Yine ben ve yine bir mülakat

Test sorularını aşağıda görebilirsiniz.
Teknik görüşme hakkında yine bazı yorumlarım olacak.

Teknik görüşmede birkaç basic python sorusu soruldu. Context manager nedir diye bir soru soruldu (yine basic python ama ayrıca bahsetmek istedim). Açıkçası o an hiç aklıma gelmedi. Aslında pythonda “with” keywordünün ne yaptığını, ne işe yaradığını, hangi durumlarda kullanıldığını biliyordum ayrıca context manager ve “with” arasındaki bağlantıyı da biliyordum (“with” keywordü, direkt olarak context manager olarak mı geçiyor yoksa context manager’a erişmek için kullanılan bir aracı mı bilmiyorum o sebeple nasıl bir cümle kurmam gerektiğine karar veremedim fakat derdimi anladığınızı umuyorum) fakat o an ne yazık ki aklıma gelmedi, sonrasında küçük bir ipucu alabilir miyim dediğimde “daha önce pythonda hiç dosya açtın mı? mesela bir text dosyası.” gibi bir ipucu verdi. Bu ipucuyla zaten direkt with keywordü yanıtını verdim ancak soruyu duyar duymaz direkt yanıtlamam bekleniyordu sanırım. buradan bir kırmızı almışım ne yazık ki. Ayrıca bir kırmızı da basit bir python kodundan aldım (list veri tipi ve list’in mutable olmasıyla alakalı bir koddu).

Ayrıca teknik mülakat genel olarak DRF(Django Rest Framework) üzerinden gitti. Ben daha çok FastAPI ile çalıştığımdan bazı giriş seviyesi DRF sorularına cevap veremedim ne yazık ki.

Umarım deneyimlerim birilerine yardımcı olur, en azından belki faydası dokunur.
Gelecekteki mülakatlarda görüşmek üzere, ayrıca sorularınız varsa memnuniyetle yanıtlarım.

1) Aşağıdaki veri tiplerinden mutable olanları işaretleyiniz.

* bool
* int
* float
* list
* tuple
* str
* set
* dict

2) Aşağıdaki ifadelerden hangisi/hangileri doğrudur?

* foreign key bağlantısı olan verileri çekmek için foreign key bağlantısı kullanırım.
* ManyToMany ilişki bağlantısı olan ve reverse ilişkisi olan verileri çekmek için prefetch_related kullanırım.
* select_related kullanımın toplamda 3 tane sorgu atılır.
* OnetoMany için prefetch_related kullanamayız.
* prefetch_related tabloları veritabanı seviyesinde birleştirir.


3) Aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur ?

* Product.objects.filter(id=1).exists()
* Product.objects.get(id=1).exists()
* Subquery innerjoin den daha performanslıdır.
* Distinct satırlarda tekrarlanan veriyi tekilleştirir.
* Order by ilgili tabloları büyüklük sıralamasına göre bağlar.
* Where koşulu FROM dan önce yazılır.
* Join kullanılan sorguda order by kullanılmaz.

4)
class Carnivore:
    def diet(self):
        return "meat"

class Herbivore:
    def diet(self):
        return "plants"

class Lion(Carnivore, Herbivore):
    pass

lion = Lion()
print(lion.diet())

Yukarıdaki kod çalıştırıldığında ne çıktı verir?

* Kalıtım sırası belirtilmediği için çıktının ne olacağı öngörülemez.
* plants
* Birden fazla classtan inheritence yapılamayacağı için hata verir.
* Ekrana "meat plants" yazar
* Ekrana "meatplants" yazar
* meat
* Lion classında diet methodu olmadığı için hata verir


6) Aşağıdakilerden hangileri doğrudur ?

* Birimler arasındaki ilişkilerin test edildiği test tipine unit test denir.
* unit testler proje dışına açık testlerdir.
* Pipeline da unit testler çalıştırılamaz integration testler çalıştırılır.
* Unit testlerde mock kütüphaneleri kullanılır.
* Unit testlerde mock kütüphaneleri kullanmak zorunludur.
* Setup methodu testlerde before each olarak çalışır.


7) Doğrusal veri yapılarından olan queue, ve stack ve linked list yapılarıyla ilgili ifadelerden hangisi
doğrudur?

