Herkese merhaba.
Yurt dışından bir arkadaşım ticaret yapmak istiyor. Niyeti ürünleri hem açacağı dükkanda hem de şirketin web sitesinde satmak. Beni de bu işe dahil etmek istedi. Kendisi yurt dışında yaşadığı için bu işin hangi kısmına dahil olacağımı düşündüğümde aklıma benden bir web sitesi yapmamı istediği geldi. Kendisine daha önce hiç web sitesi yapmadığımı, bir internet mağazası açabilmek için bilgimin yetersiz olduğunu ve gereken bilgi seviyesine erişmemin kısa sürede gerçekleşemeyeceğini söyledim. O da acelesi olmadığını söyledi. Onun aklından geçen sürenin ne kadar olduğunu bilmiyorum ama ben kendisine en az bir yılda belli bir seviyeye kadar gelebileceğimi söyledim. Tabi bir yıl boyunca sürekli bu konuyla alakadar olduğumu varsayarsak. Belki de daha fazla süre gerekiyordur. Bilemiyorum.
İnternette online mağaza açmak için hazır şablonlar sunan e-ticaret siteleri var. Yani aslında bu seçeneği değerlendirdiğimizde, çok daha kısa sürede belki arzu ettiği site oluşturulabilir. Benim yaklaşımım daha çok işin nasıl yapıldığını öğrenmekle ilgili olduğu için aklıma ilk olarak böyle bir site nasıl yapılır konusu geldi ve bunun da bugünden yarına gerçekleşmeyeceği açık. Şayet hazır şablonlar sunan bir e-ticaret sitesini kullanmayı tercih etsek, bu durumda bana da ihtiyaç olmaz diye düşünüyorum. Kullanmadım ama herhalde bu siteleri kullanarak online mağaza açan insanların html, css, bootstrap veya javascript veya başka teknolojiler bilmesine gerek yok. Yani belki kendi başına da bu işin altından kalkabilir diye düşünüyorum.
Veya başka bir alternatif de, web programlama konusunda deneyimli birisine ücret karşılığında siteyi yaptırmaktır. Sonuçta ben de bu siteyi yapacak olsam ben de ücret talep edeceğim. Ama bu işi benim yapmaya kalkışmam için önce neyi nasıl yapmam gerektiğini öğrenmem gerekiyor. Bu da biraz zaman alacak.
Üstelik şöyle bir durum var. Şu anda çalışmıyorum. Yarın öbür gün, eğer bir işim olursa, arkadaşımın işine yeterince vakit ayıramayabilirim.
Şu anlık flask
kütüphanesiyle alakalı kaynaklar okumaya, okuduklarımı uygulamaya çalışıyorum. Ancak akıcı bir şekilde flask’ı kullanabilmek için biraz zaman geçmesi gerekiyor. Daha sonra javascript’i öğrenmem gerekecek… Bütün bunları birleştirdiğimizde şöyle bir sonuç ortaya çıkıyor: Henüz daha bu işin başındayım ve böyle bir siteyi tasarlamak için çok şey öğrenmem gerekiyor. Öğrenmem gerekenleri ne zaman layıkıyla öğrenmiş sayılırım, bunu da bilmiyorum.
Bir de şunu da eklemek isterim. Arkadaşıma web sitesi programlamanın çok da ilgi duyduğum bir alan olmadığını söylemiştim, genelde hevesim, merakım doğrultusunda bir şeyler öğrenmek istiyorum. Bu yüzden kendimi biraz da baskı altında hissediyorum açıkçası. Bu arkadaşım benden yapabileceğim türden programlar istediğinde aynı baskıyı hissetmemiştim. Ama şimdi benden bekleneni yapabilmek için öğrenmem gereken birden çok konuyla karşı karşıyayım.
Bu konuya şu şekilde bir örneği düşünerek yaklaşıyorum açıkçası.
Farz edelim bir ortopedi doktoruyum. Arkadaşımın ise bir kalp rahatsızlığı var. Onu kendim tedavi edebilmek için kalkıp o branşa ait bilgileri öğrenmem mi daha mantıklı yoksa ilgili branşta çalışan bir hekime yönlendirmem mi daha mantıklı? Hatta benim bu konuda yönlendirmede bulunmam ne kadar mantıklı? Genelde hastalar birbirlerine filanca doktoru tavsiye etmez mi? Benzer şekilde müşteriler hizmet aldıkları firmalardan memnun kalmışlarsa başka müşterilere bu firmaları tavsiye etmez mi? Yanlış mı düşünüyorum acaba?
Sizin bu konudaki düşüncelerinizi varsa tavsiyelerinizi duymak isterim. Şimdiden teşekkür ederim.