Yazılımcı Olmak, Üniversitesiz İşe Girmek ve Hangi Programlama Dili Öğrenilmeli?

Öncelikle merhabalar, forumda yeniyim.

Profesyonel olarak iş tecrübem yok, ne yazılımda ne başka bir şeyde. Liseden yeni mezunum, aktif olarak da iş arıyorum. Amacım teknoloji veya sanayi ortamında üretim yapan şirketlerde çalışıp deneyim kazanmak (Yazılımcı olduktan sonra).

Bilgisayarlarla aram iyidir, donanımların nasıl çalıştığı hakkında yüzeysel de olsa bilgim var. Yeni nesil teknolojileri takip etmekten, gelişmelerin neler yaptığını ve yapabileceğini görmekten zevk alırım. Yani herhangi bir tecrübem olmasa da yazılım geliştirmenin bana uygun olduğundan eminim. Bu konuda herhangi bir sorunum yok.

Aslında mühendis olmak hep hayalimdi, fakat akademik matematikte asla iyi olamadım. Bu fizik gibi matematik tabanlı derslerime de yansısa da diğer branşlarda iyiydim fakat dünkü YKS sınavında üniversiteye giriş için tek şartın artık matematik olması sebebiyle çok da bir şey elde edemedim. Ülkenin en iyi üniversitelerinden birinde okumadığım sürece şansı düşük de olsa iyi eğitim kadrosuna sahip ama en iyilerinden olmayan üniversitelerde okumak ne bana ne de aileme uygun. Bundan dolayı, aşağı yukarı 20.000 gibi %0.8’lik bir dilime girmeme rağmen bir üniversite tercihi yapmayacağım. Yeniden de sınava hazırlanamayacağım çünkü maddi durumumuz sıkışık, babam dükkan kapatıyor ve eve ekmek getiren bir tek o. Bu yüzden ay başı itibariyle herhangi bir işe gireceğim. Ülkede üniversiteye girmek Amerika ve Avrupa üniversitelerinin belki yüzlerce katı zorlukta olduğu için bu iki yükü bir arada götüremeyeceğim. Uzun lafın kısası üniversiteye girmeyeceğim.

Hedefim mümkünse sertifikalı bir yazılım dili öğrenme kampına girip günde 2-4 saat civarı vakit ayırıp 3 ay gibi bir sürede dilin temellerine hakim olmayı ve elle tutulur 1-2 proje yayınlamak. Sertifika olmadığı sürece işe girmem için projelerim önemli olacak. Bunları geliştirmek de aktif olarak çalışan biri için ne kadar mümkün, tartışılır. Zaten tecrübem yok.

Benim gibi diploması olmayan bir yazılımcıyı İK’nın istihdam etmesi için nasıl bir yol haritası izlemeliyim? Bir Udemy kursu mu almalıyım, yıllık yüzlerce dolar verip Coursera’dan yabancı üniversitelerin sertifikalı eğitimlerini mi almalıyım? Yardım edeceklere şimdiden teşekkürler. Aşağıda ek birkaç şey daha paylaştım.

İngilizce: A1. Başka bir dil yok, lise İngilizcesi ve kendi çabamla B2 civarına 1-2 yılda getireceğim.
Tecrübe: Lisedeki Stratch ve basit Python kodları dışında tecrübem yok.
Maddi durum: İşsiz, cebinde birkaç bin lira var. Ailesine bakma sorumluluğunu almasına birkaç ay var.

Foruma hoş geldin genç kardeş. Babanız ne işle meşgul? Kapattığı dükkanda ne iş yapıyordu. Sen babanın işine ne kadar hakimsin?

Sorduğum soruyu lütfen yanlış anlama. Babanın işine aynı yöntemle devam et, başka birşeyle uğraşma demek için sormadım. Lakin bulunduğun durum için hazırda bir iş olması aslında avantaj.