* Queue yapısında depolanan veriye LIFO (Last in first out) prensibiyle erişim sağlanır.
* Stack yapısında depolanan veriye FIFO (First in first out) prensibiyle erişim sağlanır.
* Queue yapısındaki verilere sadece uç kısmından erişim sağlanabilir.
* Stack yapısındaki veri enqueue ile çıkarabiliriz.
* Çift yönlü listelerde düğüm içerisinde 2 değişken tutulmaktadır.


8) 
try:
    result = 1 / 0
except ZeroDivisionError:
    result = 0
print(result)

Yukarıdaki kodun çıktısı nedir?

* Raises an error because the try block is empty
* Prints 0
* Raises a ZeroDivisionError
* Prints 1


9) 
a,b = 3,[4,5]
def foo(x:int, y:list):
    x += 3
    y.append(6)
    return x,y
foo(a,b)
foo(a,b)
print(a,b)

Yukarıdaki kodun çıktısı nedir?

* 3
* 3[4, 5]
* Hata verir
* 3[4, 5, 6, 6]


10) 
s1 = "aAbBcCDeE"
var = "c"
while var in s1:
    s1 = s1[:-1]
print(var, end="-")

Yukarıdaki kodun çıktısı nedir?

* c-c-c-c-c-
* c-c-c
* c-c-c-c-
* c-c-c-

Düzenleme:
Ayrıca bu görüşmeden birkaç hafta önce başka bir firmayla daha görüşme yaptım. Bu görüşmenin öncesinde herhangi bir test yapılmadı. Direkt olarak teknik görüşmeye alındım (ne kadar teknik olduğu tartışılır). Direkt olarak “Python ile veri şifreleme konusunda bir bilgin var mı?” sorusu soruldu. “Kullandığınız kütüphaneye bağlı aslında, hangi kütüphaneyi kullanıyorsunuz bunun için?” diye sordum. Görüşmeyi yaptığım kişi hangi kütüphaneyi kullandıklarını bilmiyordu. Birkaç kütüphane saydım ama hiçbiri kendisine tanıdık gelmedi (sanırım bir startup’tı ve CEO ile konuştum, bu kısımdan tam emin değilim), durum böyle olunca ben biraz soğudum açıkçası, benim için bir red flag oldu. Bunun üzerine görüşme sonunda olumsuz değerlendirmelere dönüş yapılmadığını, sadece olumlulara dönüş yapıldığını söylediler. Bu ikinci ve en büyük red flag oldu. Bu cümleden sonra “Şu an zaten çalışıyorum, işe alınmasam da benim için çok büyük bir problem değil ancak sizle görüşen ve işsiz olan bir çok kişi olabilir, bu kişiler heyecanla sizden dönüş bekliyor olabilir. Olumsuz dönüş tek bir hazır e-mail’e bakar aslında çok zor bir şey de değil. Bu sebeple olumlu da olsa bana dönüş yapmamanızı rica ediyorum” minvalinde bir şey söyledim. Daha önce bahsettiğim 2 firma da gayet güzel bir şekilde ilgilendiler, olumsuz da olsa hiç çekinmeden aradılar, e-mail ile bilgilendirdiler ancak bu firmanın bu tutumu pek hoşuma gitmedi. Kısaca bundan da bahsedeyim dedim.

4 Beğeni

Seyi cok merak ediyorum, mesela kisi context manager’in ne oldugunu bilmiyor ama RAII’den bahsediyorsa nasil karsilanir.

Context manager bir endustri terimi degil ve kimse bilmek zorunda degil. Terim olmaya en yaklasan sey RAII, onun da kotu bir isim oldugu konusunda neredeyse herkes hemfikir. Soran kisi bunu bilmiyor olabilir.

Peki bunu acikladin mi?
Yani burada bakilmasi gereken kisinin RAII kullanip kullanmadigi, veya daha genel olarak, kod yazarken kullandigi degiskenlerin scope ve lifetime’ini dusunup dusunmedigi, yapmak istedigini alt alta yazip butun temizligi GC’ye birakip birakmadigi.

