Dual Boot edilmiş Ubuntu, bir zaman sonra patlıyor

Merhabalar; bu konu, eskiden açtığım bir konumla bağlantılı ve sorunu daha iyi anlayabilmek için onu da okumanız faydalı olabilir.

Evet, o gün geldi ve aynı sorunla tekrar karşı karşıyayım. Eğer çözemezsem bir süre sonrasında Ubuntu’yu dördüncü kez dual boot etmiş olacağım :D
Neyse, soruna değineyim: Ubuntu’yu dual boot edişimden bir süre sonra Ubuntu artık erişilemez oluyor, Ubuntu’ya giremiyorum ve üç kere dual boot edip üç kere de aynı sorunla karşılaştım; artık dört kere karşılaşmış oluyorum :smiley:
Tanımlaması bu kadar basit sanırım. Neyse ki zamanında bazı SS’ler aldım ve bu SS’lerin durumu daha idrak edilebilir hale getirebileceğini düşünüyorum.

Ubuntu’nun problemsiz ve olağan bir şekilde açılışı:

1

Kasamdan bilgisayarı başlatacak olan tuşa bastım ve boot menu gelene kadar kısa bir süre bekledikten sonra boot menuden Ubuntu’yu seçtim.

2

Ubuntu’yu seçtikten hemen sonra karşıma çıkan ekranı görüyorsunuz.

3

Biraz bekledikten sonra karşıma “Republic Of Gamers” logosu çıkıyor.

4

Biraz daha bekledikten sonra “Ubuntu” yazısı geliyor.

5

Biraz daha bekledikten sonra “Republic Of Gamers” logosuyla “Ubuntu” yazısının arasında bir “loading” ikonu beliriyor.

6

Birazcık daha bekledikten sonra Ubuntu açılıyor ve benden şifre istiyor. Sol üstteki kısım iyi görünmediği için internetten bulduğum başka bir SS ile aynı kısmı göstereceğim:


Yani o görünmeyen kısımda “authentication required” diyor ve şifre istiyor kısacası. Burası çok da önemli değil, Ubuntu her açıldığında burası gelir zaten.


Yaşadığım sorunla ilgili açılış:

1

Kasamdan bilgisayarı başlatacak olan tuşa bastım ve boot menu gelene kadar kısa bir süre bekledikten sonra boot menuden Ubuntu’yu seçtim.

2


Ne kadar beklersem bekleyeyim aynı ekranda kalıyorum.

Ancak ilginçtir, sanki ubuntu açılmış ve benden normal açılıştaki 6. sırada bulunan SS’te olduğu gibi şifre istiyormuş gibi davranıp aynı ekranda kör bir şekilde şifremi girince bu oluyor:


Yani cursor’um geliyor. Sonrasındaysa hiçbir şey olmuyor :confused:

Edit:
Kör bir şekilde tekrar şifremi girdim, cursor yine göründü. Fakat bu sefer terminali açıp bir şeyler yazmaya çalıştım ve yine kör bir şekilde terminalde tab basınca Ubuntu’nun sesi geliyor. Kör bir şekilde komut bile çalıştırabiliyorum fakat görüntü yok :smiley:


Son olarak bunun ne zaman yaşandığına da değineyim: Browser’ımı ve Visual Studio Code’u kapattım ve biraz dinlenmek üzere bilgisayarı kapatıp bilgisayarın başından ayrıldıktan 1 saat sonra dönüp bilgisayarı açmamın ardından monitörün görüntüyü getirmeye yarayan butonunun (monitörün sağ altında bulunuyor, SS’lerde de gözlemleyebilirsiniz) pasif olduğunu fark edip bunu aktif hale getirdim ve görüntü geldiğinde sorunlu açılışın ikinci SS’indeki ekranla karşılaştım.

Sizce bu sorun neyden kaynaklanıyor olabilir ? Nasıl çözebilirim ?

