Öncelikle merhabalar, forumda yeniyim.
Profesyonel olarak iş tecrübem yok, ne yazılımda ne başka bir şeyde. Liseden yeni mezunum, aktif olarak da iş arıyorum. Amacım teknoloji veya sanayi ortamında üretim yapan şirketlerde çalışıp deneyim kazanmak (Yazılımcı olduktan sonra).
Bilgisayarlarla aram iyidir, donanımların nasıl çalıştığı hakkında yüzeysel de olsa bilgim var. Yeni nesil teknolojileri takip etmekten, gelişmelerin neler yaptığını ve yapabileceğini görmekten zevk alırım. Yani herhangi bir tecrübem olmasa da yazılım geliştirmenin bana uygun olduğundan eminim. Bu konuda herhangi bir sorunum yok.
Aslında mühendis olmak hep hayalimdi, fakat akademik matematikte asla iyi olamadım. Bu fizik gibi matematik tabanlı derslerime de yansısa da diğer branşlarda iyiydim fakat dünkü YKS sınavında üniversiteye giriş için tek şartın artık matematik olması sebebiyle çok da bir şey elde edemedim. Ülkenin en iyi üniversitelerinden birinde okumadığım sürece şansı düşük de olsa iyi eğitim kadrosuna sahip ama en iyilerinden olmayan üniversitelerde okumak ne bana ne de aileme uygun. Bundan dolayı, aşağı yukarı 20.000 gibi %0.8’lik bir dilime girmeme rağmen bir üniversite tercihi yapmayacağım. Yeniden de sınava hazırlanamayacağım çünkü maddi durumumuz sıkışık, babam dükkan kapatıyor ve eve ekmek getiren bir tek o. Bu yüzden ay başı itibariyle herhangi bir işe gireceğim. Ülkede üniversiteye girmek Amerika ve Avrupa üniversitelerinin belki yüzlerce katı zorlukta olduğu için bu iki yükü bir arada götüremeyeceğim. Uzun lafın kısası üniversiteye girmeyeceğim.
Hedefim mümkünse sertifikalı bir yazılım dili öğrenme kampına girip günde 2-4 saat civarı vakit ayırıp 3 ay gibi bir sürede dilin temellerine hakim olmayı ve elle tutulur 1-2 proje yayınlamak. Sertifika olmadığı sürece işe girmem için projelerim önemli olacak. Bunları geliştirmek de aktif olarak çalışan biri için ne kadar mümkün, tartışılır. Zaten tecrübem yok.
Benim gibi diploması olmayan bir yazılımcıyı İK’nın istihdam etmesi için nasıl bir yol haritası izlemeliyim? Bir Udemy kursu mu almalıyım, yıllık yüzlerce dolar verip Coursera’dan yabancı üniversitelerin sertifikalı eğitimlerini mi almalıyım? Yardım edeceklere şimdiden teşekkürler. Aşağıda ek birkaç şey daha paylaştım.
İngilizce: A1. Başka bir dil yok, lise İngilizcesi ve kendi çabamla B2 civarına 1-2 yılda getireceğim.
Tecrübe: Lisedeki Stratch ve basit Python kodları dışında tecrübem yok.
Maddi durum: İşsiz, cebinde birkaç bin lira var. Ailesine bakma sorumluluğunu almasına birkaç ay var.