Yoksa ne onemi var kisinin context manager’in Python’daki RAII mekanizmasinin hangi parcasinin ismi oldugunu bilmesinin. __enter__ mi donduruyodu as degerini, hic hatirlayamadim. Ama uc dakikada bakilacak seyler bunlar.

Kisinin her with icin bu uc dakikayi harcamasina da okeyim. Kullanmamasindan iyidir.

Cok dandik egitim sistemi sorusu gibi duruyor bunlar. Arkasindaki mantigi dusunmeden edemiyorum.

Universite hocalarini biraz anliyorum da, bir sirketin boyle soru sormasi icin pozisyona kac kisinin basvurmasi lazim?


Neyse, junior’dan calisan docker projesi istemesinden iyidir. Hangi pozisyondu bu arada?

6 Beğeni

Burada da DRF ogrenebilecek insan yerine DRF bilen insani tercih etmisler. Yarin-oburgun tech stack degistiginde kadroyu da degistirmek zorunda kalabilirler.

4 Beğeni

parantez içerisindeki cümleyi forumdaki okuyuculara kendimi açıklamak için yazdım aslında. ayrıca “with” keywordünün ne yaptığını da açıklamıştım görüşmede.

ne yazık ki bu konuda onlara da hak veriyorum. birçok arkadaşım udemyden “1 ayda yazılımcı ol” adındaki kursları alıp, bunları bitirip bazı pozisyonlara başvurdu ve tabii ki reddedildiler. en başta bunları elemek için yapıyorlar çok büyük ihtimalle ama ne kadar sağlıklı olduğu tartışılır.

Evet… yine aklıma geldi ve içim acıdı… Çok da güzel projeydi bence. Neden beğenmediler acaba?
Pozisyon Mid/Senior seviyesindeydi. Şirket içerisinde kendi geliştirdikleri bir seviye değerlendirme skalası varmış ve bu skalaya göre üst seviye junior, mid seviyesine çok yakın olarak çıkmışım.

Bu konuda sanırım sizinle birebir aynı fikirdeyiz. 1 dakikalık googlelamayla yapılabilecek şeyler için yetkinlik istemeleri benim de canımı epey sıkıyor. Bir başka mülakat öncesi testte google kullandığım için reddedilmiştim mesela. 3 saat süre verilen testi (coding phase dahil) 25 dakikada bitirmiştim ama google kullandığım için reddedilmiştim. Google’da arattığım şey de “how to sort dict by keys python” gibi bir şeydi.
Açıkçası artık reddedildiğimde üzülmüyorum ya da söylenen olumsuz cümleleri kafama takmıyorum çünkü benim için güzel tecrübeler oluyor bunlar.

Son olarak dediğiniz gibi “öğrenebilecek” ve “bilen” kişiler arasında sanırım özellikle Türkiye’de çok büyük fark oluyor. Teknik mülakat öncesi biraz DRF genel olarak da python soruları sorulacağını söylemişlerdi. Ben de DRF, FastAPI’dan ne kadar farklı olabilir ki diyerek çok az bakıp geçmiştim açıkçası, üzerine düşmemiştim, pişman mıyım? Sanırım değilim. En azından 1 haftamı harcatıp koca (bence koca) bir proje yaptırmadılar.

Bakalım gelecekte neler göreceğim. Bir yerden kabul alana kadar girdiğim tüm mülakatları buraya yazıp bir mülakat günlüğü oluşturmayı düşünüyorum

Onlari elemek icin cok daha basit seyler yetiyor: Why Can't Programmers.. Program?

Bu, 5-10 sene once bir suru blogda yer alan, ve artik genel kultur olmasi gereken bir gercek. Spolsky, Atwood, zamanin butun populer blogger’lari hakkinda bir seyler yazdi. Soru hakikaten zayif programcilari elemek icin kullaniliyorsa, mulakati hazirlayanlarin gundemi takip etmedigine isaret ediyor. (Edit: 2005–2007 imis.)

Sirket icindeki insanlarin bile mulakat sorularini yapamayacaklarini dusunuyorum… kendi konulari disindan bir yerden sorulursa. Sorun bu da olabilir; her gununu DRF ile geciren calisanlar DRF mulakat sorularini fazla kolay buluyor olabilir.

