Merhaba arkadaşlar.
Siz Ubuntu’nun hangi masaüstü ortamı ile kullanılmasını tavsiye edersiniz. Ve neden?
- Ubuntu (GNOME)
- Kubuntu (KDE)
- Xubuntu (XFCE)
0 oylayanlar
Oy verenlere şimdiden teşekkür ederim.
Merhaba arkadaşlar.
Siz Ubuntu’nun hangi masaüstü ortamı ile kullanılmasını tavsiye edersiniz. Ve neden?
0 oylayanlar
Oy verenlere şimdiden teşekkür ederim.
gerçekten müq bi de ubuntu şifremi unutmasaydm…
@Furkan_Bilgin ubuntuda şifre değiştirmek çok kolay.
sonuç olarak hangisi ?
Ubuntu (GNOME)'ya oy verenlerin nedenlerini merak ediyorum.
Resmi dağıtım olduğu için daha mı kaliteli/uyumlu? Çünkü bence görsel efektlerin fazlalığına karşın ayarların azlığı, Windows’a alışmış olanların yabancılık çekmesine sebep oluyor.
Bu kadar kolay mı? Bence bu bir güvenlik açığı sayılabilir.
hayır ben sen hangisine oy veriyorsun anlamında sordum
duruma göre değişir, mesela x diye bir güvenlik açığımız olsun bu açık yüzünden saldırgan bilgisayar ile bir bağlantı kurup bilgisayara istediğini yaptırabilsin ama önce şifreyi girmesi gereksin, o zaman bu çok büyük bir güvenlik açığı olur ama onun dışında bir şey olmaz.
Bu açık, daha çok bilgisayara fiziksel erişimi olanların (kardeş, kuzen, arkadaş gibi) işine yarar. O sebepten “sayılabilir” dedim.
Peki sizce niçin GNOME?
Varsayılan olduğu için mi?
ciddi olamazsın var ya şu an ben gg.
üşenyodm bilgisayarcıya götürmeye.
ubuntuda çalışıp çalışmamaktan da tam emin değildim zaten.
böle böle kendimi yatıştırarak geçiyordum.
teşekkür ederim büyük iyiliğin dokundu
Oylama kısmında kim ne verdi gözüküyor. Ve güzel olarak yorumladığım video “KDE” ise KDE’yi sevmişimdir
KDE’nin tercih edilmeme sebebi şu mudur?:
Yoksa bu Pardus’a özel bir durum mudur?
Evet oyle.
Oncelikle sunu soyleyeyim, uc desktop’u da kullandim. Gnome Canonical’in dagittigi versiyonda default gelen desktop. (Gnome olarak kursaniz bile desktop sonradan degisebiliyor – debian based distrolarda tavsiye etmiyorum.). Xubuntu ve Kubuntu ise topluluk tarafindan olusturulmus, default gelen desktop’a ozel konfigurasyonlar (bazen fazlasi da olabiliyor) iceriyor.
XFCE, default gorunumuyle cogu insana cirkin gorunebilir. Ama sistem kaynaklarini az kullaniyor. Customize edildiginde cok guzel gorunumlere kavusabiliyor. Tema yelpazesi de fena degil.
KDE customization bakimindan en populer 2 desktop’tan biri. Default gelen gorunumu fena degil. Koskocaman bir tema yelpazesi var. Customize edildiginde inanilmaz gorunumlere kavusabiliyor. Ama sistem kaynaklarini digerlerine gore fazla kullaniyor. (Ekip su an Wayland’a gecmek icin hazirlaniyor. Nisan’da fedora spininde Wayland default gelecek. Wayland ile cok daha lightweight, hizli oluyor.)
Gnome, benim favorim. Wayland destegi var. Wayland kullanirsak ucuyor gercekten. Customization yelpazesi guzel. Diger desktop’lara gore gercekten acayip sade. Cok nayif, sade bir yapisi var. Ayarlari hic karisik degil. Gelistirici ekibi KDE kadar buyuk. Default gorunumu Ubuntu’da farkli, Fedora’da farkli. Fedora’da adwaita + fedora standart ikonlari, ubuntu’da ubuntu’nun kendi temasi. Fedora’da Wayland default, ama ubuntu’da hala Xorg. Ubuntu ne yapiyor anlamiyorum. Wayland’a gecince gerceklesen hiz artisi gercekten bariz. 1 seneye kalmadan butun modern distrolar/desktoplar Wayland’a gecer galiba.
Crash yemeyen Pardus bizden değildir.
Wayland’ı ilk defa sizden duydum ve biraz araştırdım. Gücünü C’den alıyor ve çoğu kişi Wayland kullandığının farkında bile değil. İnsanlar eskiden Ubuntu’ya çıkması için çıldırıyorlarmış, ekşi yorumları öyle :d
Arch’ta default geliyor. Fedora kullanıcıları bunu tebrik etmiş.
Sıkıntıları ise, OBS Studio gibi screen recording uygulamalarıyla sorunsuz çalışamıyor. Ve illa “X” olmazsa çalışmam diyor.
Haklilar, hala da cikmiyor
Evet oyle. Fedora’da da default zaten.
Daha hala bir cok programin Xorg’a bagimliligi var. Ozellikle bu ekranla isi olan, screen recording programlari. Wayland henuz bu konuda bi tik yetersizdi sanirsam, ama gelismeye devam ediyor ve elbette duzelecek.
Öncelikle bu güzel açıklama için teşekkür ederim.
Ben XFCE’yi Pardus ile denemiştim. Ayarlarıyla epey oynadıktan sonra bile tam olarak istediğim masaüstü ortamına ulaşamamıştım. Biraz “yamalı bohçaya” benzemişti.
Diğeride DDE sanırım.
Oranlayacak olursak, ne kadarlık bir fark var?
Gnome’u denedim, alışılmışın dışında ve değiştirilemeyen bir yapısı var. Mesela bir pencereyi kapatmak için imleci ekranın sağ üst köşesine götürdüğümde “ses ve güç” bölümü denk geliyor.
Aslında biraz MacOS/IOS’a benziyor ama ben pek beğenmedim.
O ne demek şimdi?
Sanırım o zamana kadar bu sorunlar çözülür.
Pardus hala stabil degil demek
Ben oyle dusunmuyorum. Aksine cok esnek bir yapisi var. Gnome tweak tool ve extensions’u etkinlestirdikten sonra gercekten baya dinamik.
(Kesin degil. Benim gozlemlerim sadece, yanlisim varsa duzeltiniz.)
Hayir, Gnome. DDE ne bilmiyorum
Rica ederim.