Web geliştirciler web 3.0'a ne kadar hazırlıklı?

Öncelikle herkese iyi forumlar.

Barış Özcan’ın şu videosunu izlerken aklıma şu soru takıldı:
“Veri monarşileri yıkılırken bizim kullandığımız web framework’lerine nolucak ?”

Hemen ardından ise şu soruları düşünmeye başladım:

-Gelecekte hangi teknolojiler ile çalışmak zorunda olacağız ve bu proglamlamanın geleceğini nasıl etkileyecek ?

-Şuanda kullandığımız django,rails,express.js gibi frameworkler bu devrime hazır mı ?

-Bu devrim olduğunda şu anki gibi mi geliştirme yapacağız ?

-Bilgileri bir server’da tutmadan nasıl dağıtabiliriz ?

Şimdiden teşekkürler.

1 Beğeni

her zaman aracı küçük sunucular olacak. ama bu sunucular tekil değil dağıtık olduğunda bence web-3.0 daha kullanılabilir ve 2.0’ın yapması gerekeni yapar. yani özgür bilgi sunar. ben 2.5’in zaten gerçekleştiğini düşünüyorum. belki 3.0 olarak da değerlendirilebilir.

zaten kullandığımız e-posta sistemleri dağıtık olarak çalışıyor. p2p olmasa da yeterince bilgisi olan herkes e-posta sunucusu kurup bunu kullanabilir. e-posta sunucuları da yine birbirleri arasında kolaylıkla iletişim kurabiliyor. veya buna benzer mantıklarla çalışan sosyal medya platformları bile var. bkz. dağıtık teknolojiler.

3.0 mantığında sadece cihazlar arası doğrudan veri aktarımı daha kolay oluyor. şu an bile eğer istersek p2p programlarını tercih edebiliriz. birbirimizi internette bulmak için yine en azından DNS gibi bir sunucuya ihtiaç duyacağız. ama niye iki kişi p2p iletişim kuran bir satranç oyunu oynayamasın ki. yeter ki buna uygun bir satranç programı olsun. veya oyun verilerini iletebilecek basit bir kütüphane de olur.

yani bahsettiğiniz frameworklerin veya kütüphanelerin yeni protokollere uyum sağlaması bence zor olmaz. tamamen geliştiricilere veya katkıcılara bağlı bir durum bu. şu an bile isterseniz p2p iletişim sağlayan kütüphaneler vardır bence.

1 Beğeni