Ders Çalışmadan Yazılım Mühendisi Olmak

Merhaba;

Bu sene 9. Sınıfa geçtim. Ve bu yaşıma kadar, özellikle sınav döneminde, derslerimden programlamaya vakit ayıramadım. Programlama bana ders çalışmaktan daha güzel geliyor. Matematiği, feni elbette seviyorum ama onları soru çözerken değil araştırırken, öğrenirken seviyorum. Babam, merdivenleri tek tek çık diyor, önce dersler, sonra belki biraz programlama. Ama olmuyor işte.

Biliyorum, bu istediğim zor. Ama sevdiğim şeyi yapmak için sevmediğim şeyleri yapmak zorunda mı olacağım hep bu hayatta?

Üniversite okumadan bu ülkede bireysel olarak bir şeyler başarmanın zorluğu aşikar. Üniversite fikrini kafana yerleştir. Böylelikle üniversite için ders de çalışmak gerekiyor. Tabii matematik ve fizik. Programlamaya başladığım da lise bitmişti. her geçen gün her kod yazışımda matematik ve fiziğe ihtiyaç duyuyordum. Bu sebeple bu iki ders çok mühim. En baba ihtiyaçtır diyebilirim.

Lise 1 de tam senin yaşındayken dayım bana bir eğitim serisi vermişti. C# dersleri serisi. Bilgisayarım çok eski olduğu için hiç bişi yapamamıştım. İnternette olmayınca evde o eğitimleri alamadım. O eğitimleri alan dayım şuan kuveytturk ün bilişim alt yapı sorumlusu. Belki bende kendimi geliştirebilme imkanım olsaydı o zamanlar da şimdi bambaşka yerlerde olacaktım. Kim bilir. kader…

Şimdi kendini geliştir oralara ulaş dersen maalesef önce üniversite bitirmek gerekiyor.

Lafı çok uzatmadan kısaca söylenecek tek şey hem dersine çalış hemde programlamaya. Ama önceliğin lise eğitimin olsun %70 lise %30 programlama. Hele bir de güzel bir üni kazanıp kendini epey geliştirir ön plana çıkarırsan tadından yenmez.

1 Beğeni

Birçok örnek mevcut.
Bill Gates
Mark Zuckerberg
Elon Musk
Steve Jobs
ve daha fazlası üniversiteyi okumayıp kendi hayallerinin peşinden gittiler.

Kesinlikle. Ama 1 şeyi bir kere öğretirsin biter kardeşim okulda kırk kere tekrar ediyoruz, o konuda soru çözüyoruz. Yeter artık başka konuya geçelim.

Hiçbiri de türkiye de yaşamadı… :neutral_face: Yani türkiye de olmuyor demek istiyorum.

Çok az insan sevdiği şeyleri yapmak için sevmediği şeyleri yapmak zorunda kalır. Ama evet, maalesef dünya bu şekilde.

Bu mesajınızda bahsettiğiniz kişilerin üniversite eğitimi almadığını söylemeden önce bir araştırma yapmanız gerekiyor çünkü aralarında üniversite mezunu var.

2 Beğeni

Asıl mesele zihinde.
Coğrafya kaderdir demek yerine;
-Bu benim kaderim
demek lazım.

"X kişisi yapabiliyor, o halde y, z, w neden yapamasın, bu X kişisi diğerlerine ilham veremez mi?" şeklinde düşündüğümüzde, x'i, X yapan biricik koşullar olan çevresel etmenleri, kişilik özelliklerini, kişinin yeteneklerini veya yetersizliklerini biliyor muyuz acaba? Veya y, z, w hangi biricik koşullar altında yaşıyorlar?

7 Beğeni

Bir lise öğrencisi olarak düşüncem ne kadar kendimizi yazılım alanında geliştirsek de belli bir yerden sonra matematiğe, fiziğe, edebiyata vb. ihtiyacımız olacak. Çoğu ileri düzey algoritmayı anlayıp yazabilmenin dışında hayat sadece bir odada oturup kod yazmaktan farklı. Bir iş alabilmek için farklı alanlarda da bilgiye sahip olmak gerekebiliyor.

2 Beğeni

Bu ulkede bir seneden fazla arayla okuyup da ayni sistemden gecmis insan yok :confused: ~Lise 1, 14 yas filan mi ediyor?

Bu durum en az universiteye kadar devam edecek. Cok sorun degil, acelesi yok.

Sevdigin bir sey bulmus olman cok guzel. Baska seylere de acik ol, ama sevdigini dusundugun seylerin ustune mutlaka git.

Sistemi oynamak icin guzel bir sebep. Dersleri hizli hizli hallet, kendine vakit ayir? Programlamayi kendine odul olarak ver?

