Bilgisayarımda Windows kullanmak zorunda olduğumdan bazı durumlarda, hatta çoğu zaman WSL kullanmam gerekiyor. WSL üzerinden vscode açıp yapacaklarımı genelde orada yapıyorum fakat pek çok konuda inanılmaz yavaş kalıyor. Yani altı üstü birkaç paket yüklemek istiyorum ama paket yüklemeye başlaması saniyeler alıyor. Normalde poetry install
yazar yazmaz indirmeye başlaması gerekirken sadece başlaması için birkaç dakika beklediğim oluyor. Aynı problem scrapy ya da djangoda proje oluştururken de geçerli. Sadece proje oluşturmak istiyorum ama oluşturmaya başlaması dakikalar alabiliyor. Bunun sebebi nedir sizce?
Wsl2/wsl3 zaten havali ozelliklere sahip sanal makinede calisiyor. Cok bir olayi yok, sanal makine belki cok dusuk sistemlerde yavaslik yapabilir.
Wsl1, ilk versiyonu yani, ilgi cekici ozelliklere sahipti. Reversed wine gibi calisiyordu, sistem cagrilarini windows’unkilere ceviriyordu falan.
Simdi tekrar okudum da yavaslik baya anormal gozukuyor. 1-2 dakika asla olmamasi lazim. Internette uyku moduna gectikten sonra yavaslama oldugunu falan soyleyen insanlar var, onlara baktiniz mi?
Hem WSL’nin I/O katmani yavas, hem de programlar sisko.
Linux’ta 15 dakika suren npm install
VM Windows’ta bir saati geciyor…
Windows’un dosya sistemi erisiminin yavas olmasi da kimseye yardim etmiyor.
WSL yerine VM icinde linux calistirmayi deneyebilirsin. WSL gibi hacky bir katman yerine iki ayri bilgisayar olarak konusan ufak bir distributed sistem olur elinde. Disk erisimi Windows uzerinden olsa bile dosya sistemi katmanini Linux surecegi icin daha hizli olma ihtimali var. En kotu ihtimal elinde duzgun bir isletim sistemi olur.
Aynen, ben en son Windows kurdugumda oyle yapmistim. Ubuntu server indirip sanala kurdum, virtualbox’in port forwarding ayarlarini yaptim ve windows’tan ssh ile baglandim. Virtualbox’ta da start butonuna shifte basili tutarak tiklayinca arkaplanda calisiyor.
Vscode eklentisiyle baglanip Wsl ile neredeyse ayni seyin daha hizlisini elde etmistim.
hocam evet, bu yorumunuzdan sonra denedim uyku modundan çıkınca ekstra bir yavaşlık oluyor.
Bu sorun üzerine gidip bir server kiralayıp ubuntu kurdum. ileride bazı projelerimi deploy etmek istersem de işime yarar diye düşündüm.
Tabi ki.
Hemen bugun kurmak isteyebilecegin seyler: OpenVPN, nginx
syncthing/nextcloud
Minecraft dedicated server ^^
hocam ubuntu kurar kurmaz ilk nginx kurdum. onun dışında openvpn çok eskiden kullanmaya çalışmış becerememiştim çocuk aklıyla. onu da yarın deneyeyim.
bunlar dışında syncthing ve nextcloudu ilk defa duydum ama sanırım kendi bulut serverımızı yaratmaya yarıyor yanlış anlamadıysam, zaten 30gb alanım var pek bir şey saklayamam ne yazık ki :’)
minecrafta düşersem mahvolurum bağımlısı oluyorum hemen. onu sonraya saklayayım