Sadece Lise Mezunu Yazılımcılar İçin

Selamunaleykum arkadaşlar. Eğer lise mezunu olarak ve yazılımcı olarak iş bulduysanız, nasıl bulduğunuzu ve armaya başladığınız günden itibaren kaç günde veya ayda bulduğunuzu belirtir misiniz? Ben de iyi bir üniyi devamsızlıktan bıraktım. Paylaşırsanız çok güzel olur. Bana da motivasyon olur.

Benim daha anlatmaya degecek uzun bir hikayem yok, ama sunu biliyorum ki isi bilen ve cevresi olan adam ac kalmaz. Malatyali, 30 yasinin ustunde bir abi taniyorum. Evli, colugu cocugu var, o zamana kadar farkli bir iste calismis. Daha sonra oradan ayrilmak durumunda kalmis. Uzun sure agir islerde calismis. Fakat depremden sonra “bilgisayar isi yapayim” diyip 1-2 ayda Django ogrenip site basina 7-8 bin lira kazanmaya basladi Malatya’da. O sekilde ev gecindiriyor. Anlatinca kolay gozukuyor ama degil. Surekli carsida dukkanlara ugruyor, instagram’dan isletmelere yaziyor, oyle buluyor bir sekilde.

Almanya’da 21-22 yaslarinda genc birini daha taniyorum. Lojistik mezunu. Bir lojistik firmasinda masabasi bir iste calisiyordu. Daha sonra o da uzun suredir yaptigi ufak site islerine guvenerek isten ayrildi. 1-2 aydir yatiyordu, simdi tekrar baglantilarina gidip internet sitesi isleri almaya calisiyor. Avrupa’da zaten cok ama cok kolay cevre olduktan sonra. Masabasi ofis isi 1500 euro maasli. Zaten bu adam is basi en az 2000-3000 euro kazaniyor, ufak yardim islerinden de 200-300 euro. Tanidigi bazi arkadaslari sadece yazilim islerine aracilik ederek gecimin sagliyormus hatta, hicbir sey bilmeden.

Iki hikayenin de ortak noktasi cevre. Cevre olduktan sonra para kazanmakta cok bir sey yok.

1 Beğeni