Egitim sistemini bilmiyorum ama hocalari ikna edip ders konularini yazacagin ufak programlarla birlestirebilirsin belki? Birden cok daha fazla yonden faydali olur bu, oldurabilirsen. Multidisipliner insanlara her zaman ihtiyac var.

Hic bir seyin olmadigi bir donemdesin zaten. Oldugu kadarini yap. Derslere verebildigin kadar oncelik ver cunku onlari basaramamanin kotu etkisi buyuk. Cok buyuk. Kod yazmaya 2-3 sene gec baslayabilirsin, uzun vadede hic bir sey olmaz, ama okula 2-3 sene ara versen neler olur, dusunebiliyor musun?

Evet. Ama sevmedigin seyleri yapman icin para verecekler :slight_smile:

7 Beğeni

Teşekkür ederim.

Bir konuda daha görüşlerinizi almak isterim.

Puanım yeterse, aselsen elektronik meslek lisesine ya da aso elektronik m.l ye gideceğim. Elektronik meslek lisesinde programlama olacak mı? Olmayacaksa, programlama dünyasında orada öğrendiklerim işime yarayacak mı?

Meslek liseleri, hatta son 10-15 senenin egitim kurumlari ile ilgili hic bir fikrim yok. Baskasi cevaplasin.

Fakat duz elektronik bilgisinin elektronik alet programlarken/tasarlarken ise yaradigini biliyorum.

Programcilik baska alanlarla birlesen bir sey. Neyi programliyorsan o ve yakin alanlarda bilginin olmasi gerekiyor, onceden ogrendiklerin de yanina kar kaliyor.

Yazi yazma gibi dusun. Iyi bir roman yazari olabilirim fakat meslek lisesinde gecen bir hikaye yazabilmem icin meslek liseleri hakkinda bilgi edinmem lazim. Bilim-kurgu yazmak icin son donemdeki ve yakin gelecekteki olasi gelismeleri takip ediyor olmam lazim.

Bi de ne zaman neyin ise yarayacagini bilmiyorsun, o yuzden ogrenebildigin kadar seyi ogrenmekte fayda var :slight_smile:

MEB’in yayınladığı müfredatları internette bulabilirsiniz. Şu anda salgın olmasaydı okula aileniz ile gidip öğretim üyeleri ile konuşmanızı da tavsiye ederdim.

Programlama olsa bile düşük seviyeli diller kullanırsınız diye tahmin ediyorum.

Gençler burada çok alakasız gibi duracak ama hayatınızda bir de spor olsun. Mümkünse profesyonel bir spor. Bu illaki hareketli bir spor olmak zorunda değil. Masa başında da olur.

Hayata bakış açınız değişir ve çevreniz genişler. Sonrasını zaten bunlar tetikler.

4 Beğeni

Merhaba,

Ben bu sene 8’e geçtim.Ve okumanın ne kadar önemli olduğunu anlıyorum.Okuyup en azından iş görüşmelerinde işinize yarayacak bir diplomanız olur.Evet,araştırmak çok güzel bir şey.Google arama uzmanı olduk bu sayede.Merdiven var ancak,sistem merdiveni güzel yapamamış.İnsanlar geçtikçe yıpranmış.Merdivenin yanına sıfırdan merdiven yapanlar daha başarılı gidiyor.Girişine “diploma” veya “para” veya “istek” koyuyorlar.Bazıları o sistemin merdivenlerini geçmiş ve arkasına bakmadan,nerelerden geçtim ben demeden devam etmiş.Bazıları merdivenden atlamış…

Ama bazıları dönüp arkasına bakmış.Orayı mahvedenlerden biri benim,tekrar yapmam lazım demiş.Nasıl çıkılacağını öğretmiş.Bakımını yapmış,yenilemiş.Sistemin sadece “ayak” ile basılacak yerlerine ellemeden “el” ile yenilemiş.Bize o ilk kısmı geçmek kalıyor.Orayı sadece çıkarsak ya düşeceğiz,ya da boş boş gideceğiz.Ama oradaki emekleri görerek gidersek bazı şeyler farklı olacak.Benim internetim var dediniz zaman kaç bin kişiden daha üstün oluyorsunuz,değil mi? Veya bir eviniz olduğu zaman…

Dün sırf bunları düşünerek yeni bir yol çizdim kendime.Ve okumayı seçtim.Ortanın biraz üstü bir lisede okul birincisi olma ihtimalim %90 civarı.Bu bana bir destek kapısı açabilir.Ve hiç başlayamadığım projelerime o zaman başlayabilirim.Şimdi tekrar Visual Studio’yu ve Unity’yi kuruyorum.Anka’yı değiştirip kaliteli ama basit bir oyun yapacağım.Sonra kendi geliştirme ortamım olacak.Belki bir ekip,yerli bir Linux dağıtımı yapmama vesile olacak.Ancak okumadan bunlar çok zor olacak.Sevmediğiniz şeyleri yaparak sevdiğiniz şeyleri yaşayacaksınız.Ben günlerce avize topluyorum babamın yanında sevmiyorum ama az bir yövmiye alabiliyorum.Bu sayede kendi domain ve hostingimi,ininal kartımı alacak parayı topladım.Birazdan çıkıp kartı alacağım.Bir discord sunucusu açıp düzenleyip,topluluk oluşturacağım…