Bu arada gercekten fazla basvuru aliyorlar ve cogunlugu da cop ise, yaptiklari hareket dogru. O yuzden merak ediyorum arkasindaki rasyonali.

Daha ne istiyorlar acaba…

Hmm, boyle bir hareket arti puan aslinda benim icin, ama diger taraftan kisi hakkaten bu islemi yapmayi bilmiyorsa da buyuk bir eksi puan. “Simdilik kendin yaz” derdim ben herhalde.

Bu arada yakinda boyle kod parcalarini AI da yazabiliyor…

Bence de olma. Uzun vadede boyle kisa vizyonlu herkesi gecebilecek yoldasin.

Kim bilir, belki de ileride boyle dandik mulakat sorulari hazirlamak zorunda kalip sebebini bizim gibi merak edenlere anlatirsin :smiley:

Cok guzel isler konuluyor buraya ya. Oncelikle gidip archive.org filan tarafindan backup’landigindan emin olacagim. Sonra bunlar nasil derlenebilir, kurate edilebilir onu dusunecegim…

5 Beğeni

bu makaleyi görmemiştim daha önce. Epey ilginç geldi durumun bu kadar kötü olduğunu bilmiyordum. Youtube’da sürekli canavar gibi programcıları görünce kendimi her zaman yetersiz ve diğerleriyle rekabet edemeyecek düzeyde hissettim, hâlâ da böyle hissediyorum fakat bu tip olayları duydukça da cesaretlenmiyor değilim.

linkedin’den başvurmuştum ve ilanın altında 200+ applicants yazıyordu. Bu tip bir iş ilanı ortalama ne kadar başvuru alır bilmediğimden bir referans noktam yok o yüzden bu başvuru sayısı çok mu bilmiyorum. Burada sizin yorumunuz daha değerli olur.

inanın ben de anlayamıyorum…

coding kısmında basit bir dictionary verip bunu sort etmemi istemiyordu. Soruyu ne yazık ki hiç hatırlamıyorum fakat sort by key kısmı çok küçük bir parçasıydı.

Size ilginiz için çok teşekkür ediyorum tekrardan. Hiç üşenmeden girip uzun uzun yazılarımı okuyup uzun uzun cevaplar veriyorsunuz bu gerçekten çok değerli benim için. Ayrıca umarım tecrübelerim ve sizin yorumlarınız birilerine yardımcı olur.
Bunların dışında mülakata kabul edilmek bile bir eziyet. 10 yere başvuruyorsam 3ü mülakat için dönüyor bu sebeple çok tecrübe de edinemiyorum. Artık cover letterda “CV’mi yeterli görmeseniz bile eğer sizin için uygunsa testlerinize ve teknik mülakatlarınıza katılmak istiyorum” dipnotu düşüyorum. Çok işe yaramıyor sanırım ama deniyorum en azından.

1 Beğeni

Açıkcası mülakat konusu çok da ilgimi çeken bir konu değildir ama bir kaç kelam etmek isterim.

Tabi olayın teknik tarafını irdeleriz ama bazı şeyleri bilmekte fayda var.

Bir mülakata girmişsiniz, size sorular sorulmuş falan. Buraya kadar her şey güzel.

Ama bir şeyler eksik.

Şirketin boyutu nedir? Kapsamı nedir? Hedef kitlesi nedir? Ürünleri nedir? Hangi pozisyonlara personel düşünüyordur bilemiyoruz.

En azından bu konuda siz bir şey belirtmemişsiniz.

Yok, junior developer, yok senior developer gibi klişelerdeki pozisyonlardan bahsetmiyorum.

Neden ne için nasıl bir personele ihtiyaç duyulduğunu bilmeden sorular biraz havada kalıyor.

Öncelikle şirketin boyutundan başlayalım.

Profesyonel büyük bir şirket zaten bu işi insan kaynakları üzerinden, stajereleri vs ile dikkatli bir süreç yönetimiyle yürütür.

Yani belirli bir süre çalışmasını gözlemleyip sonrasında iş teklifleri geliştirir.

Mülakatlar konusuna girmeden mülakatına başvurduğunuz şirketin boyutu hakkında bilgi verirseniz daha fazla fikir sahibi olabilir ve daha anlamlı yorumlar yapabiliriz.

Kapsamı nedir?

