Sql Sorgu Oluşturma

Merhabalar,
Bir sql işlemi yapmam gerekiyor, ancak bir türlü doğru senaryoya uygun sorgu yazamadım. Senaryo şu şekilde; Bir araç tablom var. Bu tabloda marka-model sütunu,id(model yazarsa model id, marka yazarsa marka id).Markayı karşılaştıracak eğer markalar aynıysa markayı tekrar yazmayacak, sadece modeli id’ sini otomatik artırarak modeli yazacak. Ama her ekleme işleminden önce marka değişmiş mi diye kontrol etmesi gerekiyor. Marka değişirse markanın id’ sini artırıp karşısına yeni markayı yazıp modellerini yazacak. Bir kolonada sayfa adını yazacak sabit. Görseli de açıklamaya ekliyorum.


Bu konuda yardımcı olursanız çok sevinirim.

(Mesela bir markanın tüm modellerini yazdıktan sonra diğer markaya geçecek. Her yazdırmada markanın değişip değişmediğini kontrol etmesi gerekiyor diye düşünüyorum .Değişirse marka id’ sini arttırıp markayı yazıp sonra onun modellerini id arttırarak yazacak.)

Neyle karsilastiracak? Nelerin markalari ayniysa?

Tabloya kayit mi eklemeye calisiyoruz? Tek query mi olacak?

Markaya UPDATE sorgusu yapilirsa mi?
Yoksa olmayan marka eklenirse mi?

Neyin sayfa adi?

Eklenecek data, tablonun tam semasi ve eklendikten sonra neye benzemesi gerektigi lazim, yukaridaki ornek anlatilan durumlarin yarisini bile karsilamiyor.

Önce

tablolar oluşturması lazım gibi duruyor. ( :

Neyin kendinden sonra? Cumlelerin ozneleri gizli, ne yapilmaya calisildigini bu yuzden anlayamiyorum.

Yeni gorsel de bunu karsilamiyor, zira hala bir marka ve bir model var. Ayrica bu gorselin hangi datanin ciktisi olmasi gerektigini bile bilmiyoruz.

Soyle bir sey yapman gerekiyor:

girdi:
audi, a3
audi, a4

cikti:
marka 1 audi
model 1 a3
marka 2 audi
model 2 a4