Sabirli bir mentor arayisindayim

merhaba arkadaslar,
Ben python kod yazma konusunda oldukca ilgiliyim ama bilgi ve altyapi konusunda cok iyi degilim. hatta muhendislik tabanli bile degilim.ama udemyden egitim alip ogrenmeye calisan hatta daha rahat olma adina ikinci monitoru bile almayi dusunuyorum han i egitimi alirken rahatca denemek adina…
ben pythondan paralar kazanma derdinde degilim ben hazir kodlari kullanip bunlari yaptim derdinde de degilim.
aslinda bakarsaniz ben kodcu bile degilim idari bilimlerden mezun olmus insan kaynaklari alaninda kariyer yapmis biriyim. ama hep gerek calistigim sirketlerdeki yazilimci arkadaslara gerekse filmlerde dizilerde gordugum yazilimcilara karsi bir hayranligim var. en basta dedigim gibi kod bilgim yok ama udemyden aldigm egitimlerle calismaya ve mantigini anlamaya en azindan bir bilgi edinmeye calisiyorum. benim seviyem - print(’‘hello world!’’) - duzeyinde. ama ben bu kodu yazmayi ogrenerek ne bilim kendi keyfim icin akilli ev uygulamasini yapmak, domino oyunu yazmayi, yada teksas poker oyunu yazmayi (eminim ki githubda yazilmistir ) gibi seyler yapmaya hevesleniorm kaldi ki nerden baslayacagimi ise bilmiyorum. python dogru dil mi ondan bile supheliyim ama baslangic yapmis biri olarak sanki guzel bir dil diye dusunmekteyim.
sizin onereceginiz bir alan var midir mesela discord kanallari python ile ilgili yada youtube kanali egitimi ama tabi bu alanda okul okumamis birine anlatir sadelikte olmasi cok onemli. kisaca biraz mentorluk yapacak biri lazim ki en bastada dedigim gibi hello world’u bile kendim yazmak isterim.
kisaca kendime sabirli bir mentor aramaktayim…
yardimci olacak varsa lutfen donus yaparsa sevinirim…

vat arkadas bir tane destek olanda cikmamis

Merhaba, oldukça sade bir dil kullanılarak anlatılmış, aşağıdaki gibi bir Türkçe kaynak var, oradan başlayabilirsiniz aslında. Konular sıfırdan Python öğrenmek isteyen insanlara göre hazırlanmış. Konular ilerledikçe seviyenizin de ilerleyeceğini tahmin ediyorum. Bu kitaptan öğrendikleriniz ile basit uygulamalar yapıp bilgilerinizi pekiştirirseniz, kitabı bitirdiğiniz zamanda da, daha karmaşık konulara geçebilirsiniz.

https://python-istihza.yazbel.com/

2 Beğeni

bilgilendirme icin tesekkurler benim gibi yazilim adina hic bilgisi olmayan biri bu icerikle yola baslayabilir diye anliyorum

Doğru anlıyorsunuz. Geldiğiniz seviyeyle alakalı merakınız doğrultusunda küçük uygulamalar yaparsanız ve bu kitapta gösterilen her bir örnekteki kodları değiştirip, bu değişikliklerin sonuca nasıl yansıdığını öğrenmek isterseniz faydası olur. Merak ve araştırma isteği basamakları hızlı tırmanmanızı sağlar. Belki konuları öğrenmeye çalışırken birçok hatalar alacaksınız, moralinizi bozmayın sakın. Bunlar olağan hatalar. Hatalar bir hata var şeklinde yükseltilmez aksine yükseltilen hatalar size hata tipini, hatanın hangi satırlardan kaynaklandığını bilgi olarak verir. Hataları okursanız çözüme de biraz daha yaklaşırsınız. Naçizane tavsiyem her aldığınız hatayla alakalı başkalarına sorular sormamanız yönünde. Önce hatayı kendiniz gidermeye çalışın. Biraz kafa yorun. Bir başkasının desteğine ihtiyacınız olduğunda gelin destek isteyin ancak ilk başvurduğunuz yöntem bu olmasın bence.