Yani hem işin hem de şirketin faaliyet kapsamını bilmek gerekir. İlgili pozisyondan neler bekledikleri ve bu pozisyonun toplam iş alanı içindeki oranını iyi bilmek gerekir.

Hedef kitlesi nedir?

Bu hem alınacak personel yönünden hem de yapılacak iş yönünden ele alınmalıdır. Son tüketicisi halk olan veya son tüketicisi kamu olan bir şirket aynı türde personel seçmeyebilir. Bunu belki ayrıca değerlendirmek gerekebilir.

Ürünleri nedir?

Ürünlerinin geliştirilmesi için mi? Ürünlerinin bakımı ve işletilmesi için personel aradığını bilmek de faydalı olacaktır.

Bunlar olmadan pek de sorular anlamlı olmayacaktır ama yine de sorular üzerinden bir geçelim.

Şimdi pozisyon bilgisi, ürün, ihtiyaç duyulan personel, alan gibi konuları kenara koyduk. Bunlar olmadan bu soru neden sorulmuş olabilir ihtimaller üzerinden gidelim.

Adamın soracak sorusu yok, temel python bilgisi ve kendince en önemli gördüğü soruyu sormuş olabilir.

Adam mülakat ekibine zorla dahil edilmiş sormuş olmak için soru sormuş olabilir.

Adamın context manager odaklı bir problemi var ve ona cevap verecek birine ihtiyacı olabilir.

Adam için hayatın anlamı context manager…

Yani buradan bir yere varamıyoruz.

Şimdi benzer bir durum burada da söz konusu.

İhtiyacın oluştuğu koşulları bilelemezsek sorunun da bir anlamı kalmıyor.

İhtiyaç, şirket içerisinde yetiştirilecek ve gelişime açık bir personel ise çok da framwork bilgisine takılmaz kimse, sayısız framework var ve hangisi kim ezbere ne kadar biliyor tartışmaya açık. Birinden diğerine hızlıca geçebileceğini bilen biri, zaten bu noktaya takılmaz.

Ama kapsamı, küçük, hedefleri ve ürünü küçük bir kuruluş sadece bu framework ile ilgili kodunda çalışacak birine ihtiyaç duyuyorsa, bu yönden durumu sorgulamaz. Bu framework’ün uzmanını aramaya çalışır. Yani günübirlik ihtiyaçlarına günübirlik birilerini arıyordur.

Örnek sorulara gelince;

Bizim eğitim sistemimizin en büyük problemi tanımlara takılmak. Bu nedenle de çoğu gerçeği ıskalamak.

Birinci soru için konuşalım. Kaç kişi mutable, immutable veri tiplerini ezberlemek ister ki? Şurada python keyword’lerini ezbere söyleyin desem kaç kişi söyleyebilir.

Bu bilgiler dolaylı yoldan faydalıdır ama bu şekilde hiç kimseye hiç kimseye fayda sağlamaz.

Şahsen eğer mutable veya immutable bir veri tipi ile ilgil soru soracak olsam. Bunu sormak yerine mutable ve immutable veri tiplerine dikkat edilmediğinde oluşabilecek/yaşadığınız bir soruna, hataya örnek veriniz.

Bu soru ile hem bu konuda bir problem yaşamış mı, hem bu problemin öneminin farkında mı bu problem ile nasıl başa çıkmış gibi farklı bakış açılarını görmek isterdim. Ve bu soru ile bildi kazandı, bilemedi kaybetti gibi değil, tecrübe ve şirket ihtiyaçlarına uygunluğunu anlamaya çalışırdım.

İkinci soru da benzer durumda. Doğru yanlış, yada şaşırtmacalı sorular, bilgi olsa bile bazan aldatıcı olabilir, bu sorular nispeten bir öncekine göre ucu açık sayılır ama hala ezber odaklıdır. Buradan da pozisyona bağlı Django bilen biri aradıklarından başka bir çıkarım yapamayız.

Açıkcası diğer sorular dahi incelemek istemedim.

Ezber arayan, sabit bir ihtiyaca günübirlik biri arıyordur.

Arge departmanı olan yaratıcı fikirler arayan şirketler farklı yaklaşımda sorular sorar.

