Alışveriş sitesi kurmakla ilgili tavsiyeler

Herkese merhaba.

Yurt dışından bir arkadaşım ticaret yapmak istiyor. Niyeti ürünleri hem açacağı dükkanda hem de şirketin web sitesinde satmak. Beni de bu işe dahil etmek istedi. Kendisi yurt dışında yaşadığı için bu işin hangi kısmına dahil olacağımı düşündüğümde aklıma benden bir web sitesi yapmamı istediği geldi. Kendisine daha önce hiç web sitesi yapmadığımı, bir internet mağazası açabilmek için bilgimin yetersiz olduğunu ve gereken bilgi seviyesine erişmemin kısa sürede gerçekleşemeyeceğini söyledim. O da acelesi olmadığını söyledi. Onun aklından geçen sürenin ne kadar olduğunu bilmiyorum ama ben kendisine en az bir yılda belli bir seviyeye kadar gelebileceğimi söyledim. Tabi bir yıl boyunca sürekli bu konuyla alakadar olduğumu varsayarsak. Belki de daha fazla süre gerekiyordur. Bilemiyorum.

İnternette online mağaza açmak için hazır şablonlar sunan e-ticaret siteleri var. Yani aslında bu seçeneği değerlendirdiğimizde, çok daha kısa sürede belki arzu ettiği site oluşturulabilir. Benim yaklaşımım daha çok işin nasıl yapıldığını öğrenmekle ilgili olduğu için aklıma ilk olarak böyle bir site nasıl yapılır konusu geldi ve bunun da bugünden yarına gerçekleşmeyeceği açık. Şayet hazır şablonlar sunan bir e-ticaret sitesini kullanmayı tercih etsek, bu durumda bana da ihtiyaç olmaz diye düşünüyorum. Kullanmadım ama herhalde bu siteleri kullanarak online mağaza açan insanların html, css, bootstrap veya javascript veya başka teknolojiler bilmesine gerek yok. Yani belki kendi başına da bu işin altından kalkabilir diye düşünüyorum.

Veya başka bir alternatif de, web programlama konusunda deneyimli birisine ücret karşılığında siteyi yaptırmaktır. Sonuçta ben de bu siteyi yapacak olsam ben de ücret talep edeceğim. Ama bu işi benim yapmaya kalkışmam için önce neyi nasıl yapmam gerektiğini öğrenmem gerekiyor. Bu da biraz zaman alacak.

Üstelik şöyle bir durum var. Şu anda çalışmıyorum. Yarın öbür gün, eğer bir işim olursa, arkadaşımın işine yeterince vakit ayıramayabilirim.

Şu anlık flask kütüphanesiyle alakalı kaynaklar okumaya, okuduklarımı uygulamaya çalışıyorum. Ancak akıcı bir şekilde flask’ı kullanabilmek için biraz zaman geçmesi gerekiyor. Daha sonra javascript’i öğrenmem gerekecek… Bütün bunları birleştirdiğimizde şöyle bir sonuç ortaya çıkıyor: Henüz daha bu işin başındayım ve böyle bir siteyi tasarlamak için çok şey öğrenmem gerekiyor. Öğrenmem gerekenleri ne zaman layıkıyla öğrenmiş sayılırım, bunu da bilmiyorum.

Bir de şunu da eklemek isterim. Arkadaşıma web sitesi programlamanın çok da ilgi duyduğum bir alan olmadığını söylemiştim, genelde hevesim, merakım doğrultusunda bir şeyler öğrenmek istiyorum. Bu yüzden kendimi biraz da baskı altında hissediyorum açıkçası. Bu arkadaşım benden yapabileceğim türden programlar istediğinde aynı baskıyı hissetmemiştim. Ama şimdi benden bekleneni yapabilmek için öğrenmem gereken birden çok konuyla karşı karşıyayım.

Bu konuya şu şekilde bir örneği düşünerek yaklaşıyorum açıkçası.

Farz edelim bir ortopedi doktoruyum. Arkadaşımın ise bir kalp rahatsızlığı var. Onu kendim tedavi edebilmek için kalkıp o branşa ait bilgileri öğrenmem mi daha mantıklı yoksa ilgili branşta çalışan bir hekime yönlendirmem mi daha mantıklı? Hatta benim bu konuda yönlendirmede bulunmam ne kadar mantıklı? Genelde hastalar birbirlerine filanca doktoru tavsiye etmez mi? Benzer şekilde müşteriler hizmet aldıkları firmalardan memnun kalmışlarsa başka müşterilere bu firmaları tavsiye etmez mi? Yanlış mı düşünüyorum acaba?

