Time ile for döngüsü kullanımı

Merhaba, python öğreniyorum. Her saniye bir “a” değişkeninin değeri 1 artarken, “b” değişkeninin değerini 1 azaltmak istiyorum. Nasıl yazabilirim. Denediğim döngülerde “sayı ile karşılaştırma yapılamaz” hata mesajı alıyorum. Saniye artışlarını str’e çevirmeyi de beceremedim bir türlü. Teşekkürler.

while döngüsü ile yapabilirsin

import time

a = 0
b = 0
while True:
	a+=1
	b-=1
	time.sleep(1)
	print("a:{}, b:{}".format(a,b))

for döngüsü kullanmak istersen:

import itertools
import time

a=0
b=0

for i in itertools.count():
    a+=1
    b-=1
    time.sleep(1)
    print("a:{},b:{}".format(a,b))
1 Beğeni

Çok teşekkür ederim. Daha işin başındayım, sanırım başka sorularım da olacak. İyi ki varsınız.

str gömülü fonksiyonu ile herhangi bir nesneyi karakter dizisine çevirebilirsiniz.

Aslında asıl sayılar ile karşılaştırma yapılır. Kodunuzu paylaşırsanız aldığınız hatanın sebebini söyleyebiliriz sanıyorum ki.

İlginize teşekkür ediyorum. Kör doğmuş bir bebeğin zihin gelişimini modellemek üzere bir algoritma hazırlıyorum. Algoritmayı programlama dilleri ile uygulanabilir hale getirebilmek için parça parça kodlamaya çalışıyorum. Bu nedenle de en kolay öğrenebileceğimi düşündüğüm Python ile ilgilendim. Sizden yardım istediğim konu bir başlangıçtan ibaretti. Python çalışmaya devam ediyorum ve sanırım str ile ilgili problem şimdilik halloldu. Ama sırada başkaları var: input() ve veritabanı işlemleri gibi. Sanırım bir hafta içerisinde hem yazdığım kodları sizinle paylaşabilir, hem de bazı konularda yardımınızı rica edebilirim. Tekrar teşekkürler.

1 Beğeni

Tam anlayamadım ama ilgimi çekti :slight_smile: Nasıl bir proje biraz daha açar mısınız?

Uzun zamandır(30 yıl gibi) “Zihinsel Süreçlerin modellenmesi” üzerinde çalışıyorum. Amatör olarak, yani akademisyen değilim. Algoritma aşamasında en basit canlı olarak bir bakterinin çevreyi algılama ve karar verme süreçlerinden başladım ama, kısa zamanda bir bebeğin zihinsel süreçlerinin kodlanmasının daha verimli olacağını gördüm. Algoritmayı basitleştirmek adına görsel algıyı şimdilik model dışı bırakıyorum. Sözel algı yerine de yazılı girdi-çıktıları kullanıyorum. Gerçekçi bir model oluşturmak için iki adet algı yeterli (ve zorunlu) görünüyor, yani diğer dış algılara ihtiyaç yok. Bebeğin anlamlı zihinsel faaliyet geliştirmesi için kör olmanın yanında koklama, tatma ve dokunma duyularının da eksik olması sorun değil. Sözel algının yanına ikinci algı olarak “iç alem duyusu” denilen fizyolojik algıları ekliyorum; acıkma, susama, sevgi gibi. Bütün bu eksiltmeler modeli basitleştirme adına ve geçici.
Geliştirilmesi halinde bu model, aslında bir “genel amaçlı yapay zeka” prototipi olabilir. Çünkü düşündüğüm bazı algoritma parçalarının ve genel olarak da soruna yaklaşım yöntemimin şimdiye kadar düşünülmemiş-denenmemiş olduğunu zannediyorum (en azından ben rastlamadım). Veritabanında dikey sorgulama (multiline query) ve kısa süreli hafıza karşılığı olarak 10 kadar geçici tablo ile çalışma gibi. Yani klasik chatbot modelini gramerden kurtarıp, onun yerine semantik ve alt düzey muhakeme modülleri eklemek. Tıpkı bebekler gibi öğrenme yöntemi yani, eğer algoritma çalışırsa:
Yapay zeka konusunda epeyce literatür tarama birikimim var, programlama konusunda da teorik olarak. Fakat program yazma (kodlama) konusunda işte yeni başladım diyelim. Amacım bir programcı olmak değil, bu işin nasıl bir tecrübe ve ustalık gerektirdiğinin farkındayım. Ama algoritmamı kendi zihnimde olsun test edebilmek için, ve bir programlama dilinin jargonuna uygun olgunluğa getirebilmek için biraz kodlarla uğraşmam gerekiyor. Sonra işi uzmanına bırakmak, profesyonel yardım aramak amacındayım.

2 Beğeni

Eğer algoritmanız varsa bundan Python kodu üretmek oldukça kolaydır. Programlama dünyasında biraz vakit geçirmişseniz belki pseudocode kavramını duymuşsunuzdur. Bu kavram algoritmaların programlama dillerinden bağımsız bir çeşidini tanımlamak için kullanılır. Aslında bir nevi algoritmadır. Python, programlama camiasında okunabilir pseudocode olarak nam salmış bir dildir. Yani hiç çekinmeyin; algoritmanız varsa bunu Python koduna dönüştürmek çocuk oyuncağıdır. Zaten biz programcıların en çok zorlandığı safha aslında algoritma kurma safhasıdır.

Tabii performans konusunda sorun yaşarsanız, işte o zaman yardım almanız gerekebilir.

1 Beğeni