16 yaşındayım. Şahsen en çok okumanın ekmeğini yedim. Programlama hakkında konuşuyoruz ama genel olarak çok şeyde bu durum böyle oldu benim için. İnsanlara da genelde bunu tavsiye ediyorum.
YouTube, Udemy ya da artık hangi platform olursa olsun, videolar genellikle izlenme ve para kazanmak için çekiliyor. Mümkün olduğu kadar geniş bir kitleye hitap edebilmesi için yapılan eğip bükmelerle karşımıza çıkabiliyor bu durum. Eğip bükmeden kastettiğim Udemy’de oldukça belirginleşebiliyor mesela. Bazı konseptleri anlatmak için yapılan tuhaf betimlemeler, değişik analojiler, gösterildiği zaman kumdan kale yapmak gibi basit gözüken ama aslında gerçek dünyada programlamaya gelince işin kumden kaleden uzaklaşıp farklı farklı mimarilere varabildiği türden örnekler olabiliyor bunlar.
OOP prensiplerinin Animal
gibi bir class tanımlanarak çeşitli hayvan instance’ları ve bunlara özgü make_noise()
gibi methodlarla anlatılması buna bir örnek olabilir. Fikir vermek açısından bu tür örnekler kullanılabilir elbette ama bence altının epey doldurulması lazım. Oysaki şu gibi örnekler gerçeğe çok daha yakın ve daha geniş bir vizyon sunuyor. Ne var ki pek çok dokümantasyonda da Animal
ya da Insan
gibi classlarla örnekler sunulabilir, video ile öğrenmek ya da okuyarak öğrenmekten çok ne kaynakla ne öğrenildiği ile daha çok ilişkili gibi dursa da bir dokümantasyon ve video arasında çok fark var. Biri kaynağın ta kendisi, diğeri ise işleri kolaylaştırmak için yapılan bir yansıma. Okumak çoğunlukla daha büyük bir meziyet olduğu için “25dk boyunca şunu izlediğim zaman ben bu işi kapmış olacağım,” gibi yanlışlara inandırabiliyor kendini insanlar. Aradaki farkın böyle bir yanı da var.
Genellikle dokümantasyon okumaktan yana olarak hiç videolardan faydalanmıyor muyum? Elbette faydalanıyorum. Geçen gün arayıp arayıp yew.rs’te stylist kullanarak nasıl separate css modülleri yazabileceğimi bulamamıştım, bu videoda bulmuştum mesela. Bazen YouTube’da sağda solda gezmeyen ama ilginç olan bilgiler paylaşan insanlar da oluyor. Çok faydalı oluyor. Ama YouTube’un bu güzelliği haricinde python in one hour
gibi şeyler bana zaman kaybı gibi geliyor. Şahsi deneyimim açısından zaman kaybı da oldu zaten. Programlama öğrenmeye başladığım zamanlarda çok takılıyordum videolarla. Oturup YazBel docs’u okumak varken gidip hocada çalışan ama bende hata yükselten abidik gubidik şeylerle az zaman öldürmedim.
Son olarak, geçen gün şu postta yazdıklarım da konuyla ilişkilendirilebilir. Temelde heves nereden geliyorsa, merakı ne alevlendiriyorsa oraya koşmak gerek bence Aynı heves dünyadaki tüm çimleri saymak gibi şeylere de davet edebilir belki de ama bilinç akışıma biraz dur deyip demek istediğimin anlaşıldığına güvenerek bu postu noktalıyorum. "Durum ve kişiye göre değişir"i oyladım.