Visual studio code c c++ c# gibi dillerde derleme özelliğine sahip mi

merhaba.acaba visual studio code c c++ c# dillerinde derleme özelliğine sahip mi

cevabını sildin. Ama silmeden önce orada “Bildiğim kadarıyla değil.” yazıyordu. Ama galiba öyle bir özelliğini olduğunu anladın ki cevabını silmişsin. Yani sonuç olarak visual studio codeda öyle bir özellik var mı

Programlamanın öyle zannediyorum ki python’dan önceki en çok kullanılan dili, Java’yı bir kenara koyarsak, C ve onun üzerinde geliştirilmiş C++, C#'tır. Ve Python, tahminimce, özellikle 2005’ten bu yana revaçta olana kadar en çok C# kullanılırdı, ve vsCode’da MIT’nin TypeScript’i ile yapılsa da, daha çok C# kullanılırdı. Ve evet, hala kullanılır.
Ama bu tür bilgilere, bu formda sormadan önce, biraz araştırma yaparak ulaşılabilir, aklınızda olsun.

sonuç olarak böyle bir özelliği var mı

Derlemden kastın eğer vsCode ile Python ya da başka bir programlama dilinde olduğu gibi, C# ile de program yazabilir miyiz, sorusu ise, evet. Yazabilirsin.
Derleyici biraz farklı bir kavram çünkü.

Mesela eskiden Python ile yazılması daha avantajlı deniyordu, C’deki gibi “derleyici” nin yanında yorumlayıcıya gerek kalmadan doğrudan çalıştığı için, diğer dillere göre daha avantajlı deniyordu. Şimdilerde bir sanal makine olduğu, yani aslında bunun tam da doğru olmadığını söyleyen makaleler de okudum. Fakat yine de, kendimce Python ile yazmanın daha kolay olduğunu düşünüyorum. Tabi bunu her özellik için söyleyemeyeceğim. Ama genel olarak öyle.
Derlemekten kastın böyle bir konu değilse, sadece bir programlama dilleri ile program yazmamızı sağlayan vsCode gibi bir geliştirme ortamanın(ya da bir platformun) C# için de kullanılabileceği ile ilgili ise, evet kullanılabilir.

hani biz c c++ c# gibi dillerde yazdığımız kodları .exe’ye çevirmeden(derleyemeden) çalıştıramıyoruz ya işte acaba visual studio code’da öyle bir özellik var mı yani exeye çevirebiliyor muyuz onu sordum

ayrıca neticesinde python ile yazdığımız kodları cmd üzerinden(terminal de olur) tek komutla çalıştırıyoruz değil mi. Ama c c++ c# dillerinde cmd’den tek komutla çalıştıramıyoruz

hani biz c c++ c# gibi dillerde yazdığımız kodları .exe’ye çevirmeden(derleyemeden) çalıştıramıyoruz ya işte acaba visual studio code’da öyle bir özellik var mı yani exeye çevirebiliyor muyuz onu sordum

C’nin de bir derleme modülü(kütüphanesi) olduğunu düşünüyorum. C ile çalışmayalı bayağı uzun zaman olduğu için bir şey söyleyemeyeceğim, ama mutlaka vardır. Böyle bir kütüphane.

ayrıca neticesinde python ile yazdığımız kodları cmd üzerinden(terminal de olur) tek komutla çalıştırıyoruz değil mi. Ama c c++ c# dillerinde cmd’den tek komutla çalıştıramıyoruz

Cmd üzerinde bir kodla çalıştırmak, python’un doğrudan yorumlanmadan çalıştırdığını tamamen kanıtlamaz. Ben de öyle düşünüyordum. Fakat bazı sanal makinelerle ilgili makaleler gördüm. Syntax’lerin makine diline doğru arada başka bir assambly ya da yüksek seviyeli başka bir dil dönüşüm süreci daha geçirmediğini tamamen kanıtlamak, sadece komut satırına bakarak, mümkün değildir diye düşünüyorum, neticede bir kodlama sistemi, başka bir kodlama sitemine, oradan da bambaşka bir kodlama sistemine matematiksel olarak döndürülebilmeye her zaman müsaittir. Bu biraz işlemcilerin mimarileri ve yazılımı üretenlerin uyduğu standartlar ile ilgili bir tartışma. Bu konuda uzman değilim, ama bunun bu kadar basit olduğunu zannetmiyorum diyebilirim.

ben orada pythonun daha kolay olduğunu anlatmak istedim ama neyse sonuç olarak nasıl indiriliyor

Buradan indirebilirsin.

Ben çalıştırabiliyorum. Bir kod dosyasını yürütmek için yazdığımız komutların sayısı neyi gösteriyor onu da anlamadım.

onu derken aslında c c++ ve c# programlarını cmdden çalıştıramıyoruz onu demek istedim

hayır ben c c++ c# dillerini derleyen visual studio code parçacığı nasıl indiriliyor onu sormak istedim

Ben Windows’da cmd üzerinden çalıştırıyorum.

hangi komutu yazmalıyız

Silinen cevaplari, kendilerine refere eden bir seyi havada birakmadiklari surece kaale almamak lazim. Bir sey soylemek istememis ki silmis. Uzerine spekulasyon yapmayi, “bilgisizligimi mazur gorun ama…” diyen birinin bilgisizligini mazur gormemeye benzetiyorum.

VSCode bir editor ve tek basina hic bir dili derleme ozelligine sahip degil. Bir takim derleyiciler ile calisip onlari kullanabiliyor. Kendisi bedava (ve ozgur bir versiyonu olan) bir yazilim, indirip bakabilirsin.

Zannetmene gerek yok.

:+1:
Hatta bu durumda arastirmaya bile gerek yok, indirip bakmak daha kolay.

Python’da da calistiramiyoruz, illa bir python.exe istiyor.

Calistirabiliriz.

Syntax yani gramer kurallari bir seye donusmez, bir dilin bir versiyonu icin sabittir. Yazilan kodun donusumunden bahsediyorsun ki orada haklisin. Gunumuz islemcilerinin bile kendi iclerinde bir sanal makinede calistiklarini soyleyebilecegimize gore aslinda hic bir kod “dogrudan” calistirilmiyor.

2 Beğeni

Syntax yani gramer kurallari bir seye donusmez

Dönüşümden kastım zaten yazılan kodun dönüşümü… Syntax zaten syntaxtir.

Bu linki sayende öğrenmiş oldum, teşekkür ederim. Kolay gelsin.

1 Beğeni