Sadece Django veya Flask ile Site Yapılabilir mi?

Bu aralar websiteleri üzerine merak saldım ve Django veya Flask öğrenmeye karar verdim. Ama birkaç sorum var:

  • Sadece Django veya Flask ile site yapabilir miyim? Yoksa HTML / CSS / JS de öğrenmeli miyim?

  • Django ile mi yoksa Flask ile mi başlamalıyım?

  • Python ile websitesi yapma mantıklı bir tercih mi?

1 Beğeni

Çok tecrübeli olduğumdan değil ama yakın zamanda ilgilendiğimden tecrübelerimi paylaşabilirim. Web sitelerinin temelde iki tarafı vardır; frontend ve backend. Frontend sitenin etkileşime girdiğiniz arayüzünün tasarlanıp html, css, js ile kodlanmasıdır. Backend ise veritabanı bağlantısı gibi daha çok arkaplandaki işlerin yürütülmesidir. Django ve flask gibi frameworkler sitenin backendini geliştirmek ve frontendi ile arasındaki bağlantıyı kurmak için kullanılır. Bu nedenle yalnız django veya flask ile bir site yazamazsınız en azından html bilmeniz gerekir. Html’in sayfa iskeletini oluşturmak, css’in biçim özellikleri vermek, javascript’in ise sitenin yapı taşlarına işlevsellik katmak için kullanıldığını düşünebilirsiniz. Ancak html ve css i hızlıca öğrenebilirsiniz. Eğer tasarımla uğraşmak istemezseniz bootstrap gibi css frameworklerini kullanabilirsiniz. Django ve flask farkına gelirsek; django’nun daha gelişmiş, daha çok template desteği varken flask daha minimaldir. Örneğin djangonun belirli bir dosya yapısı vardır ve kodunuzu bu yapıya uygun yazmanız gerekir, flaskta dosya yapısını istediğiniz gibi kurabilirsiniz. Son sorunuz için django kullanan birkaç web sitesi:

  • Disqus
  • İnstagram
  • Pinterest
  • National Geographic
  • Mozilla

Flask kullanan:

  • Netflix
  • Uber
  • Reddit
2 Beğeni

Cevabınız için teşekkür ederim. Peki bir websitesinin tamamını; front-end tarafını HTML - CSS - JS ve back-end tarafını PYTHON (DJANGO) ile yazarak tamamıyle bir site yapabilir miyiz?

Kesinlikle :slight_smile: Ancak veritabanı içim mysql gibi bir veritabanı yönetim sistemi öğrenmeniz gerekecek. Temel sql sorgularını bilmek yetecektir. İhtiyacınız oldukça araştırıp kullanabilirsiniz.

1 Beğeni

Biraz bootstrap e baktım da az önce, sanırım css sınıfları içeren bir framework. Başka bir artısı var mı? Yoksa sadece css ile mi ilgili? @cosmicowl

Aynı zamanda bootstrap ile yazdığınız css özellikleri responsive olur. Yani mobil cihazlarda da bozulmadan kullanabilirsiniz. Css den başka bir kullanım alanı var mı bilmiyorum :slight_smile:

1 Beğeni

Sormak istediğim birşey daha var. Yakın zamanda websitelerinde php, .net gibi farklı dillerin veya frameworklerin de kullanıldığını da duymuştum. Bunlar da mı işin back-end kısmıyla ilgili?

Aynen öyle asp.net, php; laravel, symfony, ruby on rails gibi frameworkler de backend için.

1 Beğeni

Peki django öğrendikten sonra bunları da öğrenmem gerekir mi?

Gerekmez, django ile istediğinizi yapabilirsiniz.

1 Beğeni

Son olarak html - css - js için kaynak önerebilir misiniz? Geçenlerde w3schools dan biraz html ve css’e bakmıştım. Sizce w3schools güzel bir site mi html - css - js öğrenmek için? (Bu arada video izlemeyi sevmiyorum html - css öğrenirken)

Temel kaynak olarak w3schools dan ilerleyebilirsiniz, ihtiyacınız oldukça araştırıp yeni şeyler öğrenirsiniz. Bundan başka codeopen, codeacademy sitelerini inceleyebilirsiniz

2 Beğeni

Verdiğiniz cevaplar için teşekkür ederim. Kafamdaki soru işaretlerini giderdiniz.

Önemli değil, flask ile ilgili sorularınız olursa cevap vermeye çalışırım :slight_smile:

Siz flask mi tercih etmiştiniz? Hmm :thinking:

Django’nun biraz karmaşık olduğunu düşünmüştüm ve daha az bir öğrenme süreciyle başlamak istemiştim bu yüzden flask’ı tercih ettim. İncelemek isterseniz yakın zamanda flask ile backendini yazdığım bir blog sitesi, ourmood

Sitenin front-end kısmını taslak olarak mı aldınız yoksa tamamıyle yazdınız mı?

Arkadaşım sıfırdan yazdı. Ben yalnız backendi yazdım.

1 Beğeni

Hangi dilleri kullandı front-end kısmında arkadaşınız biliyor musunuz?

Html, css ve javascript. Herhangi bir framework kullanmadı. Frontend kodları, backend kodları

1 Beğeni