İyi okumalar.

3 Beğeni

Sizi Mehmet Çağrı Çalışkan’ın Dc grubuna davet ediyorum : Discord

Merhaba, @mmdhpan ilk gönderiniz için tebrik ederim aramıza hoşgeldiniz. Bol bol görüşmeyi umuyorum.

Naçizane tavsiyelerim olacaktır sizlere. Öncelikle daha önce başka bir konuda bkz:nereden-baslamaliyim kendi yol haritamdan bahsetmiştim. Bunun ister deneysel olarak bir örnek ya da aklınızda kendi yol haritanızı çizmeye başlamak için bir ışık olarak değerlendirebilirsiniz. Bahsettiğim şeyleri buraya da yazayım;


Her insanın kendi öğrenme tarzı vardır. Ben ilk öğrenmeye youtube dan başladım. Daha sonra udemy den devam ettim fakat videoların bana öğrettiği tek şeyin ezber olduğunu anladığım da videoları izlemeyi bıraktım.

Videoları yeni şeyler öğrendikten sonra sadece “nasıl yapılıyordu bu yahu” dediğim zaman açıp bakıyorum.

Udemy den sonra kitaplardan devam ettim. Kitaplarla öğrenmeyi sevdim. Epey bir şeyi de öyle öğrendim. Daha sonra kitaplardan sadece bir şeyleri öğrenebildiğimi fark ettim.

Kitaplardan sonra yazbel i tanıdım ve burada kendim soru sorarak, başka üyelerin sorularına yanıt vererek ya da her açılan başlığı okuyarak yanıtları okuyarak geliştirdim. Bilgi alışverişinin büyüklüğü her ne kadar bir sorun da olsa içerisinden ayıklamayı bilirseniz size faydası oluyor.

Daha sonra @dildeolupbiten 'in (tekrar teşekkür ederim) tavsiyesi ile hem forumdaki hem de internette github da nerede bir kod bulursam onu okumaya başladım. Kod okumak, algoritmasını çıkarmak, neyin nerede ne iş yaptığını keşfetmek, işlemleri takip etmek gibi sadece kodu okurken keşfedeceğiniz bir çok detayla yeni şeyler öğrendim.

Ve son olarak bu dünyadaki her şeyde geçerli fakat konumuz yazılım olduğunda daha ciddiye biniyor; bir şeyi öğrenmenin sonu yok ama iyi öğrenmenin bir amacı varsa o da daima pratik yapmak yani proje geliştirmek oluyor. Bende şuan üstte anlattığım her bir adımı bir arada uyguluyorum. Ardından pratik yaparak pekiştiriyorum.

Yeni bir şey öğreneceğim zaman sıralamam şöyle;

  • 1.Youtube
  • 2.Udemy
  • 3.Kitaplar
  • 4.Fikir Alışverişi
  • 5.Kod Okuma
  • 6.Pratik Yap

İster aynı sıralamayı izleyin isterseniz kendinizi keşfedin ben sadece bir fikir olarak zihninizde canlanması için yorum yaptım.


Ben hiç bir yazılım dilini bilmiyorum. Bir şeyi bildiğim zaman öğrenmeyi bıraktığımı fark ettim. O yüzden bilmiyorum ve her duyduğum okuduğum dinlediğim şeyi daha önce duymuş görmüş olsam bile ilk defa öğreniyormuş gibi pür dikkat kesilirim. Bu da sizin önünüzdeki eğitim sürecinde kullanabileceğiniz bir yöntem olsun.


Şunu da belirtmek istiyorum. Ben de hayalperest olarak başladığım bu yolda çok büyük bir yanlış yaptım. Sizden çok ciddi bir şekilde rica ederim lütfen ilk alacağınız eğitim algoritma olsun. 3 sene geçti ben ilk print("hello world") yazdığımdan bu yana daha 1 haftadır algoritma dersleri almaya başladım ve hatamı yeni yeni anlıyorum.