Sizin bu konudaki düşüncelerinizi varsa tavsiyelerinizi duymak isterim. Şimdiden teşekkür ederim.

2 Beğeni

Alışveriş sitesi kurmakla ilgili yoğun bir bilgim ve tecrübem yok. Fakat bir kullanıcı olarak birkaç tavsiyede bulunabilirim.

• Sitenizin arayüz tasarımı bence çok önemli. Kullanıcılar ister istemez arayüz tasarımı daha iyi olan sitelere yöneliyorlar. Bu onlara güven veriyor.
  • Kredi kartı bilgileri kullanılacağı için beraberinde birçok siber güvenlik sorununu da getirecektir.
  • Anladığım kadarıyla bu bir girişim. Yani daha önce satış yapan bir dükkan için web sitesi tasarlanmayacak. Dükkan ve web sitesi paralel olarak uygulanmaya başlayacak. Bu durumda 1 yıl uğraşmanız belki sadece 3 ay devam edecek bir mağaza için olacak.
  • Bu süreçte öğrendiğiniz web sitesi tasarlama bilgileri bu proje için geçerli olmasa bile evden çalışarak firmalar için web sitesi tasarlayarak para kazanan birçok insan var.
  • Bende şahsen web sitesi tasarlama konusuna pek ilgi duymuyorum ama geliştirdiğim projeleri online olarak sunabilmenin bir avantaj olduğunu düşünüyorum. Bu forumda da uzun bir süredir konuşulan Linux’un tek komut ile program kurup kaldırma özelliğinin gelişmiş hali olarak görüyorum bunu. Kısaca web sitesi geliştirmeyi öğrenmek başka alanlarda da işinize yarayabilir.
  • Flask ile ilgilendiğinizi yazmışsınız. Şahsen ben de Netflix’in flask kullanılarak geliştirildiğini öğrendikten sonra öyle yaptım. Fakat projeyi 3 günde bitirip 2 hafta boyunca sunucumda çalıştırmaya çalışıp hala bir sonuç alamadığım için açıkçası biraz soğudum. Flask’ta bir eksik görmüyorum fakat PHP gibi bir dilin şuan erişilebilir daha çok kaynağı var.
3 Beğeni

Görüşleriniz ve tavsiyeleriniz için teşekkür ederim, yazdıklarınızı düşüneceğim.

Aslında bu kısım beni biraz düşündürüyor. Yani web sitesini tasarlamanın dışında güvenlik açıklarını tespit edebilecek bir bilgi birikiminin de olması gerekiyor.

Bildiğim kadarıyla bu özelliklerdeki web siteleri bir kişiden ziyade bir ekibin çalışması sonucu ortaya çıkıyor. Bu ekibin asıl işi bu olduğu ve birçok firma ile çalıştıkları için kullandıkları teknolojilerin açıklarını sürekli araştırıp/takip edip bütün sitelerini hemen güncelliyorlar. Belki tek başınıza değil ama sizin kadar bu işle ilgilenecek sahiplenecek bir arkdaşınız ile projeyi yürütmek daha kolay olacaktır.

1 Beğeni

Görüşünüze katılıyorum. Tekrar teşekkür ederim.

1 Beğeni

Bildiğim kadarı ile bankaların kendilerinin sundukları servisler oluyor internet üzerinden ödeme ile alakalı.

1 Beğeni

Mesela bazı sitelerde alışveriş sepetleri oluyor, bu sepetlerin yanlarında kullanıcıların bakiyeleri de görüntüleniyor. Bunların da tasarlanması lazım. Yani aslında öğrenilmesi gereken çok şey var. Ve ben nereden başlayacağımı bilmiyorum.

Konu ilgimi çekti, ben de gözüme çarpan bazı konular da yazmaya geldim.

İlk olarak araştırmaya başlama noktanız olan Flask ile ilgili birşey söylemek isterim. Flask’ın performansı vs teknik bilgim yok, bunlara da değinmeyeceğim. Ama bildiğim şey Flask kullanacaksanız hemen her şeyi kendiniz yapmak zorunda kalacaksınız. Gönderilerde belirtilen güvenlik açığını bile kendiniz düşünüp Flask ile geliştirdiğiniz projeye entegre etmek zorunda kalacaksınız. Ancak büyük kütüphanelerde bu güvenlik açığına çeşitli çözümler getirilmiştir, o yüzden çoğu firma sıfırdan başlamak yerine bu büyük kütüphaneleri kullanarak kendi sistemlerini geliştirir. Ama Flask, genelde API tasarımlarında çok kullanılır diye biliyorum, muhtemelen NetFlix de bu amaçla kullanıyordur sistemlerinde.

