Video seyrederek programlama öğrenilir mi?

  • Seyredilerek programlama öğrenilir
  • Seyredilerek programlama öğrenilmez
  • Durum ve kişiye göre değişir

0 oylayanlar

Biraz eski nesil kaldığım için öğrencilerimin çoğu programlama hakkında bir konuda takıldıklarında youtube veya benzeri yerlerde arıyor çözümü ve seyrederek öğrenmeye çalışıyor. Ben de onları kitaplara, yazılara veya deneme yanılma yöntemlerine yönlendiriyorum.

Ama bazen kendimden de doğru mu yapıyorum acaba diye şüphe ediyorum. Bu konudaki görüşlerinizi merak ediyorum.

Merhaba, bana kalırsa her yiğidin yoğurt yiyişi farklı oluyor. Hatta aynı yiğidin farklı durumlarda yoğurt yiyişi bile farklı olabiliyor. Klişe bir laf olacak ama, bence bir şey öğrenirken severek, ilgi duyarak öğrenmek, sağlam bir öğrenmeyi beraberinde getiriyor. Öğretme bağlamında bir deneyimim yok. Ama ben uğraştığım alanlar gereği sürekli öğrenmek zorunda olan biri olarak, ilgi duyamadiğim, kendimi motive edemediğim bir şeyi öğrenemiyorum, öğrensem bile unutuyorum hemen. Mesela astar algoritmasını severek öğrendiğim için, ek olarak uğraştığım alanda sıkça kullanıldığı için algoritma aklımda kalıyor, ama avl tree, b-tree gibi data structure’ları öğrensem bile unutuyorum hemen. Çünkü üzerine çalıştığım alanda bu data structure’lar pek kullanılmıyor.

Kısaca bir şey öğrenmek yetmiyor gibi, öğrenilen şeyi de sıkça kullanıyor muyuz bakmak lazım öğrenme faktöründe. Gerçi ben üniversite son sınıf öğrencisi olarak konuştum. 5 yaşındaki bir çocuk için bu dediklerim ne kadar doğru tartışılır. Kısacası en azından kendi adıma, pratiğini görmediğim hiçbir konuyu aklımda tutamıyorum, soyut kavramlar bana göre değil gibi. Hastaya özel tedavi lazım bazen. Tabi bu her zaman mümkün olmayabilir ona da bir şey diyemiyorum.

Ek olarak, ben döküman okuyunca daha hızlı öğreniyorum gibi. Doküman okuma hızı, videodaki anlatıcıyı dinlemekten çok daha hızlı gibi geliyor bana. Artı olarak online eğitimin getirdiği bir yılgınlık da var. Video izleyince daralıyorum. Ama bir başkası da videodan daha iyi anlıyor olabilir.

İyi geceler dilerim.

2 Beğeni

16 yaşındayım. Şahsen en çok okumanın ekmeğini yedim. Programlama hakkında konuşuyoruz ama genel olarak çok şeyde bu durum böyle oldu benim için. İnsanlara da genelde bunu tavsiye ediyorum.

YouTube, Udemy ya da artık hangi platform olursa olsun, videolar genellikle izlenme ve para kazanmak için çekiliyor. Mümkün olduğu kadar geniş bir kitleye hitap edebilmesi için yapılan eğip bükmelerle karşımıza çıkabiliyor bu durum. Eğip bükmeden kastettiğim Udemy’de oldukça belirginleşebiliyor mesela. Bazı konseptleri anlatmak için yapılan tuhaf betimlemeler, değişik analojiler, gösterildiği zaman kumdan kale yapmak gibi basit gözüken ama aslında gerçek dünyada programlamaya gelince işin kumden kaleden uzaklaşıp farklı farklı mimarilere varabildiği türden örnekler olabiliyor bunlar.

