Kullandığınız linux dağıtımı daha önce hızlı çalışıyordu ve sonradan olmaya başladı ise çözüm farklı, ama kurduğunuz günden beri bu şekilde çalışıyorsa çözüm farklıdır.
Bu konuda bir bilgi göremiyorum.
İki seçenek için de özet geçelim. Netleşince daha uygun tavsiyelerde bulunabiliriz.
Eğer daha önce çalışıyor sonradan problem yaşamaya başladıysanız;
How to Refresh Your Ubuntu Installation - YouTube
İşletim sisteminizi çalıştığınız bildiğiniz bir tarihe geri yükleyebilir, yada yeniden yükleyebilirsiniz.
İkinci ihtimal üzerinden gidelim;
Baştan beri bu sorunu yaşıyorsanız bir sürücü çakışması problemi yada eksik bir sürücü problemi yaşıyor olabilirsiniz. Bilgisayarınızın konfigürasyonunu bilmediğimizden mouse sürücünüz, grafik bağdaştırıcınız, hatta kablosuz ağ bağdaştırıcınız, usb sürücüleriniz nedeni ile IRQ çakışması yaşıyor olabilirsiniz, yada sürücünüz eksik olabilir.
şimdi buraya sudo ile başlayan bir sürü süslü komut yazar, terminal kısa yolları ile sihirbazlık yapardım ama önce hangi sürücülerinizin problemli olduğunu bilmek gerekir.
Mesela;
Ctrl+Alt+F2
ile terminal açın…
sudo service lightdm restart
Komutunu deneyin…
control+ALT+t
ile terminal açın,
modprobe -r psmouse
Komutunu,
ardından;
modprobe psmouse
komutunu deneyin diyebilirdim.
Lakin, gösterdiğiniz görüntüdeki problem nedir görtüntü bağdaştırıcınızdan mı, mouse driverdan mı resimden anlamak mümkün değil.
Bu nedenle, her sürücünüzü tek tek kaldırıp tekrar kurarak denemeniz gerekecektir.
Tabi başta belirttiğim gibi durumu önce netleştirirseniz ihtimalleri elememiz daha kolay olacaktır.