Web sitesi tasarımı aynı zamanda veritabanı tasarımını da beraberinde getirir. Veritabanları basit şekilde değil de ilişkili olarak tasarlanacağı zaman işler karışabilir. Genelde ORM denilen veritabanı yönetim sistemleri kullanılır. Örneğin Django’da SQL kodu yazmadan, farklı veritabanıyla işlem yapabilmemizin arkasındaki teknoloji ORM’dir.

Sıfırdan başlamak zorlayabilir, zaman alır. Ama bir teknoloji bir kütüphane kullanmak süreyi kısaltabilir. Örneğin arayüz tasarımı konusunda bootstrap kullanarak daha şık tasarımlar elde edebilirsiniz. Javascript’i saf haliyle kullanmak hoşunuza gitmiyorsa Jquery kullanabilirsiniz.

E ticaret dersinde işlenen bir araçtan da bahsedeyim. Opencart.

Uzun sözün kısası, bence herşeye sıfırdan başlayıp zaman kaybedeceğinize bu işe yönelik teknoloji odaklı ilerlemeniz daha faydalı olur. Bunlar benim fikirlerim, ben bu işe girişseydim bu şekilde bir yol izlerdim :slight_smile:

3 Beğeni

@coderistan

Yani böyle bir site için siz olsanız opencart mı kullanırsınız?

Opencart kullanmak da bu yollardan birisidir demek istiyorum. Çünkü işimi kolaylaştırıyorsa tercih ederdim. Opencart’a baktığımızda e ticaret siteleri oluşturmaya yönelik tasarlanmış. Ben de araştırır, ihtiyacıma gerçekten uygunsa kullanırdım. En azından doğru noktadan başlamış olurdum.

Cevap, evet kullanırdım.

2 Beğeni

2 sene önce, 2 ortak olarak bir çağrı merkezi ekibi kurup, tele-pazarlama ile sattığımız ürünleri kurumsal bir yapıda görünebilmek için bir web sitesinde ürünlerin her biri için açıklayıcı metinler ile yayınlamış ve müşterilerimizin ürünleri satın almakta tereddüt yaşamaları durumunda web sitemizden istedikleri tüm ürünleri inceleyerek karar verebilmelerini sağlamıştık. HTML5 ve CSS3 temel bilgiler ile web sitesi kurmak basit olduğu için kendim bunu halletmiştim.

Ardından yaptığımız bu tele-pazarlama işini resmiyete döküp bir sanal pos ağı ile satışlarımızı arttırmak ve şirketin reklam politikalarını genişletmek için web sitemizi e-ticaret sitesine dönüştürüp oradan da satışları açmaya karar verdik. Yaklaşık 1.5 ay boyunca sektördeki rakiplerin web sitelerini, reklamlarını, müşteriye olan yaklaşımlarını, sloganlarını takip edip analiz ederek kendi fikirlerimizi derleyip ortaya kendi firmamızın e-ticaret sitesinde yer alması gerekenleri çıkardık.

Ardından bu işin back-end kısmında çok büyük kod yapılarının döndüğünü bu yapıların birbirleri ile olan bağlantılarını, ortak işleyişleri, back-end açıkları gibi bir yükün altında ezildiğimizi gördüğümüz de bu işin ücretini ödeyerek bilen bir ekipten destek alalım dedik. Bu araştırma da yaklaşık 1 hafta sürdü ve büyük maliyetler ile karşılaştık. Bu sırada bankamızın müşteri hizmetlerinden bizimle ilgilenen personelin önerisi üzerine sanal pos şirketlerinden alınacak api keyler sayesinde hazır e-ticaret sitelerine sadece bu api keyi ekleyip ürünleri yükleyip kafamız rahat bir şekilde satışımızı yapabileceğimizi öğrendik. İlk karşımıza çıkanlar yerine @coderistan bahsettiği gibi opencart ile tanıştık.

Admin paneli sayesinde çok basit şekilde şirketin e-ticaret sayfasını oluşturup yönetmeye başlamıştık. Açılıştan önce kendi satışlarımızı deneyip sistemin doğru çalıştığını teyit ettikten sonra kullanıcılara sunduk.

