Sizce go cpp'nin yerini alır mı

sizce alır mı
  • evet
  • hayır

0 oylayanlar

Sanmıyorum, çünkü pek fazla Go ile yazılmış büyük proje görmedim.

C++ ile yazılmış projeler ise epey fazla:

Go, Google Cloud’u geliştirmek için yapımış sistem/sunucu programlama dili.

Asla geçmemeli.

1 Beğeni

Bundan 4-5 sene önce Türkiye’de Python’u kimse ciddiye almıyorken bugün dünyada açık ara ilk sıradaki yerini koruyor.

Benzer şekilde Go dili de hafife alınmamalı. Dikkat edilirse Go dilini geliştiren isimlerin başında C dilini oluşturan iki isimden biri ivar: “Denise Ritchie”.

Programlama dilleri kimi gereksinimleri karşılamak üzere ortaya çıkarılırlar. Ancak günümüzde güncellemelerle bu dillerin bir kısmı birbiri ile ortak özelliklere sahip hale gelmektedir.

Açıkçası C++ eğitimi alalı 20 seneye yakın bir zaman oldu. C/C++ ile bugün proje yaratmak zaman ve efor olarak maliyetli. Go dili de çok yönlü bir dil ve ülkemizde de önümüzdeki yıllarda C/C++'ın tahtını ele geçirmesi ütopya değil…

Bir gün C++ ile bazı problemler çözülemez duruma gelirse, C++ ile çözülemeyen problemleri çözebilmek için kullanılabilecek en iyi alternatif Go olursa yerini alır.

Eskiden Delphi, masaüstü programları geliştirme amacıyla kullanılan çok popüler bir dildi. Dünya web ve mobil uygulamalara yönelince Delphi yetersiz kaldı ve tarihe gömüldü.

TIOBE programlama dilleri endeksi verileri sürekli değişiyor. Java uzun zaman listede 1.'ydi. (2019 da baktığımda yine Java 1’deydi.) Şimdi en başta C görünüyor. Python çok süratli tırmandı. Bir ara Go düşüşe geçmişti. Ha tabi bu sıralama programlama dillerinin üstünlükleri ile ilgili olarak dikkate alınmalı mı o tartışılır. https://www.tiobe.com/tiobe-index/

nE

Go’nun amacı ile C/C++'ın amaçları kesişmiyor. UNIX sistemleri geliştirmek amacıyla B’den C türetildi. Ardından bir kullanıcı C diline OOP desteği getirdi. İsim olarak “C with Classes” koydu. Sonradan C++ oldu. Kullanıcılar sistemlerini, Arduino ile yaptıklarını C ile kodlarken görüntü işleme, oyun gibi şeyleri C++ ile yapmaya başladı. En iyi oyun motorlarından -bence en iyisi çünkü en iyi oyunlar hep onunla yapılıyor- Unreal Engine 4, ve geliştirilmekte olan Unreal Engine 5’de C++ ile yapılırken Windows artık C#'ı kullanmaya başladı. Node JS dünyanın en iyi şeylerinden biri ve her gün popüleritesini arttırıyor. Linux’lar Cinnamon’u tanımaya başladı, Covid yeni update’ini insanlıkla tanıştırdı.

Hiç bir şey yerinde durmaz, her saniye yüzlerce kilometre hızla mantığın kavrayamayacağı büyüklükte bildiğimiz kadarıyla bomboş olan bir yerde sürüklenirken C++'ın yerinde saymasını kimse beklemiyor. Ama yeni bir sistem programalama dili C’ye kafa tutabilecek olursa tahtı ancak o zaman sallanır. Veya Rust biraz daha tanınırsa…

Olabilir. O an ezbere yazdım…

hey bir saniye minecraft c++ ile değil java ile yazılmadı mı

c++ a döndürmüşler sanrm ama java edition var

Bedrock sürümüne ağırlık veriliyor. Java ile yazılmadı o sürüm. Yüksek ihtimal C++ ile yazıldı. Java sürümü sonlandırıyor yavaş yavaş.