bilimle ve teknolojiyle nasıl uğraşabilir? Onu nasıl geliştirebilir? Ona nasıl katkı sağlayabilir? Çıkan hatayı bile okuyamayacak bir birey haline gelecekse gerçekten bu işi yapmasın.

İngilizce bilmeyen bırakın kodlama öğrenmesin, ilk önce gitsin İngilizce öğrensin, türkçe kaynaklar zaten giriş seviyesi olarak çok yeterli. Bırakın üstü için İngilizce öğrenmek zorunda kalsın. Bir dili Türkçeleştirerek hiç bir kazandırmıyorsunuz o insanlara tam tersine zarar veriyorsunuz. Bırakın insanlar zorluklarla yüzleşsin. Yoksa kimse bir yere ilerleyemez.

Dediğim gibi eğer gerçekten Türkçeleştirmek ve yardımcı olmak istiyorsanız dökümantasyonu çevirin.

Artık anlamıyorsanız da o sizin gelişmeye kapalı olmanız ve cehaletiniz.

2 Beğeni

Arkadaşlar çok temel iletişim sorunları yaşıyoruz. Bunu kasten mi yapıyoruz yoksa beynimizdeki kalıplar mı bizi yönlendiriyor bilmiyorum ancak mesajlarımın çoğu açıklama yapmak üzere yazılıyor. Gerçekten büyük bir zaman kaybı

@reo Yazdığımız yanlış anladın. Tekrar okursan tam olarak yazdığım şey şu: “Bu eleştiri tarzı ile”. Yani eleştirilere değil eleştiri tarzına cevap veriyorum.

Türkçe kodlama yapmak ingilizce öğrenmeye bir engel değil. Amacımız kimse ingilizce öğrenmesin de değil. Bundan zaten bahsettik. Amacımız İngilizcenin bir önşart olmaktan kalkması, anadili ingilizce olanlar karşısındaki dezavantajımızın azaltılması.

@throwaway1 Bu konuda sana katılmıyorum, Türkçe kod yazabiliriz. Verdiğin örnek gerçekten kötü görünüyor ancak daha güzeli yazılabilir, sen İngilizce kalıbıyla yazdığın için böyle bir örnek çıkartmışsın ortaya. Oysa benim aklımdaki dil şu şekilde;

Tkinter kütüphanesini ekle
 eğer __isim__ == "__ana__" ise:

"kelime" içindeki her bir harf için:
    print harf

Bence bunlar gayet güzel kullanımlar.

Ancak bütün bunların hepsi önemsiz.
Gördüğüm kadarıyla tüm bu tartışmalar hep kişiler üzerinden yürüyor. Bu yüzden ortak bir yerde buluşmak, bir takım olabilmek pek mümkün gözükmüyor.

Bence bu konu kilitlensin de rahat edelim. Başınıza icat çıkardığım için de kusuruma bakmayın lütfen.

Sevgilerimle.

Ingilizce programlama dillerinde bu sekilde kullanilmiyor. Mesela add tkinter library degil de import tkinter, ya da for i in x ingilizcede bir cumle teskil etmiyor. Yani bunlarda sadece kelimeler ingilizce, bunu da google ceviri ile bile yaparsin. Bunu da yapabilir yeni arkadaslar degil mi?

Haliyle, boyle bir dezavantajdan ancak dokumantasyonun ingilizce olmasi durumunda bahsedilebilir.