Opencart’ın admin panelini türkçe diline çevirebildiğiniz için gayet rahatlıkla kullanabilirsiniz. Benim bildiğim kadarıyla turhost.com dan alan adı ve sunucu alırsanız opencart vb bir sürü e-ticaret ya da aklınıza gelebilecek hazır şablonlar (back-end dahil) ücretsiz geliyor ve istediğiniz gibi kullanabiliyorsunuz.

Buraya kadar anlattıklarım işin ilk süreciydi. Buradan sonrası öneriler.

• Satış yapacağınız ürünleri web siteniz dışında farklı bir alanda daha satışa sunuyorsanız eğer, stok takibini çok iyi yapmanız gerekmektedir. Dükkanda sattığınız bir ürünün stoğunu tükettikten sonra veya azalttıktan sonra web sitenizde ki ürün stoğunu aynı şekilde güncellemezseniz kullanıcı tarafından çok büyük zarara uğramış oluyorsunuz. Bunu ilk tecrübe ettiğimiz de bir stk tarafından sitemizden verilen 63 adet siparişi daha önce bitirip güncellemediğimiz için hızlıca temin edemedik ve müşterimizi kaybettik. O gün gerçekten bu kadar amatör bir davranışı nasıl yaptığımızı düşünerek hırslanmıştım.

• Müşterilerinizin kargo takibi en önemli detaylardan biridir. Müşteriden alınan iletişim bilgilerine yapacağınız düzenli iletiler ile hem güvenilirliği arttırmış hemde kurumsal bir görünüm sağlamış olursunuz. E-Posta ve kısa mesajdan bahsediyorum.

• Satış ve pazarlama da müşterilerin zihnindeki fiyat politikasına olan bakışlarını makul tutmak için ekstra yapılan ödemeleri (kargo, hediye paketi vb) ürünün fiyatına dahil ederek, bunların ücretsiz olduğunu kullanıcıya söyler ve zihninde fiyatın uygun olduğuna dair belirtiler oluşturmuş oluruz.

• Ürün açıklamaları çok önemlidir. Ürün açıklamalarında kullanıcıya ürünü en sade şekilde fakat en belirgin detaylar ile anlatarak zihninde canlandıran bir dil yapısı kullanmalıyız. Böylelikle kullanıcı okumaktan çekinmeyecek ve okuduğunu anlayıp yorumlayabilecek.

• Ürün açıklamalarında bir çok e-ticaret sitesinde olmayan ama bizim eklediğimiz ve satışları arttıran bir taktiksel deneyimiz vardı. Müşterilere satacağımız ürünün hayatlarında gerçekten ihtiyaç duyduklarını benimsetecek ve almak için zihninde True yanıt döndürecek söz dizileri oluşturuyorduk. Eğer ki satacağınız ürün karşı tarafın ihtiyacı olmayan daha doğrusu olsa da olur olmasa da olur bir ürün ise eğer %50 şans ile doğru sözcükleri kullanarak satış yapabilirsiniz. Hayatında bu ürünün eksikliğini ve bu ürün olursa daha iyi şartlarda olacağını hissettirmek müşteriyi cezbeder ve satın alır. bkz: The Platform . Eğer Bu filmi izlemediyseniz filmin ilk 20dk sını izleyin. Beklenmedik bir filmde beklenmedik bilgiler…

• Canlı destek, whatsapp destek gibi müşterilerin anında satıcıya ulaşabileceği imkanlar olması müşteriyi web sitenize her zaman daha çok çeker çünkü mail atıp cevap beklemek arayıp telesekreter ile boğuşmak gibi şeylerle artık insanlar uğraşmak istemiyor. (lütfen yapay zeka kullanarak insanları robotlarla uğraştırmayın deliriyorum anlamıyor beni anlamıyor :smiley: )

• Yemeğe gitmem lazım. Aklıma gelenler oldukça buraya eklemeye devam ederim.

Not = opencart kullanılabilir.

3 Beğeni

Önerilerinizi derleyip uygun bir dille arkadaşımla paylaşacağım.

2 Beğeni

Peki bu e-ticaret siteniz hala aktif mi @tevhidulvahset? Veya aktif değilse nasıl oldu da sonlandırmak zorunda kaldınız?

1 Beğeni

Ben boyle bir siteyi yapabilecek bilgisi/deneyimi olan biri olarak, hazir sitelere yonlendiriyorum. Hazir siteler hakkinda begenilmeyen seylerin tamamina yakini, sifirdan site yapacak olan takimin giderinin %5’iyle hazir sitelere eklenebiliyor. Buna ragmen birine sifirdan site yaptirmak isteyen insan; alisveris sitesi sahibi olmak veya bir problem cozmek degil, alisveris sitesi yaptirmak istiyordur. Kosarak kaciniz.

