Türkçe Programlama

Selamün aleyküm arkadaşlar. Açılmış bir konuyu okudum lakin konu orada saptığı için fikirlerimi ayrı olarak belirtmek istedim. Türkçe programlamaya genel olarak olumsuz bakılmış gibi. Bir de şöyle bakalım: Türkçe olarak kodlamanın, programlama dilinin geliştirilmesi elbette mümkündür. Ama evrensel kodlama dili olması için böyle bir çaba kanımca gereksiz. Python biliyorsunuz high level bir dildir. Neden assembly ile devam etmeyip insan diline yaklaştırdık? Türkiye şartları için Türkçe bir programlama dili high++ level bir dil olur. Her kodlama yapana da derin yazılımcı olacak, İngilizce şarttır diye bakmamalıyız. Kodlamanın tarihi de yakın bir geçmişe sahip. Yani kaliteli Türkçe bir kodlama dili olması için asırlara ihtiyacımız yok.Yeterince kaynak oluşturabilecek kapasiteye sahibiz çok şükür. İlgilenirsek kısa zamanda bir bebek gibi doğar ve büyür inşaallah. Değer mi derseniz ülkemizin nüfusunu göz önünde bulundurun derim. Yazılıma giriş için, ülkede özel olarak daha güvenli çalışmalar için, geliştirilen programa dilinin yeterliliği ölçütünde özel projeler/yazılımlar için neden olmasın? Nasıl, ne şekilde başlanacağı konusunda yeterli bilgiye sahip değilim. Ama forumda belirten arkadaşın başladığı projeyi daha çok Türkçe python kütüphanesine benzettim. O da güzel bir çalışma olarak devam edebilir. Kodlamaya teşvik için, programlamanın ne olduğunu anlatmak için kullanılabilir. Çağa bağlı olmayan değerlerimizin(kulluğumuzun, ahlakımızın…) yanında mühendislik ve İngilizce bu yaşadığımız zaman için değerli olup gençlerimiz teşvik edilmelidir. Ve’s-Selam…

Bu fikir periyodik olarak hortluyor. Simdiye kadarki dusuncelerimi toparlayayim:

1. Boyle bir dili yapmanin pratik bir amaci yok. Olamaz degil; olmuyor. “Turkler daha kolay ogrenir” gibi sonuk bir fikir var ama hic bir arastirma veya istatistikle desteklenmiyor.

1.5) Amacsiz veya hobi/ogrenme amacli olmasinda bir sorun yok. Fakat hobi/ogrenme amacli yapilan sey boyle bir dili yapmak olmali, boyle bir dili yapmak hakkinda konusmak degil.

1. Programlama dilleri zaten kendi baslarina diller. Gramer kurallari bambaska. Sozcukler Ingilizceden odunc alinmis olabilir ama cogu zaman Ingilizcedeki anlamlariyla sadece uzaktan alakalilar.

2. Genel amacli programlama dili tasarlamak kolay bir sey degil. Imperatif, object oriented degil ama trait bazli, eager evaluation’li, statik weak typing kullanan, VM bazli ve garbage collection kullanan bir dil tasarlayan insan bu terimlerin ne olduklarini ve alternatiflerini bilmiyorsa onu ciddiye almak zor. Bu arada VM stack bazli mi register bazli mi olacak?

3. Kulturumuze yordugum bir “buyuk bir sey yapma” arzusu var. Buyuk seylerin kucuk basladiklari bilgisi yok. Kimse 2 sayfa Python koduyla interpret edilecek bir dille baslamiyor. Basladiklari buyuk dilin Chomsky hiyerarsisindeki yerini veya BNF’ini sorunca mutsuz oluyorlar.

4. “Yerli ve milli” bir devlet (ekonomi) politikasi; proje plani degil.

16 Beğeni

Bu konuya yıllar önce yapay zeka geliştirmede acaba Türkçe dili ile bir programlama dili olsa daha mı etkili olur diye düşünmüş ama @aib in söylediklerine katıldığım için çok uğraşmamıştım.

Dediği gibi anahtar kelimelerin bir kısmı veya tamamı Türkçe olsa ne olur?

Algoritma kurmak veya geliştirmek aslında zaten kendi başına bağımsız bir programlama dili. Temeli de matematiğe dayanıyor. Gerisi çok da önemli değil. Bir de 25 milyon satırlık göktürk dili ile yazılmış kodlar var ayrı konu.

Bence Suriyeli bir Programlama Dili yapmak daha mantıklı. Vergisi de az olur.
Hatta sponsoru da Ethem Sancak olsun.
İhale’yi de kapar hemen.
Kayıp çocuklarından birini de Hazertlerine damat verirse, üf, tadından yenmez.
Torunları da olursa isim de buldum: nūn
Elon Musk X yapar da, bizim İslamcılar durur mu, yabıştırır müdiş sol ayağıynan.
Hazır Nün okullarına da rol model olmuş olur.

Dipnot: 2 yıldır MIPS ve çeviricileri çalışıyorum. Muhteşem bir projem var bu konuda, aylarca brainfuck bile çalıştım. Ama tozlu rafta yok olmasına razıyım. Tufeyliler, hainler ve namussuzlar yargılanmadan bir memlekette değil programlama dili yapmak, nefes almak bile zuldür.

(Siyasette girmedim. O bize girdi.)

2 Beğeni

Fakültede bir hocam kullanılan terimlerin Türkçeye çevrilmesine karşı olduğunu söylemişti. Kendisi bir kongreye veya benzeri bir organizasyona katıldığı zaman kırık bir İngilizce olsa bile terimlerin birbirine benzerliğinden anlaşabildiklerini tespit etmiş. Aynı şekilde ben de yıllarca İngilizce bilmeden yabancı forumlardaki kod bloklarını ve terimleri okuyarak kendimi geliştirmiştim. Kısaca Türkçe bir programlama dili oluşturursak ekosistemi anlamamız ve derdimizi anlatmamız zorlaşır.

Zamaninda, populer bir web sitesinin sahibi “C’deki integer type’lari” lafimla dalga gecmisti. Sonradan cogunu taniyip sevdigim guzel bir programci camiasi icindeydi. Bi yandan hak veriyorum, Ingilizce kullaniminin bokunu cikartmisim, diger yandan ise: Programlamaya dair ne ogrendiysem Ingilizce ogrendim. Cogunun Turkcesini bilmiyorum bile. Yeni yeni aratinca cikmaya basladi, anlatmak istedigimi yarida birakip 5 dakikayi bir kelimeyi aramakla gecirirsem.

Simdi bu grubun tamami yurt disinda. Dalga gecen arkadas ise Amerika’da. Tum cumleleri Ingilizce kuruyor.

2 Beğeni

İşin gerçeği şu, bir Türkçe Programlama Dili yapmak isteyen yapabilir, kimse kimseyi tutmuyor.

Bu ülkeyi ve onu yönetenleri düşündüğünüzde, çeviricileri çözüp, gerçekten bir Türkçe Programlama Dili yapmanın çok da zor bir mesele olmadığını bilen herkesin aklındaki mesele kesinlikle bunu yapmak ya da yapmamak değil.

Bizim koskoca bir memleket problemimiz var. Ülke problemli.

Programlama Dili yayınlasan ne olacak sanki…

Her sabah kalktığımda aynı adamlara sövmekten kanser olacaksam çok da mesele değil yani…

2 Beğeni