Şifre Yönetimi Hakkında

Merhaba değerli üstatlar. Kendimce bir server yaptım bu server’a “Administrator” kullanıcı adı ve “123456” diye bir şifreyle giriş yapabiliyorum.
Sorum şu ; Ben bu şifreyi serverda oluşturduğum veritabanında saklıyorum ve bence çok güvensiz bir yöntem bu. Diyelim ki host firmasında çalışan bir kullanıcı bakmak istedi gayet rahat bakar bulur. (Gayem hiçbir firmayı zan altında bırakmak değil sadece bilgi almak amaçlı söylüyorum.) Bunun bir yöntemi yok mu, illa serverda mı tutacağım bu şifreyi? Yani nasıl saklayabilirim bu şifreyi? Siz değerli üstatlar ne gibi yollar izliyorsunuz? Bana şunu araştır demeniz yeterli. Çok teşekkür ederim şimdiden

Sifreyi saklamadan ve kontrol etmeden once bir tek yonlu fonksiyondan gecirebilirsin.

Ornek tek yonlu fonksiyon: Sifrenin sonuna “:sduioprjve” eklenmis halinin SHA256’si. (Bu rastgele kisma “salt” diyoruz.)

4 Beğeni

Teşekkür ederim hocam

Şifreleme konusunda kaynak önerebilir misiniz? Modül falan değil, direkt matematiksel olarak öğrenmek istiyorum.

En sevdigin universitenin kriptoloji dersinin ders kitabi.

2 Beğeni

Hocam konuyu tamamlamıştık ama yine sormak istedim ; Şuradan devam ediyorum Hashing Strings with Python | Python Central uygun mudur ? :smiley: Tek yönlü sonuçta

Kriptografik hash fonksiyonlari bu is icin uygundur, evet. Benim onerdigim SHA256 da oyleydi. Tuzlama/salting olayini arastirmayi unutma.

Ondan sonra bcrypt ve PBKDF2’ye bakabilirsin.

1 Beğeni