Mevcut kodu işletecek bakımını yapacak olanlar farklı konulara odaklanır.

Ama buradaki sorular tamamen karma olmuş.

Mesela kağıt üzerinde kod işletme soruları, hem tasarımsal yetenek hem de ezberi bir arada ister.

Her biri ayrı bir yöne bakan bu sorularla mülakatın neden yapıldığını çözmek imkansız.

Dönelim başta söylediklerimin özetine.

İşi nereye ne için hangi ürüne yönelik yaptıklarını bilmek, aynı zamanda hangi pozisyon için personel aradıklarını iyi anlamak gerekir.

Çoğu zaman iş ilanları ile bunu anlamak zordur. Bir pozisyon yazarlar ama başvurmadan önce firmanın ürün portföyüne bakmak, ne işle uğraştıklarını ihtiyacın nasıl oluştuğunu anlamak faydalı olabilir.

O ihtiyaca yönelik eksik yönlerini tespit edip oralardan mülakatı yapanlara yüklenerek iknaya uğraşmak belki fayda getirebilir.

Diğer taraftan personel alımları düşündüğünüzden daha karmaşık işlerdir. Sadece bilgi ve tecrübe yada teknik yeterlilik bu alım işlerini algılamaya yetmez.

Dev bir şirkette, muhasebecinin oğlunu da işe alım sürecine katacakları bir ortamda siz yaşamdan izole ben soruları daha iyi cevapladım deseniz de sonuç çok beklediğiniz gibi olmayabilir.

Kamuya iş yapan bir şirketin olaylara bakışı ile özel sektöre hizmet veren bir şirketin yaklaşımı ve beklentileri çok farklı olabilir.

Bazan sırf sigortalı kilit teknik personel göstermek için bile yetkinlik aranmadan personel alınabilir diyip çirkin örnek vermeden bu kısmı geçeyim.

Muhasebe yazılımı geliştiren bir firmada, eski muhasebe tecrübesi öne geçirebilirken, üretim şirketlerine otomasyon yapan bir şirkette üretim tecrübesi bir adım öne geçirebilir.

Yani mülakatlar çok boyutlu sosyolojik bir konudur. Profesyonel şirketler yetkinlikleri sertifakalarla kontrol ederek zamandan kazanıp, diğer yetenekleri staj gözlemleri gibi yollarla elde etmeye çalışırlar, böylece şirket içi uyum ve iş başında görmek ile değerlendirme yoluna gidebilirler.

Yani her yönü ile incelemek ve neden ne sorduklarını kestirmek bu noktada imkansız.

Kariyer planlamanızda, günü birlik şirketlerden uzak durmak gerekir. Hele ki adamların sırf bir iş için ihtiyaç duyup sonrasında ne işlerine yaracağını bile bilmedikleri bir personel haline geleceğiniz durumlara düşmemeye dikkat edin.

Gelişmenize olanak sağlayan kurumsal firmalar (Artık ülkede bunlardan kaç tane varsa) üzerine yoğunlaşın aksi halde, işlerin taşere edildiği geçici personel muamelesi yapan şirketlerle çok ilerleyemezsiniz.

Ama sırf tecrübe olsun CV’m de bulunsu diye bakıyorsanız saygı duyarım.

Bence portfolyosu olan, kendi ürünlerini geliştirmiş, bunları sunabilen biri olarak seçici davranırsanız ve kurumsal ve hedefe yönelik firmaları takip ederseniz daha iyi bir kariyer çıkışı yakalayabilirsiniz.

Kapitalist sistem, bir işi kim sizden daha ucuza yapıyorsa çok da ne kadar iyi ve teknik yönden ne kadar başarılı olduğuna odaklanmaz.

Hele ki yazdığınız kodları sizden sonra işletecek ve geliştireceklere daha işin başında odaklanmışsa zaten sizi kullanıp kenara atmak istediklerini rahatça anlayabilirsiniz.

Çok kurumsal olduğunu düşündüğünüz firmalarda bile bazı işlerin bir yada bir kaç kişi üzerinden döndüğüne çok şahit oldum. Bu bir yada bir kaç kişi oradayken zaten diğerlerini pek şansı olmayacaktır.

Gece gece göz ucuyla baktım. Yazım hatalarım için kusura bakmayınız.

