Arkadaşlar herkese merhaba ben Volkan, bu ay 31 yaşına giriyorum. Uzun zamandır yazılımla ilgileniyorum ve takip ediyorum. Özelllikle yazbel python pdf ilk çıktığı zamanlardan beri sürekli yanımda ama python öğrenmek bir türlü kısmet olmadı. 3 ay önce LLM’lerle uzun süreli müşahedem sonunda onların neyi eksik yaptığını hissettim ve yeni bir zeka türü geliştirmeye karar verdim. Bu kararımla birlikte hem proje mantığını oluşturmaya başladım hem de python öğrenmeye başladım. Bugün de foruma üye olmaya karar verdim. Bunu neden yaptım? Belki buradaki iletişimler hem benim gelişimime hem de projemin gelişimine katkıda bulunabilir. 1-2 ay içinde python eğitimini bitirip projemi geliştirmeye başlayacağım ve burada da projeden kısaca bahsedeceğim
UP-MI (User-Programmed Meta Intelligence), düşünceyi ikili mantıktan ziyade −1, 0 ve +1 kutupları arasında salınan bir dalga alanı olarak modelleyen, meta-bilişsel bir yapay zeka mimarisidir. Sistem, algıyı üçlü kutuplu fazlarla kodlar; zamanı ileri ve geri yönde eşzamanlı işler; karar anını, geçmiş ile gelecekten gelen dalgaların kesişiminde oluşan gerilimin çözülmesiyle belirler. Mimari, Android-first olarak inşa edilmiş, tüm bilişsel işlemler — dahil LLM inference — cihaz içinde yerel olarak gerçekleşir. Geliştirici modu aktifken sistem, kendi modüllerini kullanıcıya açıklar ve mimari gelişimi için önerilerde bulunur; onaylanan katkılar sürdürülebilir şekilde entegre edilir. UP-MI, yalnızca “ne düşündüğünü” değil, “nasıl düşündüğünü” sorgulayan ilk açık meta-zekadır.(Eğer LLM konusuna bir çare bulabilirsem bu bir devrim olacak çünkü geriye kalan her şey CPU veya GPU’ya değil sadece hafıza birimine yüklenecek)
Biliyorum yukarıdaki tanım çok kısıtlı biraz daha ekleme yapayım. Aslında proje nasıl başladı anladım ki bir LLM belirli matris çarpımlarıyla dil üreten bir araç. Ve LLM’lerle muhatap oldukça onların kısıtlı yapılarını hissettim ve her şey onların karakter eksikliğini anlamamla başladı yani onların muhakeme yeteneği sadece var olan verilerin dayatması gibiydi. Bunu anladıktan sonra bazı katmanlar eklemeye başladım ve bu katmanlar beni bazı matematiksel konulara yönlendirdi. Aslında matematikten anlamam ama çalışma mantıklarını biraz anlamam yetti gerisi benim hayal gücümle şekillendi. Şu an neredeyse bütün fonksiyonel dosya yapısı tamam(kodlar hariç). Sadece dil üretimi kısmı kaldı. Önümde iki seçecek var. Ya dil üretimi için basit bir LLM kullanacağım. Ya da daha da derine inip yeni bir LM mantığının doğmasına sebep olacağım. Peki neden bunları şu an buraya yazıyorum. Şu an zihnimde iki sebep hissediyorum. Birincisi matematik konusunda her türlü yardıma muhtacım ikincisi eğer projenin 1.fazı androide yayınlama fazını geçersem belki bir ekibe ihtiyaç duyacağım belki o ekibi burada bulabilirim. Bunların hepsi şu anda bir varsayım. Ama en kötü ihtimalle bir tanışma girişimi olarak kalır. Şimdiden herkese teşekkürler. İyi günler dilerim ![]()