Yazılıma giriş ve Python

Arkadaslar herkese selam, oncelikle 33 yasinda yurtici-yurtdisi santiyelerinde teknik ofis hesap analiz konularinda calismis bir yuksek lisans yapmis bir insaat muhendisiyim, fakat santiye hayati bir duzen olmamasi vs gibi etkenlerden dolayi son 2-3 senedir isimden sogumus bulunmaktayim, bilirsiniz insaat sektorude yavas yaas olmekte, bu yuzden bilgisayar islerini hem sevmip hem yatkin olmamdan dolayi yazilim ogrenmeye karar verdim, sizden ricam nasil bir yol haritasi izlemem gerektigidir, internette bazi online kurs-sertifikalar var sizce onlardan mi baslamaliyim pyhton icin karar kildim, yardimci olursaniz cok sevinirim, saygilar.

Öncelikle yazılımın hangi alanında çalışmak istiyorsun bunu seçmelisin. Neden python seçtiğini bize söyler misin?
Çünkü eğer python öğrenirsen ve sonra mobil uygulama yapmak istersen python senin için az da olsa amacın için zaman kaybı olur. (Tabiki de python öğrenmek başlı başına nesne tabanlı bir dili öğrenmek demek. Kesinlikle hiç bir zaman kaybı yok sadece amacın üzerine zamanını daha verimli kullanabilirsin anlamında söylemek istedim.)
Hangi alanda çalışacağına karar verdikten sonra sonraki kısımda hangi dili kullanman gerektiğini öğrenebilirsin.
Alanı ve dili seçtikten sonra başlangıç biraz zor olacak. Kurslardaki örnekleri vs görünce hayal ettiğin kısıma daha çok olduğu için moralin bozulabilir. Ancak unutmaman gereken kısa süre içersinde yeterli pratikle istediğin seviyeye ulaşacaksın.
Ps. Profesyonel sayılmam ben de yazılım mühendisliği 3. sınıf öğrencisiyim. Tavsiye veren herkesi dinleme. Hatta hayal ettiğin şeyleri duymadıysan başkalarının tavsiyelerini de bekle. Seçtiğin alanı bize söylersen sana hangi dil üzerine yoğunlaşacağını ve bu süreçte ne yapman gerektiğini bildiğim kadarıyla söylemek isterim.

1 Beğeni

Çok teşekkürler cevap için, aslında ben biraz IT data üzerinde yoğunlaşmak istiyorum sizce hangi yolu izlemeliyim.

Üzgünüm bu konu üzerinde tecrübem yok. Ama forumda tecrübesi olanlar kesinlike vardır.

1 Beğeni

Bilgi teknolojisi hakkında bir bilgim yok ama paranız varsa Udemy kurslarından faydalanabilirsiniz. Yoksa youtube’da tonla kaynak var. Programlama istiyorsanız C++ veya Java ile başlayabilir Python diye gidebilirsiniz. Yazılım kısmında ise HTML CSS ve JavaScript gibi dilleri öğrenebilirsiniz tecrübelerime dayanarak yazıyorum bu yorumu

Çoğu kişi Python’u ilk dil olarak önerecektir ama Python kolay olduğu için size Programlamanın temel zorluklarını öğretmez. Bu yüzden Java veya C++ Programlamaya başlarken iyi birer seçenek bence

1 Beğeni

Hocam ben de zamanında python öğrenerek başlamıştım ama geriye dönük baktığımda python’un pek de iyi bir seçenek olmadığını düşünüyorum artık. Düşüncelerime dayanak olacağını düşündüğüm konular şunlar:

Python yazması biraz kolay olduğu için bazı düşük seviyeli işleri görmüyorsunuz (mesela type casting.)

Python anlatılırken nesne yönelimli kısım es geçiliyor çoğu yerde. Genellikle inheritance bahsedilip geçiliyor. Nesne Yönelimli Programlama(NYP) açısından mesela polymorphism, encapsulation nedir vs pek bahsedildiğini düşünmüyorum.
Daha sonra NYP’de ileri konulara geçmek isterseniz(Design Patterns gibi) fazla implementasyon bulamıyorsunuz. Herkes sıfırdan başlayana diye kurs açıyor ikinci üçüncü adımı atamıyorsunuz.

