Yapay zeka ile görüntü işleme için ne gerekli

Teknofest projesi olarak tarımsal insansız kara aracı yapacağız. Şartnamede verilen bitkinin renk, boyut gibi özellikleriyle diğerlerinden ayrılması bekleniyor. Bir grup çalışması olduğu için işleri bölüşeceğiz. Ben yapay zeka kısmını almak dolayısıyla görüntüyü işleyen kişi olmak istiyorum. Fakat henüz hazırlık öğrencisiyim. Programlamayla zaten bir kaç senedir yeterince ilgiliyim ama görüntü işlemek için tek başına programlama bilmenin yeterli olmadığını duymuştum. Bir kaç kütüphaneyi öğrenip hemen işleyeyimden ziyade matematik önemli diye duydum. Bazı araştırmalarım sonucu lineer cebir kullanıldığını gördüm. Bunun için de daha temel matematik konuları, limit türev integral gibi şeylerin bilinmesi gerekiyor sanırım. Bunların tamamı 200 gün içerisinde yapılacak işler mi ? ( Python bildiğimi varsayarsak ) Veya gerçekden ileri seviyede matematik gerekiyor mu ? Lise seviyesinde bu işlemler yapılabilir mi ?

1 Beğeni

Kaç yaşında olduğun, kim olduğun, ne olduğun önemli değil. Önemli olan doğru kaynaklarla, doğru şekilde çalışman ve emek harcaman.

Python’un opencv, pil gibi kütüphaneleri bunlar için var. Scikit-learn ya da scipy, numpy, kütüphaneleri ise bahsettiğin matematiksel işlemleri yapmak için var.
Yapay zeka için biraz daha bu alanla ilgili okumalar yapman lazım. Çeşitli kitaplar var, internette kolayca bulabilirsin.

Umarım dilediklerini yapabilirsin.
Aslında doğru çalışırsan kesin yaparsın.

Kolay gelsin. Teknofestte bol şans kardeşim.

1 Beğeni

Eğer okulu teknofest için geri plana atabiliyorsanız, yani okul buna izin veriyorsa 200 gün içinde rahatça yapabileceğinizi tahmin ediyorum.

@Shanyu her şeyi açıklamış zaten, ancak ben biraz daha matematik kısmına bakacağım.


Yapay zeka = matematik.

Yapay zekada her şey hesaptır, yani sayılar. Yani matematik. Ne yaparsan yap sayılarla uğraşacaksın. Ve bu da iyi bir algoritma ve temelin üstünde matematik gerektirir.

Sizin göreviniz; Tarımsal insansız araç. Bu da yazdığın gibi renk, boyut, tür gibi verilerle ilgilenmektir.

Ekranlar, bize 3 boyutlu bir şeyi 2 boyutlu yüzey üstünde yansıtır. Yani işlem yapacağınız şey aslında 2D bir veri.

İşlemleri yaparken oyun programlamada kullanılan bir tekniği kullanmayı tercih ederdim : Beyazları 0, siyahları 255 olarak adlandırmak.

Bir fotoğrafı şu şekilde yorumlamanı isterim :

1_GoQ3oywQjP4Bv6ho2Co4DQ


Siyahlar 255, beyazlar 0. Gri renkler için ise koyuluğuna göre başka bir kod ile tanımlanmış. Sen de yeşili ve tonlarını bu şekilde işleyebilirsin.


Bir de, buradaki gibi benim de pek bilmediğim matris’ler var. Bu konuda benden çok şey bildiğini tahmin ediyorum. Yüksek ihtimalle resim dosyaları matris ile yorumlanıyor. Yorumlanmıyorsa, bunu kesin olarak yapacağım.


Teknofest’te başarılar. 1 nokta bile yardımcı olduysa, benden mutlusu yok…


sana şiir yazdım:

bugün gelen yarın gidebilir
gün bugün demeden dün olabilir
gelen gider de giden gelir
çok düşünme bunları
bunları bilse bilse, gencay bilir

5 Beğeni

Başarılar dostum, kolay gelsin. Allah yardımcın olsun :slight_smile:

1 Beğeni