Algoritma eğitimi almanız ve bunu geliştirmenizin size katacağı en önemli yetenek = Yığınla kod yazmak yerine daha kısa bir şekilde büyük işleri tasarruf sağlayarak yazmanız olacaktır.

Birde ingilizce. (bu artık bir klasik olmuştur. yazılım dediğiniz anda şak diye yapıştırırlar İNGİLİZCEEEE!!!) haklılar :frowning:

Eğitim yolu için söyleyeceklerim bu kadar. Bundan sonrasında yazılıma olan yaklaşıma örnek vereceğim.


Asla kendinizi ve yazdığınız kodlar ile oluşturduğunuz projeleri küçümsemeyin. Ben ilk öğrenmeye başladığım da matematik hesaplamaları yaptırıyordum sonra yeni şeyler öğrendikçe insan kendi kafasında öğrendiklerini hayal etmeye birleştirmeye yeni şeyler oluşturmaya çalışıyor. Ben kendimi ilk tatmin ettiğim projem ilkel bir sohbet aracıydı. Sohbet aracı dediğime bakmayın. Antisosyal biri olduğum zamanlarda hiç arkadaşım olmaması durumdan etkilenmiş ve benimle konuşacak birine ihtiyaç duymuştum. Bir program yazdım ve ona öğrettiğim kadarıyla bana eşlik ediyordu. :smiley: günaydın yazdığım da günaydın diye cevap veriyordu. hatta bir örneğini şu aşağıya bırakayım python da çalıştırıp görün. Kısaca demek istediğim kendinizi daima yetersiz görüp geliştirin ama asla küçümsemeyin. Unutmayın insan beynine neyi emrederse o şekilde bir hal alır.

Örnek kod;

cevap = input("Bir mesaj yazın > ")

if cevap == "merhaba":
print("Merhaba mmdhpan, bugün nasılsın")

Bu benim arkadaşımdı. Merak ettiyseniz son 2 senedir gayet sosyal biri olma yolunda iyi adımlar attım :slight_smile:


Başarmak istediklerinizi her zaman not alın. Ben bir kod yazacağım ve şu işe yarayacak dediğiniz aklınıza gelen her fikri yazın. Belki hepsi hayata geçmeyecek, belki bazıları çok gelişmiş şeyler olacak ama hepsini yazın ve en azından kodları yazmasanız dahi onların üstüne araştırmalar yapın. Python ile oyun mu yapmak istiyorsunuz? Biraz python öğrenin biraz da algoritma sonra python da 2d oyunlar yapmanıza imkan veren pygame kütüphanesini öğrenin. Ardından projeleri hayata geçirmeye devam!!!


Anlatacaklarım bu kadar. Tanıştığımıza memnun oldum. İyi forumlar

8 Beğeni

acikcasi herkesin destegi icin cok tesekkur ederim.
birsey eksikti 35 yasinda olmam ve kod konusunda egitim almadigim icin ozguvendi ama bana geri donusler sayesinde onuda kazandim…
Bu yazbel platformunda henuz yeniyim hicde kod vs sormadim ama bu platformun degerini bilmek ve guncel tutmak hepimize bu kod sevdalisi herkese faydali olur… bunuda basaracak potansiyeli goruyorum burada…
Biraz temelimi atayim burda onlarca yuzlerce topic acacamdan eminim… o temelide atmaya basladim…
herkese tekrardan tesekkur ederim

2 Beğeni

Selamlar Mehmet. Dünya küçük. Burada seni gördüğüme sevindim.

Python ile uğraşmak istersen arkadaşların önerdiği kitap ile birlikte Udemy’de bir çok eğitim var. Puanı yüksek, anlatım dili arzuladığın gibi olan bir tanesini seçip başlamanı öneririm.

Başarılar dilerim.