Dükkanınız neden kapanıyor bilmiyorum, babadan gelen iş tecrübenizi modernize etme şansın var mı? Sen yazılıma karşı ilgilisin. Belki babanız dükkandaki işinizi icra ederken yeni çağa ayak uyduramadı. Sana yazılım yap demiyorum, gerçek bir olay anlatayım,

Doğu’daki bir ilin küçük bir ilçesinde biriyle tanıştım. Ufak bir ayakkabıcı, ilçe merkezindeki cadde üzerinde sıradan bir dükkan ve caddeye bakan bir vitrin işte. Adam e ticaret teki potansiyeli keşfediyor ve bir yazılım firmasından paket yazılım alıyor. Ayakkabiları bu yazılım aracılığı ile tek seferde popüler e-ticaret sitelerine girebiliyor. Neyse adam kendine bir bodrum kiralamış, Bodrum’un küçük bir yerine stüdyo gibi ürün fotosu çekebileceği bir alan. Işıklar ve dijital fotoğraf makinesi var. Geri kalan kısım komple depo. 8 yıl önce gördüğümde kargo firmalarına sipariş geçilen ayakkabıları zor yetiştiriyorlardı.

Sizin mesleğin buna benzer bir potansiyeli var mı? Ondan sordum.

Bu arada yüzdelik dilimin gayet iyi, puanını boşa verme. Dışarıda üniversite okuyan herkes zengin çocuğu değil. Burs ya da başka olanaklar bulup okuyabilirsin. Zor tabi fakat imkansız değil.

1 Beğeni

Öncelikle ilginiz için teşekkür ederim. Sorduğunuz soruyu yanlış anlamadım, sorunuz aslında mantıklı da.

Babam aydınlatma, sehpa, dresuar gibi ürünler satıyor. Aydınlatma dışındaki ürünlerin %90’ı kendi imalatı. Fakat imalat için gereken metaller, bunlara şekil verilmesi, kaplanması gibi aşamalarda dışarıya bağımlıyız. Bu işlerde herhangi bir şekilde fatura kesilme durumu vs. yok. Son yıllarda devletin her şeyi elektronik ortama taşıyıp faturalandırıp vergi kesmeye iştahının arttığını biliyorsunuz. Geçen telefon almak için kredi çekmek zorunda olduğumu öğrendim, hem de adı sanı bilinmeyen bankalara :slight_smile: Başlıca bu fatura durumu ve artık ürünlerimizin ekonomik koşullardan dolayı iyice lükse kaçıyor olması, dükkan fiyatlarının fahiş hâle gelmesinden dolayı dükkanı kapatıyoruz. Bu işle mi devam edeceğiz, yeni bir sektöre mi gireceğiz o bile belli değil. Ama özellikle aydınlatma kısmı öyle e-ticaret sitesinden gireyim de bakıp sipariş verelim tarzı bir yapıya sahip değil. 3 kuruşluk diyebileceğimiz avizeler dışında böyle bir potansiyel görmedi babam, bu yüzden e-ticarete girelim fikrime uygun bakmadı. Bunun için Google’ın Google Ads eğitimini vs. almak üzereydim hatta. Sonuç olarak mevcut işimiz yazılıma pek de entegre edilebilecek bir şey sayılmadığından üzerine pek düşmedik diyebilirim.

Üniversite kısmında ise yüzdelik her ne kadar iş görür gibi dursa da yakınlarımdan bildiğim kadarıyla staj başvurusu için bile “Aşağıda mezun olduğunuz üniversiteyi seçin” başlığı altında yalnızca ODTÜ, Koç, Boğaziçi, Sabancı vardı. Düşünün mühendislik stajında İTÜ’nün adı yok. İTÜ’nün olmadığı yerde Galatasaray’ı beklemek falan zaten hata. Ben bundan dolayı kampüsü dahi olmayan ve politik ortamı bulunan Gazi’yi, İzmir gibi aileme pek uygun olmayan Dokuz Eylül’ü, burs durumlarından ve isminin hiç olmamasından dolayı MEF’i veya Kadir Has’ı yazamam maalesef. İşler böyle gitmeseydi babam %50 Bilkent’e vs. okeydi ama oralar bile %0.1 ile aldığı için gelmiyor, gelse de maddi durum yetmeyecekti. Herhangi bir üniversite yazıp Alman devlet üniversitelerine niyet mektubu ile başvurmayı düşünsem de aylık minimum 600+ Euro gider, 0 Almanca ile devam etmek benim için ne yazık ki imkansız. Yokluktan ODTÜ Kıbrıs’a falan da baktım, sıralamalar benim için uygun olsa da Ankara rektörlüğü öğretmenlere yalnızca yıllık para ödüyormuş, Ankara gibi sözleşmeli değiller. Ankara zaten rezalet yönetiliyor aynı rektör oralara hiçbir şey yapmıyor. Bu skandalları belki biliyorsunuzdur, kampüsünün olmamasını sosyalliğin 0 civarında gezmesini her şeyin Sterlin, Euro üzerinden dönmesini geçtim yine de o ODTÜ isminin garantisi yok bu yönetim şekli yüzünden. Üniversite benim için koca bir yalan oldu maalesef, hayatımın en büyük fırsatlarından birini kaçırmış oldum.

