Şiir Analizi Hakkında

Merhabalar.
9. sınıfın ikinci dönemi için kod yazma fırsatı bulabileceğimden edebiyat dersinden bir proje ödevi aldım.
Bir poem analyzer yapmayı planlıyorum. Bu bir web application olacak ve React kullanacağım. Yapmayı planladığım bu poem analyzer kullanıcıdan bir şiir alacak ve bunu nazım birimi, ölçü, redifler, kafiyeler vb. yönlerden analiz edecek.
Şu tamamlanmamış tasarım üzerinden bir örnek vermem gerekirse


kullanıcı paste your poem here kısmına bir şiir yapıştıracak ve analyze butonuna basıldığında yeni bir sayfada şiirin analiz edilmiş hali görüntülenecek: Rediflerin olduğu yerler bir renk ile gösterilebilir, kafiyelerin olduğu yerler bir renk ile gösterilebilir; nazım birimi gibi bilgiler de ayrı bir yerde yazabilir. Bahsini ettiğim analiz bunun gibi bir şey olacak.


Bu konuyu açma sebebime geleyim şimdi, fikir gayet güzel diye düşünüyorum ancak konuya biraz uzağım ve ne yapmam gerektiğini pek bilmiyorum. Birtakım algoritmalarla yapıştırılan şiirdeki redifleri, kafiyeleri vs. bulabilirim diye düşündüm. Peki bu sizce mümkün mü ? Böyle bir analiz için yapay zekaya ihtiyaç olur mu ? Veya düşündüğüm gibi algoritma oluşturarak bunu yapabilir miyim ? Öğrenmemi önerdiğiniz bir şeyler var mı ? Kısacası bu projeyi yapabilmem için bana tavsiye edebilecekleriniz, fikirleriniz varsa bunları biraz anlatabilir misiniz ?


Bu arada pek uygun bir başlık bulamadım, daha iyi olacağını düşündüğünüz bir başlık varsa değiştirebilirsiniz.

4 Beğeni

Sözcüğün redif mi yoksa kafiye mi olduğu, sadece içinde bulunduğu cümle ile değil, belki tüm kıta gözden geçirilerek anlaşılacak. Bu durumda işin içinden nasıl çıkılacak, bunu anlayabilecek yapay zeka nasıl geliştirilir (veya geliştirilebilir mi)? Çünkü “bu” diye bahsettiğimiz şey Türk Edebiyatı :smiley: İşin içine anlam girdiği zaman her şey karman çorman oluyor. Benim yapay zeka geliştirme hakkında hiçbir bilgim yok o yüzden bir fikir belirtemem.

Hece ölçüsüne baksın diyecek olursak, bu bana kalsa yapay zekadan çok geniş mi geniş bir sözlük istiyor. Yani yapay zekaya kelimelerin nasıl hecelendiğini öğretmek ne kadar mümkün?

Yapay zeka ile bırak şiirin, çok daha karmaşık şeyleri analiz edilmesi gerçekleştirilmiş olabilir. Bu konudaki olumsuz düşüncelerimi cahilliğime verin, eğer bahsettiklerim mümkün şeylerse geliştirmek için size bol sabır diliyorum :smiley:

2 Beğeni

Evet.

Hayir.

Redif, kafiye, vs. hangilerini inceleyeceginin bir listesi.
Bu listedeki kavramlarin tam olarak nasil calistiklari, teknik detaylari.
Yukaridakiyle ilgili dilbilgisi kurallari.

Onden bir sey yazmak istersen kelimeleri hecelere ayiran bir modulun faydali olacagini dusunuyorum.

3 Beğeni

Verilen şiir metni doğru şekilde \n gibi bir karakterle parçalara ayrılmış halde değilse bu kolayca hesaplanabilecek gibi gelmedi bana ama belki farkında olmadığım kurallar vardır.

Bu dizeleri heceleyerek bulunabilir gibi duruyor. Heceleme için daha önce bir konu açılmıştı.

Redif olabilmesi için anlamların aynı olması lazım. Anlam, sözdiziminden ziyade semantik ile alakalı olduğu için analizi zor olabilir. Mesela eş sesli sözcükler ile biten dizeler sıkıntı çıkaracaktır. Ayrıca bu gibi örneklerin analizi de zor olabilir:

Niçin kondun a bülbül
Kapımdaki asmaya
Ben yârimden vazgeçmem
Götürseler asmaya

Buradaki “asmaya” kelimeleri redif oluşturmuyor, oysa yazılış ve okunuşları aynı.

Redifi doğru olarak bulduktan sonra hemen öncesinde bir kafiye olup olmadığını bulmak zor olmayacaktır.

1 Beğeni