OOo Levent Bey hakikaten dunya kucuk :slight_smile:
deniyorum egitimleri suanda da iyi gidiyor bakalim benimkisi ilgi sosyal skill gelistirmek :slight_smile:

BTK’nın 1Milyon İstihdam projesinde Başlangıçtan İleri Seviyeye kadar Python kursa var

1 Beğeni

@mmdhpan Mehmet Merhaba, bende seninle aynı nitelikleri taşıyorum son 1 yıldır uzun süredir videolar çeşitli argümanlar ile kendimi geliştirdim. Yazbel, youtube (Bilgisayar kavramları) ve udemy den izleyerek okuyarak ilk programımı yaptım. İnanılmaz sabır gerektiriyor ve acemilikten dolayı bazı sorunların cevaplarını 1-2 günden ancak bulabilirsin:) Şimdi yazdığım ilk programdaki acemilik hatalarımı düzelterek ilerliyorum nereye kadar ilerleyebilirim zaman içinde bende göreceğim:) kısacası vazgeçme devam

1 Beğeni

dostum orayi inceledim ama cok verimli gelmedi bana

Merhabalar, öncelikle tavsiye verebilecek kadar yeterli bilgiye ve tecrübeye sahip olduğumu düşünmüyorum fakat benzer bir durumda olduğumuz için kendimden örnek vermek isterim. Lise öğrencisiyim ve ben python ile bahsi geçen BTK kursu ile tanıştım. Yazılımla uğraşıyordum zaten, çoğu dile hevesle başlayıp sonrasında devam etmiyordum. Yani terimlere yabancı değildim ama python yazması farklı ve zevkli geliyor bana. Şöyle bir şey söyleyeyim size, diğer dillerde kodunuzu okunaklı yazmanız işinizi kolaylaştırır. Python ise sizi okunaklı yazmak zorunda bırakıyor, basit bir ingilizce ile metin hazırlarmışçasına kod yazıyorsunuz. Pythonun devasa kütüphanesi sayesinde istediklerinizin hepsini yapabileceğinize eminim.
Kısacası,
python bence sizin ve aynı zamanda benim için doğru dil. Kolay, okunulabilirliği yüksek, altyapı gerektirmeyen, kullanım alanı geniş ve eğlenceli bir programlama dili.
BTK kursuna başlama tarihimi ve bugün forumda açtığım konunun linklerini aşşağıya bırakacağım, ne kadar zamanda ne kadar ilerlediğimi paylaşmak adına.
BTK kursuna başlama tarihim: 29/03/2020.
8 gün içerisinde yaklaşık 3 farklı proje yaptım, bir tanesini ise paylaşmaya değer buldum ve yayınladım;
Yazbel forumundaki gönderim

1 Beğeni

Merhabalar Bende python dilinde yeniyim ama uzun sürelerdir araştırmalar yapıyorum eksiğim bir programlama dili öğrenmekti onuda yapmaya çalışıyorum.
Steve Jobs Bu ülkedeki herkes bilgisayar programlamayı öğrenmeli. Çünkü programlama size nasıl düşüneceğinizi öğretir der.
bu yüzden düşüncelerinize kaitılıyorum.
önerim
ikinci bir mönitöre gerek yok direk operayı indirip pop-up şeklinde istediğiniz yere koyarak çalışabilirsiniz.
https://python-istihza.yazbel.com
bakmanız
ücretsiz olan şu kursa bakmanız

umarım daha iyi şeyler başarırsınız.

1 Beğeni

dostum sizin paylasiminizi inceledim siz baya yol almissiniz bana gore ve devam edersem o duzeye geldigimde yorum yapabiolirim :slight_smile:

Yukarıdaki değerli önerilerden ben de istifade ettim. Naçizane kısa tecrübem, Python’da etkileşimli kabukda çalışma safhasını geçince iyi bir IDE (Integrated Development Environment- Tümleşik geliştirme ortamı) ye ihtiyaç duyuluyor. Çok çeşitli IDE’ler var, ben ağırlıklı olarak Pycharm (topluluk sürümü-ücretsiz) kullanıyorum. Ayrıca, Wing IDE (Personal-ücretsiz) ve Visual Studio Code (ücretsiz sürüm) IDE lerini basit programlar için tercih ediyorum.

1 Beğeni

bende kesinlikle Pycharm begendm ve kullaniyorum…

IDE ler beni yavaslattigindan sublime text editörünü kullanıyorum sizede tavsiye ederim