Kritik süreçtesin eyvallah, olumsuz düşünmenin ya da karamsar olmanın faydası yok.

Kendini üniversite okumadan yetiştirerek belki iyi bir alaylı yazılımcı olabilirsin. Fakat işveren ücretinden kesmek için üniversite diplomanın olmamasını bahane edebilir. Kendini yetiştirmek ne kadar sürer bunun belli bir ölçüsü yok. Kendini yetiştirirken geçireceğin sürede bir yandan üniversite de okuyabilirsin zaten. Kısacası üniversite okurken kendini gelistir, okurken bir yandan kazanırsın belki de. Neden bunu diyorum? İleride keşke yapsaydım dediğinde zamanı geri sarma şansın olmayacağı için.

Staj başvurusu kısmında bence çok sınırlı örnekleri incelemişsin. Dediğin yanlış demiyorum, verdiğin örnek için söz konusu üniversiteler kabul ediliyor olabilir. Ama oraya bağımlı değilsin neticede. Yaşadığım şehirde Fırat Üniversitesi Elektrik Elektronik bölümü öğrencilerinden İstanbul Ulak firmasında staj yapmış bizzat tanıdığım öğrenciler var. Bu senin girişkenliğin ve kendini gösterebilmenle de ilgili birşey.

Yazılımcı olmak ve hızlıca para kazanmak kısa süren bir iş değil. Ben yazılımcı değilim, dediklerim yanlış ise buradaki arkadaşlar uyarıp düzeltirler. Kendine yatırım yapman lazım, eğitim yatırımı. Evde bu ne ölçüde yapılabilir, ne kadar sürer bilmiyorum. Üniversite seni çok iyi bir yazılımcı yapmayı garanti edemez, kendini yetiştirme uğraşı üniversite eğitimi ile birleşirse, o yılları kaliteli değerlendirirsen çok güzel sonuçlar alacağını düşünüyorum. Sabır ve emek lazım. Bir yandan birşeyler de kazanabilirsin. Parayla başkasının ödevini yapmak, sayfa başı ücretle y. Lisans ya da doktora tezini dijital ortama geçirip duzenlemek bile bir iş sektörü öğrenci açısından.

Oradan konuşması kolay diye düşünebilirsin ve bu konuda haklısın ama bir öğretmen olarak üniversite okumanı arzu ederim. Şu an üniversite okuyan kardeşim de aynı senin gibi düşünüyordu ona da aynılarını/benzerlerini söyledim. Kendini geliştirip yetiştireceksen bu işin sonunda diploman da olsun.

2 Beğeni

Öncelikle bu yaşta bu olgunluğunu takdir ettim. Hayat adil değil, bazılarını erken olgunlaştırıyor. Herkesin kendi zamanı var, herkes kendi zaman tünelinde ilerliyor. Herkes aynı süreçlerde aynı şeyleri yaşayacak diye bir şey yok. Şimdi fırsat bulamadın diye bir daha bu fırsat ayağına gelmeyecek değil önce onu söylemek isterim. Ben de çok hayat tecrübesi yaşamış birisi değilim, hayatının başındaki birini yönlendirmekten hicap duyarım. Ama farklı bir yönden bakabilirsin belki yazılanları görünce.

Sıfırdan bu sektöre giriş yapmak zaman alan bir iş olduğu için o süreçte sürekli kendinle hesaplaşma riskini göze al. Zaman ilerledikçe “ne zaman işe gireceğim? daha ne kadar sürecek bu süreç? şimdiye başka işe girseydim az çok para toplamıştım” gibi düşünceler ister istemez kafanı meşgul edecektir. İlerleme sürecini olumsuz etkileyebilecek düşünceleri rahatlıkla göğüsleyebiliyorsan bunu da bir şekilde atlatabilirsin o halde.