Söylediğim gibi, pozisyon, hedef, kapsam, ürün olmadan çok da anlamlı mülakat soruları değil.

Hele ki ülkede insan kaynakarı yönetimi oluşmamışken kim bilir kim hangi kafayla neden bunları sordu tahmin etmek dahi istemiyorum.

Ama diğer detay bilgiler de ortaya çıkarsa daha hedefe yönelik tavsiyelerde bulunulabilir.

2 Beğeni

Hocam bu aslında bir “fikirlerinizi alayım” ya da “yardım edin” postu değildi. Sadece yeni başlayan ve sektörde yer edinmeyi planlayan arkadaşlar için bir fragman gibiydi. Başıma gelenleri olabildiğince detaylı yazıyorum bu tip konularda (bu konuda henüz 2 tane konu var ama artar herhalde…). onun dışında soruları yanıtlamaya gelirsek,

Merkezi İstanbul’da bulunan birkaç yıllık bir şirket. Yakın zamanda büyük bir yatırım da almışlar. Ürünleriyle E-Ticaret çözümleri sunuyorlar (tam olarak nasıl çözümler sunuyorlar inanın bilmiyorum).
Ayrıca Glassdoor yorumları hiç hoş değil. Alınmadığıma üzülmedim diyebilirim.

bunu bilmiyorum ne yazık ki.

bu muhasebecinin oğlu kısmının aynısını yaşamıştım çok yabancı değilim bu konulara fakat yine de haklısınız. Bazen “O kadar uğraştık proje çıkardık, gittik aslanlar gibi projeyi sunduk tek bir soruyu cevapsız bırakmadık. Neden böyle oldu şimdi?” dedirtiyorlar insana.

Bazı büyük şirketlere başvurmuştum fakat hiçbir şekilde dönüş alamadım. Yani basit bir test ya da teknik mülakat kısmına bile varamıyorum. İşe alınma kısmı benim için hediye olacak artık sadece teknik mülakata girebilsem başarılı sayıyorum kendimi çünkü dönmüyorlar ne yazık ki.

Ne demek hocam üşenmemiş uzun uzun yazmışsınız. Çok değerli yorumlar benim için.

Yeni karşılaştım bu videolarla. Belki bakmak isteyen olabilir.

Vidyo aciklamasina yaptigi keyword spam’i mulakata da yapmaya calisiyor…

(Belki piyasa isverenlerine calisiyordur, ama) yapmadiginiz, veya daha kotusu, ne oldugunu bile bilmediginiz seyleri “sunu yaptim, bunu yaptim” diye listelemek isi bilen birinin karsisinda alcalmanin en hizli yolu.

Onun yerine, ne bileyim, “UAT yapmak isterdim ama patron aceleye getirdi, yapamadan teslim etti” veya “3-5 test yazdim, bir dahaki projede TDD denemek istiyorum” gibi yapmadiginiz seyleri en azindan bildiginizi, hedef gordugunuzu belirten seyler soyleyin.

git != Microsoft GitHub

Alayli/mektepli ayrimindansa profosyonel deneyimli/deneyimsiz daha iyi bir ayrim sanki. (Zaten vidyoda “alayli” profosyonel deneyimsiz anlaminda kullanilmis gibi duruyor.)

Alayliysaniz ufak-tefek kisisel projeleriniz olacaktir. Bunlari hafiften cilalayip GitLab’e, GitHub’a, uygunsa kutuphane host eden yerlere, webe filan koyun. Son 15-20 senede yaptiysaniz gelisimi gosteren parca parca commit’ler olmamasi icin hic bir sebep yok. Mektepliyseniz ve bir sekilde okulun itibarini kullanarak is bulabiliyorsaniz, ne ala. Bulamiyorsaniz, amator projelerle alaylilarin seviyesine gelmeniz lazim.

Edit: Vidyoda, sona dogru “altini doldurun, zaten doldurmaya calisirken kuyuya dusup ogreneceksiniz” diyor. Kesinlikle katiliyorum.

En buyuk zorluk sirada ne ogrenmeniz gerektigini bulmak belki. (Bir suru caylak olmayan insanin burada takilma sebebi de bu, bu arada, sanki.)

5 Beğeni