Yukarida kacirmasi kolay bir nokta var: “takim”. Gunumuzde kullanildigi manasiyla bir "alisveris sitesi"ni tek bir kisinin sifirdan yazmasina imkan yok. (Yanlis oldugumu biliyorum fakat kanitsiz kabul etmiyorum; kanit ararken benimle ayni durusa gelebilirsiniz.)

Tabi soyle bir sey de var, sitenin bir ise yaramasi icin cok ugrasilmasina gerek de yok. Siparislerin Excel’e girilmesini kolaylastiran formlari olan bir katalog da olabilir.

3 Beğeni

Yukaridaki soruya cevapti, diger cevaplari yeni okudum.

Ve soyleyebileceklerimden daha fazlasi soylenmis zaten.

Siparislerini Excel’de takip eden bir arkadasimdan bahsedecektim, o da OpenCart’a gecmis (veya on tarafta hep onu kullaniyordu, bilemedim.) Sattigi seyler el yapimi kitler oldugu icin, darbogazi hic bir zaman alisveris sitesi degildi ama.

Neyse, asil ekleyecegim suydu: OpenCart’i almak, kurcalamak, kurmak, calistirmak, yonetmek de basli basina bir is zaten, @tevhidulvahset’in de eminim dogrulayacagi gibi. Arkadasina boyle bir hizmet sunabilirsin, ilgini ceker ise. (Hic olmadi, kurcalanan kisma gore, programcilik / web programciligi / yazilim muhendisligi / server yonetimi gibi bir beceriye deneyim ekler; en azindan dene derim.) Bir sure sonra cevrendeki diger site kurmak isteyenlerin de sana yonlendigini gorebilirsin, ozellikle su donemden sonra.

2 Beğeni

Hepinize değerli görüşleriniz için çok teşekkür ederim. :heart: Düşünmek için zamanımız var. OpenCart uygun bir seçenek gibi görünüyor.

1 Beğeni

2019 yılının başında devletin bu tarz satış yapan iş yerleri ve kişilere yönelik yaptırımlarına sıkı şekilde başladığı bir yıl ol. Önce tv de verilen canlı yayın reklamları ve şerit reklamlarımız engellendi. Ardından operatörümüzden numalarımız engellendi 2019 un ekim ayında web sitemiz kapatıldı. Bu sadece bizim için geçerli olan bir şey değildi. Bunların olmasının da 2 sebebi vardı. oluşturulan rapor da satılan ürünlerden piyasanın çok üstünde kâr ettiğimiz için suçlu bulunduk. Bunun cezasını ödedik. Bir ürünün alışından satışına kadar olan tüm masrafı toplamda 30₺ satış fiyatı 120₺ den oluyordu. İkinci şey de eczanede reçeteyle satılan ilacı telefonda müşterinin tamamen keyfine pazarlıyorduk. Şöyle bir fark var. patlıcan gibi şeyler göndermedik biz. Sattığımız ürünlerin geri dönüşlerinde hiç olumsuz sonuç almadık hep memnuniyet geri dönüşleri oldu. Eşine dostuna akrabasına komşusuna bile aldıranlar oldu o konuda sıkıntı yok ama usulsüz iş yapıyorduk. Bu yüzden uyarı yedik ve ne var ne yok toplayıp kaldırıp silmek zorunda kaldık. Yoksa organize şube “al bunu al bunu” yaparak paket edecekti. Bu sebeplerden dolayı kapatmak zorunda kaldım. Çok güzel iş. Tekrar imkanım olursa tekrar yapacğaım. Arkasında devlet gücü olan firmalar bu sektörde varlığını hala sürdürüyor. rüşvet verecek kadar kazanamıyorduk (ayda 50.000₺ rüşvet veren firma biliyorum. Bu sektörde para değil bu rakam ama beni zorlardı). rüşvet veremeyenler de işine son verdi. Bu şekilde.

Maalesef tamamen kapalı, ilk fırsatta uygun koşulları oluşturup tamamen resmi bir şekilde bu işi tekrar yapmayı istiyorum.

2 Beğeni

Vay be neler olmuş neler. :astonished:

anlatabileceklerim olduğu kadar anlatamayacaklarım da var. Samimi bir cevap gerekirse eylül ayında gerçekten hapse gireceğimi düşünüp 1 hafta boyunca günde 2 saat uyumuştum. kalan saatler çok zor geçiyordu. bunlarda birer tecrübe.