Eğer bu işe girmeyi düşünüyorsan sektörün gerekliliklerini araştırıp o yöne doğru evrilmen gerekiyor. Backend, frontend, full stack, devops gibi çeşitli iş alanları ve bu alanların da kendi içinde disiplinleri var. Birine saplanıp kalmayabilirsin, her şeyden biraz bilgin olabilir, ama bence sağlıklı olan tek bir alana odaklanmak. Birden fazlasını hakkıyla yapanlar da var ama onlar biraz kaçık bence (sözüm meclisten dışarı :face_with_tongue:)

Birkaç yazılım firmasından birileriyle görüşmeye çalışırsın mesela. Çalışma şekilleri nasıl, projeyi nasıl geliştiriyorlar, yazılımcılar nelerle uğraşıyor, kullandıkları araçlar neler, hangi yöntemleri kullanıyorlar, hangi programlama dillerini hangi amaçla kullanıyorlar, işe girecek birisinden ne tür beklentileri var gibi soruları sorabileceğin birilerine ulaşabilirsin. Linkedin’de bu şekilde yardımcı olacak bir kaç kişiye denk gelirsin diye düşünüyorum. Çok da darlamadan tanıştığın kişilere merak ettiklerini sorarsın, geri dönüşleri değerlendirip kendin analiz edersin. Kafana yatarsa planını yaparsın ve sıkı bir şekilde çalışırsın.

Ama hocamın da dediği gibi üniversiteyi de fırsatın olursa mutlaka okumaya çalış. Hem okuyup hem de çalışan arkadaşlarım vardı, şimdi iyi yerlerde hayatlarını idame ettirecek gelirleri var. Evlenip yuva da kurdular :slightly_smiling_face:

Her ne kadar anlamsız gelse de ülkemizde diploma seni bir tık (?) öne çıkarır. Alaylı olarak kendini iyi geliştirenleri de gördüm, çoğu diplomalıdan daha iyi olduklarını da gördüm. Ama iş hayatında hiç yoktan diploman var mı sorularına maruz kalırsın canını sıkarlar. Böyle de münasebetsiz tipler çoktur ülkede. Sormasınlar diye diploma alma tabi ama bence üniversite öğrenmek istediğin şeyi sana bir disiplin içinde verdiği için daha istikrarlı ilerlersin. Ben de merak ettiğim yapay zeka teknolojilerini kendi başıma öğrenmekte zorlanınca yüksek lisansa başladım en azından bir disiplin içinde öğrenirim diye. Fena da olmadı sanki.

Bu kadar yazdım ettim, kısaca yap veya yapma demiyorum. Sadece duygularının aklını gölgelemesine çok izin verme. Gerekirse bir süre duygularını serbest bırak ama sonra tekrar ayağa kalk ve aklını kullanıp durum muhakemesi yap. Ama hiç bir şey için kaçırdım ettim falan deme bence. Daha 20 yaşın altındasın. Çok kişi gördüm hayatına 30 lardan sonra başlayan. Ben de fırsatları kaçırdım diyerek çok şey kaçırdım :slightly_smiling_face:

3 Beğeni

Hocam evet haklısınız bizim gibi gelişmemiş ülkelerde niteliğe falan değil de diplomaya bakarlar ki normaldir de. Babam ASELSAN çalışanıydı bir ara, şapkası falan duruyor evde. Fakat gelin görün ki babam Özal’ın zamanında ziyaret ettiği yerlerde dahi çalışmış olmasına rağmen (Anatoll CNC gibi) ASELSAN’dan parasını alamadı. Bunu şuraya bağlayacağım: Ülkenin sanırım en büyük savunma sanayii şirketi kişilerin niteliğini, potansiyelini ve isteklerini değil de ÖSYM sıralamalarını baz alıp ona göre işe alıyor, ona göre maaş veriyor :slight_smile:

Neyse, kimseyi ya da hiçbir kurumu yargılamayacağım. Dediğiniz gibi diplomanın değeri yüksek ama ben yazılımı biraz daha kendi ürünlerimi geliştirmek için öğreniyorum. Şirketlerde çalışma isteğim ise tamamen bu işlerin nasıl yürüdüğünü öğrenmek. Sonuçta kimse bilmediği bir alanda iş kuramaz, en azından başarılı olamaz.

