Str ifadelerde kapalı parantez ile index işlemleri hakkında soru

Selam. Facebookta gezinirken ,resimde de görüleceği üzere bir arkadaşın problemine denk geldim ve benim içinde kafa karıştırıcı oldu. Tatmin edici bir cevatpta bulamadım. yardımcı olursanız sevinirim.soru

Evet, bu gibi işlemler yeni başlayanlar için kafa karıştırıcı olabiliyor. a[x:y:z] işlemine şöyle bakmanız gerek: "a listesindeki x sırasındaki öğeden başlayarak y sırasındaki öğeye kadar z adımları ile dizinle." a[:7:1] örneğinde baştan başlanarak 7'nci sıradaki öğeye kadar 1'er adımlarla öğeler dizinleniyor. a[:7:-1] örneğinde ise yine baştan başlanarak 7'nci sıradaki öğeye kadar -1 adımlarla öğeler dizinleniyor. Burada -1 sayısı elbet kafa karıştırıcı, hatta çoğu dilde ya da bu gibi dizinleme yapılarında böyle bir özellik yoktur. Ancak Python’da kolaylık olması açısından konmuş. Buradaki -1 geri geri 1 adım anlamına geliyor, aslında mantıksız da değil. Ayrıca soldan sağa dizinlemede olduğu gibi sağdan sola dizinlemede de sona erdiren dizin numarasındaki (burada 7) öğenin (karakter dizisindeki ikinci 'P') alınmadığına dikkat edin.

2 Beğeni

Cevabınız için teşekkür ederim hocam gerçekten yararı dokundu.