OOP prensiplerinin Animal gibi bir class tanımlanarak çeşitli hayvan instance’ları ve bunlara özgü make_noise() gibi methodlarla anlatılması buna bir örnek olabilir. Fikir vermek açısından bu tür örnekler kullanılabilir elbette ama bence altının epey doldurulması lazım. Oysaki şu gibi örnekler gerçeğe çok daha yakın ve daha geniş bir vizyon sunuyor. Ne var ki pek çok dokümantasyonda da Animal ya da Insan gibi classlarla örnekler sunulabilir, video ile öğrenmek ya da okuyarak öğrenmekten çok ne kaynakla ne öğrenildiği ile daha çok ilişkili gibi dursa da bir dokümantasyon ve video arasında çok fark var. Biri kaynağın ta kendisi, diğeri ise işleri kolaylaştırmak için yapılan bir yansıma. Okumak çoğunlukla daha büyük bir meziyet olduğu için “25dk boyunca şunu izlediğim zaman ben bu işi kapmış olacağım,” gibi yanlışlara inandırabiliyor kendini insanlar. Aradaki farkın böyle bir yanı da var.

Genellikle dokümantasyon okumaktan yana olarak hiç videolardan faydalanmıyor muyum? Elbette faydalanıyorum. Geçen gün arayıp arayıp yew.rs’te stylist kullanarak nasıl separate css modülleri yazabileceğimi bulamamıştım, bu videoda bulmuştum mesela. Bazen YouTube’da sağda solda gezmeyen ama ilginç olan bilgiler paylaşan insanlar da oluyor. Çok faydalı oluyor. Ama YouTube’un bu güzelliği haricinde python in one hour gibi şeyler bana zaman kaybı gibi geliyor. Şahsi deneyimim açısından zaman kaybı da oldu zaten. Programlama öğrenmeye başladığım zamanlarda çok takılıyordum videolarla. Oturup YazBel docs’u okumak varken gidip hocada çalışan ama bende hata yükselten abidik gubidik şeylerle az zaman öldürmedim.

Son olarak, geçen gün şu postta yazdıklarım da konuyla ilişkilendirilebilir. Temelde heves nereden geliyorsa, merakı ne alevlendiriyorsa oraya koşmak gerek bence :slight_smile: Aynı heves dünyadaki tüm çimleri saymak gibi şeylere de davet edebilir belki de ama bilinç akışıma biraz dur deyip demek istediğimin anlaşıldığına güvenerek bu postu noktalıyorum. "Durum ve kişiye göre değişir"i oyladım.

2 Beğeni

Kendi kendine öğreniyorsa öğrenilir. ancak eğer sen hiç bilmeyenlere öğretiyorsan -bence- video veya farklı bir kaynak izlememelerini salık vermelisin. -Kendi seçtiğin istisnalar olabilir. mesela w3schools da tekrar yapmaları veya öğrendikleri konunun dokümanlarını okumaları sorun olmaz.

Bir defa eğitim verdim. öğrencilere liste yapısını öğretmeye çalışırken sözlük yapasını biliyor olmaları sıkıntı yaratıyordu. sadece liste ile çözerken oldukça zorlanacakları bir ödev verdiğimde sözlükle veya fonksiyonla çok rahat (algoritmasını kurmak daha kolay anlamında) çözülecek problemi liste ile çözmeye çalışmak zul geldiği için yapmıyorlardı/yapamıyorlardı.

Tabi sınıfın geri kalanını aşan ve ilerlemek isteyen öğrenciler için farklı -zor- algoritma örnekleri bulmak gerekiyor.

1 Beğeni

Ben sadece video izleyerek Kama Sutra öğreneni bile gördüm, programlama neden olmasın…

1 Beğeni

Birisi icin siralama&arama algoritmalari, boole cebiri, istatistik, kriptoloji, lineer cebir, trigonometri bilmek gerekiyor; oburu icin bir es gerekiyor.

Yani programlamayi seyrederek ogrenmek daha kolay.

Video seyrederek programlama öğrenilmez.

Öğrenme süreci yetkinlikle tamamlanır. Görsel eğitimin, işitsel yada yazılı eğitimden farkları hangisinin kalıcı olduğu konusunda yeteri kadar bilimsel makale vardır.

Bu nedenle örgün eğitim önemini korumaktadır.

Yani oturayım bir video seyredeyim demekle öğrenilmez.

Zaten öğrenilmiş sayılmanız da imkansızdır? Yetkinliğinizi nasıl ölçeceksiniz?

Bir sınav?

Ama bu söyledğim bir konuda lisans/yetkinik/ derece/ ehliyet almak için geçerlidir.