Birkaç ayda oyun geliştirip milyon dolarlık hasılatlar planlamıyorum. Mümkünse bir yerde üretim elemanı olarak çalışıp Türk sanayisine bir şeyler katmak, 12 saat çalışırken nasıl yapacağımı bilmesem de bir hanımefendiyle tanışıp hayatlarımızı birleştirmek ve 10 yıl içinde finansal özgürlüğümü kazanıp anne ve babamın huzurlu ve mutlu bir şekilde ölmesini, nasipse çocuklarımı bir şeyden mahrum bırakmadan yetiştirip hep hayalim olan ODTÜ’de veya Boğaziçi’nde görmeyi istiyorum. Gelmeyi seçmediğim hayatta çok beklentim yok. Sadece beni seven biriyle beraber olup huzurlu bir şekilde ölmeyi, gerek kendi çocuklarıma gerek vatanın diğer evlatlarına bizimkinden iyi bir gelecek sunmaya çabalamaktan başka çok bir derdim yok. Eğer olur da maddi olarak iyi bir yerlere gelirim, o zaman Somaliland’e, Doğu Türkistan’a gider fabrikalar falan açar oranın insanına insan muamelesi gösterebilir de insanlığa yardım ederim. Bu süreçte kullandığım araba Corolla olsun Koenigsegg olsun benim için çok önemli değil.

2 yıllık bölümler hakkında görüşleriniz nelerdir bu arada? Metal bölümlerini okumak mantıklı mı?

Ekleme: Sakarya Fırat üniversitesi mezunlarının birkaçı Google’a kapağı atana kadar ASELSAN falan bunları direkt yazılımla eliyordu başvuruda. Birkaç İK akrabamızdan duydum tabii bunları. Bu insanlar ASELSAN’dan red cevabı bile alamazken -sırf üniversite adından elenenlen için bir geribildirim olayı yoktu- Amerika’nın en büyüklerine gidince isim olayını biraz değiştirdiler. Tabii tamamen duyduklarımın yalancısıyım.

Hocam ben yazılım olsun olmasın zaten bir işe gireceğim. Hiç olmazsa benzin istasyonunda pompacı olur yine bir şekilde aileme yardım etmeye çalışırım. İşe girmeyi bekleyeceğim en fazla 1 ayım var zaten, bu yüzden “Bir işe girseydim nolurdu?” sorusunu sormayacağım.

Uğraşmak istediğim alan C ve C++ ile backend geliştirmek. Gerçi bu biraz da önümdeki fırsatlara göre şekil alacak bir şey ama muhtemelen C ve C++ öğrenip kariyer olanaklarımın biraz daha geniş olmasını istiyorum.

Üniversite konusunda ise çekinceliyim. Kıbrıs ODTÜ’de okumak ODTÜ diploması ve değeri getirecek olsa da bir kısım oranın mezunlarının ODTÜ muamelesi görmediğini, İstanbul’daki sıradan bir üniversite ile aynı çevreye sahip olduğundan falan bahsediyor. Babamla sınav sabahı “En kötü ODTÜ Kıbrıs’ı yazarım” dediğimde “O kadar mı düştün?” demişti. Onlar da pek yanaşmıyor bu işe. Ayrıca onlar için tam puan alamamak ile 0 çekmek hemen hemen aynı. Ya en iyi üniversitelere gider yurtdışına çıkarsın ya da herhangi bir işe girersin derdindeler. Özellikle babam zeki insandır, ona hak veriyorum.5 yılımı verip daha yeni mezun olmuş halim ile 5 yılda alaylı olarak yetişip biraz da kafasını kullanarak ilerlemiş halim arasında uçurum görüyorum. Yeni mezun halim üzgün :slight_smile:

C, C++ ile backend Türkiyede tercih edilen bir şey değil daha çok gömülü sistem programlamada kullanılıyor. Gömülü sistem programlama da zaten başlı başına bir dünya. Bu işleri yapan yerlere girmek için yine ASELSAN’ın kullandığı gibi eleme yöntemlerine maruz kalacaksın. Çünkü kritik sistemlere yazılım geliştirecek kişilerin etkin mühendislik eğitimi aldığından emin olmak isterler bence de öyle olması gerekiyor.