Tabii bunlar yine laf şu anlık.Sizin örneğini verdiğiniz dünyayı yöneten insanlar “15 Temmuz” “gecesi” hacklendi :slight_smile:

Belki gerçek olmayacak hayaller ile gerçekleri,bu gerçekler ile gerçek olmayanları yapabileceğiz.

İslam’a ve ibadetinize önem verin.Burası o sevmediğimiz yer aslında.Sağlıcakla kalın,iyi forumlar…

2 Beğeni

Ben neyi seçtiğimi hala bilmiyorum. Bu işi ne kadar ama ne kadar sevdiğimi hiçbiriniz bilmiyorsunuz. Önümde iki seçenek var: ya okuluma bakıp, derslerimde ilerleyeceğim, ya da yine bu işlere devam edip ortalama bir üniversitede okuyacağım. Bu ikileme düşmek bile, içimi karartıyor. İşim, sosyal sorunlarımı unutmama yardımcı oluyor. Bu yüzden onu beynimde bir çıkış kapısı, bir kurtuluş olarak görüyorum.

Ne güzel söyledin, aynen öyle. İslamı sadece namaz kılıp oruç tutmak sanıyrosunuz. “İslam, güzel ahlaktır.” Ah ne güzel bir söz… Belki biz gençlerin odaklanması gereken şey, ahlakımızı, yaşantımızı düzeltmektir…

Sabredemiyorum, beni de anlayın lütfen. Ben sevdiğim işi yapmak için 8 sene daha bekleyemem. Şimdi yapmak istiyorum. Ben kendimi biliyorum, ben programlama yapmadan, kendimi anlamlı bir varlık olarak hissedemiyorum.

2 Beğeni

Ben 1 hafta içinde kaç tane proje için fikir aldım biliyorsunuz değil mi? Bende aynı yanılgıya düştüm.Hemen olmuyor ve illaki bir şeyler ters gidiyor.Ben kod yazmak için her gün PC başına geçmek için çalışmak zorundayım.Bu aralar virüs yüzünden sık denetim yapılıyor ve gitmiyorum.Sizin öyle bir zorunluluğunuzun olmadığı kanaatindeyim.Sizden kötü durumda olan var.Eğer istediğiniz zaman -çoğunlukla- PC başına geçebiliyorsanız hiç yapılmamış bir şeyi araştırın.Bir açık düzeltin.Yeni kavramlar bulun.Geleceği şekillendirecek trilyonlarca girdiye ihtiyacımız var.Hepsi bir metin dosyasında olabilir,değil mi? #YouTube’un dibi hareketini #İnternetin dibi hareketine dönüştürün.Sezgin Güler,Mehmet Çağrı Çalışkan,Barış Özcan,Selman Kahya,Nurullah Güç… 'ün videolarını izleyin,destek olun.Paylaşın.Ermeni sistemlerini çökertin,Azeri kardeşlerimizi kurtarın.Türkmenistanı kurtarın…

Yapacak çok şey var…

İncognito’yu okuyun…

1 Beğeni

bilmiyoruz sadece anlıyoruz çünkü bizde de o sevgiden hatta bin kat fazlasından var bu işe karşı :wink:

aslında planlama yapmak önemli yani orantısızlık olmasın ne dersi bırakmayın ne de programlamayı, Ne de o güzel projelerinizi :smiley:
bende bu sene LGS de zorlandım hem süreçte hemde sınavın kendisinde
ne projelerime bakabiliyordum ama aklım o projeleimde kaldığından dersime de odaklanamıyordum :confused: neyse atlattık çok şükür

1 Beğeni

Günlük hayattaki insanların fikirleri biraz olsun işverenlerin düşünceleriyle örtüşüyor gibi geliyor bana nasıl mı mesela günümüzde gözde üniverstelinden olan ODTÜ ile Harran ünivertesindeki olanaklar bir değil yani kenidini bir ODTÜ deki kadar rahat bir şekilde geliştiremezsin istersen aşağıdaki linkten ne demek istediğimi daha iyi bir şekilde anlayabilirsin (Ad şekilde örnekler verdiğim için özür dilerim herhangi bir üniversteye garizim yok)
https://www.youtube.com/watch?v=YRY8iHtH7GI&t=1213s

1 Beğeni