Bunun dışında, bu konularda ehil olma derdi olmayanlar bakara öğrendikleri ile öğrendim sanabilirler.

Evet sanayideki usta gibi görerek öğrenmiş olabilir ama bir mühendislik disiplini bilmediğinden olayı detaylı göremeyebilir. Öğrendim sanabilir.

Tabi ki her kişinin öğrenme şekli farklıdır ama yapılan araştırmalar görsel öğrenmenin en zoru olduğunu zaten kanıtlıyor. Zamaında seyretmekle olsaydı, TRT de pazar günü yayınlanan filmleri seyrederek kovboy olurdu.

Yani istisna durumlar hariç video ile eğitim yada video ile öğrenme diye bir şey yok. Ha bir eğitim paketi içinde uygulama, sınav, yüzyüze eğitim yanında görsel destek materyali olarak videolar belki kullanabilir. Bu biraz renk ve değişiklik katarak ilgili artırabilir ama örgün bir eğitimin yerini tutmaz.

En doğrusunu yapıyorsunuz. Okudukları ve denedikleri dışında seyrederek öğrenmek diye bir şey yok.

Bazı şeyler eski nesil olmakla alakalı değildir. Yüz yıllardır bıçak bıçak şeklinde, kürek kürek şeklindedir. Çünkü en işe yarar en salt şekli budur. Öğrenme için de kitap , uygulama ve yazma en yalın öğrenme şeklidir.

1 Beğeni

Bence biraz kafa karışıklığı var.

‘Video ile öğrenilir mi?’ dendiğinde Sadece video izlenecekmiş şeklinde düşünüp öyle cevaplıyorsunuz. ‘Kitap ile öğrenilir.’ derken satır arasında pratik yapmanın gerekliliğini belirtiyorsunuz.

Elbette sadece seyredilerek meslek öğrenilse kediler kasap olurdu. Video izlemek, kitap üzerinden çalışmaya alternatif olarak düşünülmeli. Yoksa otuz saat video izledim; şimdi dilde yetkinim gibi bir iddiada bulunulmamalı. Ancak kitapların şu anda büyük bir avantajı var: kitabı hazırlayanlar video hazırlayanlardan daha yetkin ve daha özenli.

Kendim için konuşursam; en iyi öğrenme kaynağı video olsun kitap olsun kodu kopyalayıp. sonra şurasına şunu yazsam ne olur diye denemek. Dokümantasyonları da okuyorum ama kopyalama-bozma-düzeltme sisteminin daha faydalı olduğunu düşünüyorum.

peki python için orta seviye çok da sıkmayan az öz anlatan kitap önerisi olan arkadaşlar var mı? kitap ismi alabilir miyim?

Elbette sadece izleyerek veya sadece okuyarak değil kastım. Genel olarak bir yaklaşım söz konusu bahsettiğim.

Örneğin takıldığınız bir noktada okumayı mı tercih edersiniz izlemeyi mi?

Veya python docs dökümanları yazılı mı olmalı video şeklinde mi açıklanmalı. Kıyasımız bu biraz.

Bir koda ihtiyaç duyulduğunda veya atıyorum listelerde bir işlemin nasıl yapılacağı öğrenilmesi gerektiğinde ben ve bir kısım insan yazılı kaynaklara bakar bir kısım insan da youtube da videousunu bulup izler.

Okumanın şöyle bir avantajı oluyor kendimce, ilgili kısmı hızlıca bulup uygulayabiliyorum. (24 dakikalık tamamını okuma süresi olan bir yazı olsa bile hızlıca geçebiliyorum.) Ama video 24 dakikalık olduğunda ya tamamını seyretmek gerekiyor veya ilgili kısmı içeride bulana kadar epey cebelleşmek gerekiyor.

Kama Sutra diyorum, programlamayı tartışıyorsunuz hala.
Yahu insanlar uzun süredir grafiksel öğrenme ile beyine genetik olarak refleks kazandırma ve hafıza programlama üzerine çalışıyor.

Bir konuda bir videoyu defalarca izleyin. Daha hızlı öğreneceğinizi göreceksiniz.

Örnek arayanlar ehliyet sınavına girmediyse henüz, sürücü kursu videolarını izleyip deneyebilir.