Kıbrıs ODTÜ’yü bilmiyorum. Eğitim kalitesini de bilmiyorum. O konuda bir yorum yapamam. Ailenin tercihlerine güveniyorsan ne mutlu sana kardeşim, destek çıkan bir aile de bu hayatta büyük bir zenginlik. Başarılar dilerim hayatında.

3 Beğeni

Python ile ilgili görüşleriniz nedir hocam? @Muallim @coderistan

Makine öğrenmesi, derin öğrenme, yapay zeka gibi konularda kendini geliştireceksen mantıklı ve avantajlı. Bilimsel makalelerde, github depolarında vs. genelde Python kodları ile bu alanlarda çalışma yapıldığını gözlemledim. PyTorch, TensorFlow, Keras gibi Python kütüphaneleri bu alanda çokça tercih ediliyor. Lakin sen C, C++ tan bahsettin, @coderistan 'ın dediği gibi bunlar daha çok gömülü sistemlerde tercih ediliyor.

Öncelikle hangi alanda çalışmak istediğine karar ver ve biraz araştırma yap, sonra o alanda senin için avantajlı dili ve teknolojileri öğren.

Öğrenme sürecinde başlangıç için Udemy dışında ücretsiz alternatif Btk akademi’den faydalanabilirsiniz.

2 Beğeni

Evet, ben de baktım biraz ve Python’un bu gelecek teknolojilerde yaygın olduğunu gördüm. Yazım kuralları gibi konularda bayağı rahat, zaten biraz tecrübem var. Derleyicilerle falan manuel olarak uğraşmama gibi avantajlarını da göz önünde bulundurduğumuzda başlangıç için de tercih edilebilir duruyor. Forumdaki konular da ağırlıklı olarak Python üzerinden zaten. C, C++ bilgisayara daha yakın olmasına rağmen bahsettiğiniz Türkiye’de iş bulma konusunda C# gibi dillerin bile çok gerisindeler, fakat Python bunlardan daha geniş bir iş ağı sunuyor. Gelecek teknolojilerinde uzmanlaşmak için de iyi. Sanırım yapay zeka, makine öğrenmesi gibi konulardan ilerlemeyi, IoT gibi ek teknolojileri de geliştirmekten zevk alacağım gibi duruyor. Python öğrenip en kısa sürede yapay zeka projelerime başlayacağım.

BTK Akademi hesabına giriş yapamıyorum, yıllar önce çocukken kullandığım mailime ve annemin e-Devlet’ine bağlıydı. Şahsen çok beğendiğimi hatırlamıyorum ama yeterince kullandığımdan emin değilim. Buradan alacağım sertifikaların iş hayatında gerçekten bir karşılığı var mıdır? Şifremi CİMER’den falan bir şekilde almayı denerim buna bağlı olarak.

Programlamaya başlamak için soruyorsanız evet basit bir dil, öğrenilebilir. @Muallim hocam da yazmış zaten genel kullanıldığı alanları. Ama ben C ile başlamıştım ve değişken tiplerini, programı derlemeyi, çeşitli programlama konseptlerini C ile öğrenmiştim. Sonra Python öğrendim, uzun zamandır da Python ile çalışıyorum.

İlk Python öğrenseydim, sonrasında Java veya C’ye geçtiğimde zorlanabilirdim diye düşünüyorum. Şu an C/C++ bilen birisi Python’a çok rahat geçiş yapabiliyor ama Python bilen birisi C/C++'a öyle kolay geçemiyor. Zor olduğu için değilse bile farklı bir dünyaya giriş yapıyorsunuz resmen.

Dile değil de mimariye, teknolojiye, algoritmaya odaklanmak lazım. Dil sadece araç, siz algoritma ve programlama mantığını öğrenirseniz size ne lazımsa onu kullanmakta zorlanmazsınız zaten. O yüzden algoritma ve veri yapıları gibi konularda kendinizi geliştirmeye bakın. Optimize yazılım geliştirmek önemli, işi yapan yazılım elbette geliştirilebilir.

