Röntgen görüntüsünü nasıl tespit edebilirim [image upload]

Merhaba,

Hastalık tespiti için Php ile resim yükleme(upload) uygulaması geliştiriyorum. Yüklenen görüntünün röntgen görüntüsü olup olmadığını kontrole edip, değilse röntgen görüntüsü yüklenmesi noktasında zorlamak istiyorum. Konuyla ilgili herhangi bir kaynak bulamadım. Yardımcı olursanız sevinirim.

Şimdiden teşekkür ederim.

php görüntü işleme noktasında zengin seçenekler sunmuyor. Projeniz PHP ise komple başka bir teknolojide yapın demek istemiyorum. Belki görüntüyü bir python dosyasına sunan, bu dosyanın geri döndüreceği cevaba göre sunucuya yükleyip yüklemeyeceğine karar veren bir yapı oluşturulabilir. Sunucunuzda python nasıl çalıştırılır, başka bir sunucudaki python dosyasıyla mı haberleşmek gerekir bilmiyorum. Kısacası Python kullanabilme şansınız olsaydı OpenCV ya da derin öğrenme araçlarından faydalanma şansınız olabilirdi.

Basit düşünmek gerekirse çok sağlam bir seçenek olmasa da röntgen görüntüsü siyah-beyaz olacağı için görüntünün bu nitelikte piksellerden oluşup oluşmadığı sorgulanabilir. Röntgen cihazının gönderdiği görüntünün en/boy ölçüsü bellidir muhtemelen, yükleme yapan kullanıcının yüklediği dosyanın en/boy ölçüleri sorgulanabilir. Belki görüntü dosyasındaki metaveriler kontrol edilerek röntgen cihazından gelip gelmediği üzerine analiz yapılabilir.

Bakalım başka ne gibi fikirler gelecek, belki benzer bir problemi çözmüş arkadaşlar vardır. İyi çalışmalar.

@Muallim dogru soyluyor, sorunun PHP’den bagimsiz bir sekilde cozulmesi lazim.

Yuklenen goruntunun rontgen olup olmadigini kabul edilebilir bir dogruluk oraninda tespit eden cozumu bulduktan sonra buna PHP’den erismek baska bir problem, ve nasil yapilacagi ilk cozumun dogasina bagli.

Elinizdeki rontgen goruntuleri seti yeterince buyukse makine ogrenimi yontemlerini kullanabilirsiniz.

1 Beğeni

Bu arada sunucuda PHP yerine istemci üzerinde birşeyler denenebilir belki. Hiç deneme fırsatı bulamadım ama OpenCV JavaScript ile de çalışabiliyormuş.

https://docs.opencv.org/3.3.1/d5/d10/tutorial_js_root.html