Ya Adapte Olacağız Ya Yok Olacağız

Değerli okuyucular, birazdan sizlerle paylaşacağım içerik 3 ana başlıktan oluşacaktır. Bunlar;

  • Yerel düşünmeyi bırak, global düşün!
  • Akıllı olmak
  • Adapte Olmak - Yok Olmak

şeklindedir. İçeriği okuduğunuz süre boyunca sizlerden günümüz üzerine düşünmenizi değil daha ileri bir bakış açısı kullanarak okuduklarınızı geleceğe ait zaman kavramına yorumlayarak devam etmenizi rica ediyorum. Teknolojiyi hobi amaçlı kullananlara hitap eden bir içerik olarak hazırlanmamıştır.


İlk konumuz Global Düşünmek

İçerisinde bulunduğumuz zaman kavramının bizlere getirdiği, götürdüğü ve getireceği şeylerin imkanımız olduğu kadarıyla ve ulaşabildiğimiz kadarıyla biliyoruz. Neyi bilmeyi istersek ve neyi nasıl bilmemizi isterlerse ona göre öğreniyor ona göre biliyoruz.

Bu öğrenme ve gelişim sürecinde genel olarak yaptığımız bir hata mevcut. Global düşünmemek. Bu kavramı daha açıklayıcı ifade etmek gerekirse içerisinde bulunduğunuz coğrafi konumla sınırlı kalmayarak daha geniş bir kitleyi, tüm dünyayı düşünmeniz gerektiğini ifade ediyorum.

Neden sadece yerel düşünüyoruz ve neden sadece yerel düşünmemeliyiz? Bir kaç adım geriye atıp görüş açınızı genişlettiğiniz zaman dünya üzerinde gelişen ve değişen teknoloji kavramlarına baktığınız zaman çok ama çok azı içinde bulunduğumuz coğrafi konumdan üretiliyor. Kalan çok büyük bir kısım tamamen global. Teknoloji yerele özgü bir yapı olmadığı için bunu kullanmayı, öğrenmeyi ve üretmeyi de globale hitap edebilecek şekilde geliştirmeliyiz.

Kendinizi geliştirdiğiniz yazılım alanları, teknolojiler, diller, iş prensipleri gibi akademik ve mesleki düzeyde katkı sağladığınız her alanda yapacağınız yatırımlar global olmalı. Sizlerin de fark edeceği gibi şu soru sürekli sorulur ve cevaplanır;

Türkiye de kullanılan yazılım dilleri hangisidir?

Bu bir yerel sorudur. Kendinizi içerisinde bulunduğunuz yerel topluma göre geliştirmeniz dahilinde çok hızlı bir şekilde genişleyip gelişen dünya teknolojisinden uzakta kalmış olursunuz. Yurt dışında aktif olarak kullanılan ama Türkiye de olmayan bir çok teknoloji var. Bunlar henüz ülkemize gelmedi diye öğrenmek istemiyoruz, yönelmiyoruz. Fakat her geçen gün ülkemize yeni teknolojiler girmeye devam ediyor.

10 sene önce Blockchain teknolojisini öğrenmek için bir adım atmış olsaydınız global düşünerek geleceğe dair bir yatırım yapmış olacaktınız ve bugün ülkemizde sağlık, adliye, emniyet gibi kurumlarda aktif olarak kullanılan bu teknolojinin bir parçası olabilecektiniz.

Bunun gibi verilecek bir çok örnek bulabiliriz. Otonom sistemler de buna dahil. Akademik ve mesleki anlamda kendinize yatırımlar yaparken global düşünmeye çalışın ve gelecekten ilham alarak kararlar verin. Bugün piyasada popüler olarak kullanımı olan bir şeyi öğrenmek size fayda sağlamaz çünkü aynı şeyi öğrenen binlerce kişi var.

Özet olarak, teknoloji adına düşünceler, projeler, eğitimler gibi kendinize katkı sağlayan şeyler yaparken yerel değil global düşünün. Globale ayak uydurabilirseniz eğer, çağı kovalamaz, yakalamaz, onu yönetir hatta sürersiniz.


İkinci başlığımız Akıllı Olmak

Akıllı olmaktan kast ettiğimiz durum bir önceki konuda bahsettiğimiz çağı yakalayabilme becerisine kavuşmaktır. Akıllı fikirler, kararlar ve tercihler yaparak bir yol haritası çizmemiz gerekiyor. Bu yol haritasını çizerken, akıllı bir şekilde global düşünmemiz gerekiyor. Bugün almış olduğumuz kararlar ve uyguladığımız eylemler bizlerin 5-10-20 yıl sonraki hayatlarında yapacağı şeyleri belirlemektedir.

Bu yıllara ulaştığınız zaman bugün almış olduğunuz kararları uyguluyor olacaksınız. Bugün aldığınız bir kararın sizleri yıllar sonra memnun edip etmeyeceğini düşünün. Kariyer hedeflerinize ulaşma imkanını sizlere verip veremeyeceğini düşünün. Hayallerinizi gerçekleştirirken sizlere yardımcı olup olmayacağını düşünün. Zaman, eski zaman değil. Çağ, yeni bir çağ. Bu çağda bizler atacağımız adımlardan emin olmalıyız. Akıllı olmayı daimi bir hedef olarak kendimize şart koşalım.


Son başlığımız Adapte Olmak - Yok Olmak

Adaptasyon, kelime anlamı olarak doğal seleksiyonda başarılı olmuş, ona sahip olan organizmayı evrimsel olarak daha uyumlu kılan bir özelliktir. Daha açıklayıcı bir ifade ile, bir canlının bulunduğu ortamda hayatta kalması ve yaşamını devam ettirebilmesi için gerekli koşulları sağlamasıdır.

Bizler bugün gelişen teknolojiye adapte olamaz ve onu arkadan izleyip yakalamak için koşmaya çalışırsak, yok oluruz. Baş edilecek bir boyutta olmayan bu teknoloji kendisi ile beraber gelenlere bir gelecek sunarken arkasından gelenlere sadece birer ürün olarak kullanabilme imkanı bırakıyor.

Bugün Türkiye saati ile 15:20 de James WEBB uzay teleskobu inanılmaz bir başarı yakalamak adına ilk defa uzaydaki en uzak mesafeye yolculuk yaptı. Bildiğiniz üzere bu zamana kadar uzaydaki görüntüler ve bilgiler Hubble teleskobu tarafından sağlanıyordu.

Bu gönderilen uzay teleskobunu NASA canlı yayınında izledim. Her nesilden insanın birlikte bulunduğu bu projeyi ben sadece izledim. İzleyebildim. Hangimizin gönlünden geçmez ki tüm dünyaya etki edebilecek bir iş yapabilmeyi. Peki neden orada değildik? Teknolojiyi iyi kullanmayı öğrettiler hepimize ama onu yönetmeyi ve geliştirmeyi öğretmediler. Bunun farkına varanlar şu an bu forumda kendi geleceklerine yatırım yapıyorlar. Bu yatırımları yaparken bahsettiğim bu üç başlığın bilincinde olarak ilerleyin.


Düşüncelerimi okumak için ayırdığınız bu değerli vakit için sizlere teşekkür ediyorum. Gönlünüzden geçen tüm hayallerinizin gerçekleştiği bir geleceğe sahip olmanız dileğimle hayatınızda başarılar dilerim.

8 Beğeni