1 Beğeni

Anlıyorum, bilgisayara yakın olan bir dili öğrenmek daha zor oluyor. Fakat C’ye gerçekten işim düşecek mi, optimizasyon ve bellek yönetimine o kadar ihtiyaç duyacak mıyım yoksa her bir byte’ın litrelerce su tüketimine sebep olduğu projelerde mi çalışacağımı bilmiyorum. Python ile en kısa sürede temelleri atıp elle tutulur bir şeyler inşa ettikten sonra şirketlere başvurmayı, çalışırken de bir sonraki adım olarak C’yi ve ardından C++'ı öğrenmeyi düşünüyorum. Python ile başlarken algoritmaya vs. daha çok vakit ayırıp uzmanlaşabileceğim vaktim olur (muhtemelen).

1 Beğeni

Çok uzun bir konu olmuş biraz hızlı geçtim.
Alaylı yazılımcıyım. Diplomasız birine iş vermeleri zor, tavsiyem staj yapabileceğiniz bir iş veren bulunuz yada başka bir iş yaparken yazılım öğrenin. Yazılıma başlamadan alanınızı iyi seçiniz. Her yazılım dilini öğrenmeniz çoook zor.

Python (Django HTMX)
Javascript (React, Next JS)

Bilen biri olarak derim ki web yada mobile developer olacaksanız.Sırasıyla Html, Css, Bootstrap yada Tailwind, Javascript, React, Next JS ile başlamanızı öneririm. Süreç uzun sürüyor acele etmemeniz ama hergün öğrenmeye hevesli olmanız gerekiyor. Acil nakite ihtiyacınız varsa dediğim gibi ilk paranızı kazanın yazılımı hobi olarak görün.

C C++ C# gibi diller şahsi kanaıtım diplomasız biri için gereksiz diller bunlar kurumsal firmaların diplomalı çalışan ararken isteyecegi diller… Birde Gömülü entegre programcı olmak isteyecegini sanmıyorum.

Son olarak sektör whitecoding doğru gidiyor, chatgpt ve cursor ide kullanımı iyi öğrenin.

Bu işinizi ek olarak görür inceleyin.

1 Beğeni

Upuzun bir şeyler yazmıştım, sonra yazdıklarımın zaten konuda yazıldığını görünce sildim. Önceki yazılanları okumadığımı düşünme lütfen.

Öncelikle tebrik ediyorum. Bu düşünceler gerçekten sana aitse olgunluğunu takdir ediyorum.

Bu düşünceler sana “1 sene boş boş yatıp ders mi çalışacaksın?”, “git bir işe gir, hem işe gider hem dersini çalışırsın”, “erkek adam boş durmaz, madem okumuyorsun çalış, para kazan” diyen ebeveynlerin empoze ettiği düşünceler değildir umarım.

Sıralaman bence gayet güzel. İlk 20 bine giren birinin gelecekte boş kalacağını hiç sanmıyorum ben açıkçası. Teknoparkları güçlü olan üniversiteleri araştırıp o üniversiteleri tercih edebilirsin. Teknopark firmaları zaman zaman uzun dönem stajyer çalıştırabiliyorlar. Bu firmalardan birinde staja girip orada kendini beğendirip iş teklifi alabilirsen en azından sektöre giriş yapmış olursun. Bu büyük bir artı bence. Hiç iş tecrübesi olmayan birine göre çok fazla öne çıkarıyor.

Bunların dışında, C ve C++ ile dünya genelinde backend geliştiren neredeyse hiç yok diye biliyorum ben. Eğer backend developer olmak gibi bir hedefin varsa C ve C++ çok yanlış seçimler olabilir.
Python zaten yükselişteyken yapay zekanın da yükselişiyle beraber epey bir ivme yakaladı ancak yapay zeka alanında işe alımlar şu an nasıl oluyor hiçbir fikrim yok. Bir dönem “iyi bir üniversite ve minimum yüksek lisans derecesi istiyorlar” gibi bir şey duymuştum. Python ile backend development da çok önermiyorum ben açıkçası. Backend developer olacaksan bence kesinlikle Java ve Spring frameworklerini öğrenmelisin.

Sektör hakkında burada upuzun bir yazı yazabilirim ancak konunun bağlamında olmadığından şimdilik bunları yazmayı uygun görmüyorum. Konuşmak istersen özelden yazabilirsin. Yolun açık olsun.

1 Beğeni