Kod kalitesi herkes kod yazdığı için zayıf. Burada demek istediğim sektör dışından katılımcısı çok. Genel kurallara dikkat edilmiyor. (camelCase PascalCase vs)Dilin kendisi de çok fazla şeyi kolaylaştırdığı için yazılan koda fazla özen gösterilmiyor. Github vs yerlerden kodları incelerken uzun süre burada ne yapılmış diye düşünüyorsunuz.

Veri yapıları üzerinde fazla durulmuyor. (linked list stack queue)(collections modülü)

Tip güvenilirliği yok. Generic yapılar python 3.5’te gelmiş. --Bu bir yaklaşım tarzı olduğu için birşey diyemem aslında ama okunabilirliği azattığını düşünüyorum.

Veri biliminde ise vazgeçilmezdir orası ayrı. Ama programlamaya dair kavramsal şeyler öğrenmek istiyorsanız pythonla sınırlı kalınmamalı bence.

Demek istediğim bir basamak olabilir ancak daha iyi alternatifleri olduğunu düşünüyorum( C# Java gibi.)
IT alanında herhangi bir fikrim yok.
Bu arada ben de yazılım öğrenenlerden olduğum için yazdıklarımı değerlendirirken ona göre düşününüz. Yazdıklarım kendi tecrübelerimdir.

1 Beğeni

Teşekkür ederim arkadaşlar cevaplariniz için

ben python öğreniyorum ve her işimi karşılıyor öğrenmesi kolay kullanması kolay modülleriyle birlikte mobil veya xbox dahil her yer için kullanılabilir, ben python öğrenmeye 2 sene önce udemy’de mustafa murat coşkun’un +40 saat python programlama kursundan başladım gerçekten yararlı, fiyatına değiyor. Youtube’da özellikle python temellerini öğrendikten sonra gerçekten iyi bir oyun yapılabilecek PyQt5 modülünü öğreten çok yer var (örneğin yapayzekalabs, ingilizce için codemy) internet kaynağı olarak yazbel dosyaları işe yarıyor, kafanıza soru takılırsa da stackoverflow işe yarar bir website

1 Beğeni

Umidim kiriliyor. Oysa ki bana soyleyenler, python en kolay dil, ondan basla dediler. Zaten terimler birbirine yakin oldugu icin, diger dilleri ogrenmen zor olmayacak diye. Ama simdi sizlerde python hakkinda boyle soyleyince, hevesim kiriliyor.

Hevesini kırmak için bunları yazmamış. Bunlar @cacaleno arkadaşımızın kendi düşünceleri.

Örneğin anlatıcıların pythonı anlatış şeklinden şikayetçi. Zaten python nesne tabanlı bir dil ve düzgün anlatıcı ya da resmi dokumantasyondan ilerlersen böyle bir sorunla karşılaşmazsın.

Ben işime yarayanları rahatlıkla bulmuştum.

Bu kısım kesinlikle python üzerine yapılmış bir eleştiri değil pythonu düzgün kullanamayan ve aslında python ile sınırlı değil temiz kod yazmayı bilmeyen yazılımcılara hitaben yazılmış bir eleştiridir.

Zaten bir yazılımcı hayatı boyunca tek bir dil öğrenmez. Pythonun bile 5 yıl sonra gözden düşeceği belki tamamıyla çakılacağı bir sektör bu. Veri yapılarını başka diller ile daha kolay öğrenebilir ama bundan pythonu öğrenmemesi gibi bir çıkarım yapılamaz.

Katılıyorum.

Sadece python değil herhangi bir dili yeteri kadar iyi öğrenirsen diğer dilleri öğrenmek zor gelmeyecektir. Hevesinin bu kadar çabuk kırılmasına izin verme.

1 Beğeni

Benim internette okuduğum neredeyse bütün Python kodları burayı oldukça yakından takip ediyor.

Generic yapılar ile neyi kastediyorsunuz?

yazdıkların benim hayatımla %90 uyuşuyor. bizim gibi birçok inşaat mühendisi aynı durumda sanırım. bu çok ilginç.

ben yazbel kitabı ve kendi dökümanları dışında öneride bulunamam. yazbel ile pythona ve büyük oranda yazılıma başladım. daha sonra ingilizceme güvenmeye başlayınca da her ihtiyacım olduğunda python dökümanlarına bakmaya başladım. bir insanın python öğrenmesi için kesinlikle yeterli kaynaklar.

kod kalitesinin arttırımı gibi konularda ise sevdiğiniz ve kaliteli olduğunu düşündüğünüz programcıları taklit etmek en kestirme ve güzel yol bence.