Isletim sistemleriyle bin veya iso uzantilarinin herhangi bir alakasi yok (veya nasil bir alakalari oldugunu dusunuyorsun?). Bootable disk mi yaratmak istiyorsun?
Neyi, nereye onyuklemeye calisiyorsun?
Bootloader diyorsan cok fazla alternatifin yok zaten. Kullanmayabiliyorsan kullanmayarak basla.
Butun ekranlarda/monitorlerde calismaz cunku bu soyutlamanin altinda is yapiyorsun. x86 mimarili ve hatta BIOS modunda acilmis bir PC’ye baglaman gerekebilir monitoru.
GRUB’dan bahsinden, isletim sistemlerinin de baska bir programa gerek kalarak calistiklarini bildigini varsayiyorum. Ama anlamadim ne demek istedigini, okey.
Ve bu makinelerde isletim sistemi yoksa bootable disklerden acmak zorundasin. iso ve bin formatlari bu disklerin sanal makineye tanitilmak icin kullandigi formatlar. C++ veya isletim-sistemi-gibi programlarla pek bir alakasi yok malesef, ayri arastirmak lazim. (Ben bilmiyorum, ustelik sanal makinelerin boot sekanslari nasil onu da bilmiyorum.)
Tahmin ettim. Benim dedigim GRUB’dan daha kolay, hatta GRUB kullanmanin ongereksinimi olabilir.
Bu arada bootloader kullanacaksan onyukleme yerine yukleme veya zincirleme yukleme (chainload) yapmani tavsiye ediyorum, onyukleme plug-in gibi bir sey.
Kendi elektronik aracini yaptiysan mimarisinden bahsetmen lazim. b8000 adresine yazan C++ kodu hangi mimarinin hangi instruction’larina donusuyor, bu instruction’larin neden olduklari yazma (var ise) mimaride hangi elemanlari tetikleyerek ne yapmalarini sagliyor bilmemize imkan yok.
Araç rasbberry ile çalışacak arkadaşım kartı vereceğini söyledi.Henüz o tarafı taslak ama yüksek ihtimal kart edinemeyeceğim için proje yine suya düşecek.Cevaplarınız ve ilginiz için teşekkür ederim.
Raspberry mimarisi cok farkli. B000:0000 adresinde mode 03h yazi buffer’i yok cunku mode 3 yok. Hatta B000:0000 adresi de yok. UEFI/BIOS yok, onden GPU calisip kontrolu CPU’ya birakiyor. GRUB yok, bootloader kullanan gormedim. ARM mimari.