Türkiyenin yazılım dili popüleritesi

Talendgrid in raporuna göre ülkemizde en çok kullanılan backend dili nodejs ile python imiş. Tabi staruplarda genel olarak. Büyük şirketler ve bazı startuplar hala .net ve java yı kullanıyorlar. Ben python ile web geliştiriyorum. Ama python ile çalışan şirket az olduğu için asp.net core u öğrenmeye çalışıyorum. Tam bir bilgim yok benim ama sizce ülkemizde en çok kullanılan (Startuplar dahil) backend dili hangileri. Mesela ilk 3 sıra ne? Ona göre yöneleceğim.

hepsi gizli gizli python kullanıyorlar merak etme.
Önünde sonunda veri bilimi kazanır.
sadece birkaçtane geek olanlar durur, gerisi python a döner.

Python kullanan şirketler var ama NodeJS çok daha fazla. Şu sıralar gözüme takılan da şirketlerin yavaş yavaş Go’ya geçmesi. Nedense Trendyol, Getir gibi şirketler sürekli Senior Go developer arıyor. Bunlar dışında .Net Core ile belirli bir seviyeye gelirsen işsiz kalmazsın. Aynısı PHP için de geçerli tabii.

Bu araştırmaları nasıl yapıyorlar bilmiyorum. 3 kişilik şirket python kullanıyor bunu 1 sayalım, 1000+ çalışanı olan şirket .Net kullanıyor bunu 1 sayalım gibi bir sayımla ilerliyorlarsa sıkıntı var çünkü ben de şu an 1000 tlye bir şirket kurup pythonla dandik bir servis yapabilirim. Geliri olmasına gerek yok zaten 150 tlye server kiralanıyor, maksat servis var gözüksün. Şimdi bu 1000+ çalışanlı şirketle benim şirketim aynı kategoride değerlendirilecekse sıkıntı var. Türkiye’de backendde Python kullanan çok az şirket var bence ya da şanssızlık olacak ki ben çok az rastlıyorum.

Veri bilimi için de çok bir şansın yok zaten. Python ve R var büyük ölçüde ama R pazarın muhtemelen %10unu bile kaplamıyor bu alanda.

Özetle: Python Backend alanında Türkiye’de para kazandıracak bir dil değil bence.

2 Beğeni

Backend’de python kullanılmıyor, doğru. Ama bence yakın gelecekte veri biliminin etkisiyle flask, django vs. daha da gelişecek. Python Çin Malları gibi pek çok dilin yerini alacaktır bence. Bir kaç geek, iş bilen, “veri hızını” önemseyen dışında herkes python a geçecektir pratik amaçlar için. Sonra süreç hızlanacaktır. Bence.

Evet bu konuda haklı olabilirsin. Pek çok yerde şu an pratik amaçlarla Python kullanılıyor zaten bildiğim kadarıyla. Pek çok şirket kendi ERP yazılımlarını Python’la yazıyorlar. Özellikle Django bu konuda büyük kolaylık sağlıyor.

Ayrıca sonradan okuyunca fark ettim alay edilecek kadar çok “bence” kullanmışım. Çevremdeki radikaller sağ olsun beni böyle bir insana çevirdiler…

Kanka valla takılmadım bile la ona. Ben de “benim fikrim” diye Bence dedim. Valla özellikle bir şeyi kastetmek için söylemedim.

Şaman bir adama Valla dedirttin. :smiley:

Yine de belirteyim, sonra çok “yeriyorum” diye siliniyor commentlerim. Dilde olup biten acımıyor. Sevmiyor beni.

Benlik sıkıntı yok şanyu ben senin mizacını seviyorum :grinning: ayrıca “Shanyu” kelimesinin anlamını öğrenmeme de vesile olmuş bir adamsın. seviliyorsun ben tarafından.

1 Beğeni

Bilmukabele güzel kardeşim.

1 Beğeni

yani şimdi django ile mi çalışayım yoksa nodejs ile mi, senin fikrin nedir? net olursan daha iyi olur benim için.

heralde python ile değil nodejs ile çalış diyorsun değil mi? BEnimde tanıdıklarım hep nodejs kullanıyorlar. ben senin kararını merak ediyorum. Nodejs mi öğreneyim yoksa pythondan devam mı edeyim? Python çok kullanılmıyor deniliyor.

Bana sorarsan python ve nodejs öğren. django da çalış.

Backend Developer olmak gibi bir hayalin varsa NodeJS, C# .Net ve PHP öneririm. Herhangi birinde ortalama bir seviyeye geldiğinde işsiz kalmazsın. Python direkt çalışma zaten. Ayrıca bu tip soruların cevapları direkt internetten de temin edilebilir. LinkedIn’e kaydol sorduğun tüm dillerin iş ilanlarını araştır. Örneğin bir .Net developer yaz bir NodeJS developer yaz bir de Python Backend developer yaz direkt farkı göreceksin. Backend için python pişmanlıktır.
Ha kesin fikrimi soruyorsan ben sıfırdan başlasam .Net ile başlardım

Yazılımda devrim: Kodlama dilleri güçlerini birleştiriyor (odatv4.com)
“Microsoft, bugün Python ve Excel entegrasyonunu duyurdu.”

Cehalet çok kötü bir şey:
“Python koduyla Excel’deki verileri işlemek artık mümkün olacak.”

Biz zaten entegreliydik de…

Ne yapmışlar acaba merak ettim. :relaxed:

Excel’de VBA Makro’da Python yazılabilecek galiba onu anlatmaya çalışıyorlar.
Biz de işte, bir ülkeyi gazeteciler yönetirse ne hale gelir, onu görüyoruz işte…

1 Beğeni

vay be devrime bak. işte bu her şeyi değiştirir.

Announcing Python in Excel (microsoft.com)

1 Beğeni

Güney Batı Amerika’da kartlar yeniden dağıtılıyor.