1 Beğeni

uefi ile alakali gibi duruyor biostan uefiyi kapatirsaniz belki duzelebilir

“how to turn off uefi from bios” şeklinde arama yaptığımda karşıma "secure boot"un nasıl kapatılacağı ile ilgili sonuçlar çıktı.
Örnek site: How do I disable UEFI Secure Boot? – Official Avira Support | Knowledgebase & Customer Support | Avira

Ben de bunu kapatmayı denemeye karar verdim fakat kapatılamıyor.


Enabled’ı Disabled’a çeviremiyorum.

Su splash ekranlarini bir kapatsana. Kernele quiet splash parametreleri gidiyor muhtemelen. Grub’i kurcalamayi biliyorsan menuden acilis esnasinda (E ile filan) yapilabiliyor olmasi lazim.

Yoksa /etc/default/grub'i degistirebilirsin:

GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash acpi_os_name=Linux acpi_osi= acpi_backlight=vendor"

(sonrasinda sudo update-grub ister)

Bunu yapabilmem için Ubuntu’ya girmem ve ekranı görebilmem gerek. O yüzden bunu yapamam sanırım. Fakat Grub’a geçebildim. Grub’u kullanarak bir çözüm bulabilir miyiz ?

Bu kısım grub’ da e ye basınca da geliyor. Çözüm doğrumu bilmiyorum ama bence denemekten zarar gelmez @DrShahinstein

Tam olarak nerede E basmalıyım ? Grub’a girip E basınca komut satırına yazı yazacaktır çünkü.

grub ekranında “Advanced options for Ubuntu” diye bir seçenek olması lazım. Onun üzerine gelince alt tarafta zaten kullanılabilecek kısayollar’ın yazıyor. Alt tarafta tam olarak şöyle bir şey yazması lazım “…e to edit the commands before booting…” e’ ye basınca bahsettiğim ekran gelecek ondan sonra @aib’ in yaptığı şekilde değiştir kodu. Ben bu yöntemi root şifremi unuttuğumda kullanmıştım. Linux sistemler çok güvenli diyorlar. Ama inanılmaz basit bir şekilde parolayı sıfırlayabiliyorsun. grub önyükleyicisinin böyle saçma ve kapatılmayan bir açığı var. tabii açık grub’ da linux’ da değil yanlış anlaşılmasın.


E bastığımda karşıma son attığım ssteki gibi bir yer geliyor. Bu arada görebileceğiniz gibi her şey tarif ettiğiniz gibi fakat kodu nereye yazmalıyım bilmiyorum. Açıkçası GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT= şeklinde başlayan bir satır görmeyi bekledim ama benzer bir şey bile yok. Galiba bu kodu direkt benim oraya yazmam gerek fakat sormadan iş yapıp başıma bela almaktan korkuyorum.
Bu kodu manuel olarak ben mi yazmalıyım, evet ise nereye ?

Orada yazan şeyler aslında kodlardan başka bir şey değil. Eklemenin bir sıkıntı olacağını düşünmemekle beraber sizi yanlış yönlendirmek te istemiyorum. Ama yapacağınız şey zaten tek seferlik olacak. Kapatıp tekrar açtığınızda özellikler sıfırlanacak zaten. Dediğim gibi üstteki kod hakkında bir fikrim yok. Ben sadece nasıl giriş yapılacağını anlattım. O yüzden kod hakkında sorumluluk almıyorum.

1 Beğeni

Yazıp F10 (Boot için) bastığımda herhangi bir şey olmadı. Tek fark, cursor’umun benim bir şey yapmama gerek kalmadan gelmesi :smiley:

1 Beğeni

güvenli modda geliyor mu peki ekran?

Merhaba.
@aib, Linux çekirdeğinin -RAM’e- yüklendiği sondan 4. satırdaki (bir kısmı sondan 3. satıra taşmış) quiet splash parametrelerini kaldırmanı istiyor. Bu, -tek seferliğine- önyükleme animasyonlarını kapatıp önyükleme sırasındaki günlük kayıtlarını görmeni sağlayacak.

2 Beğeni

Hayır :thinking:


Öncelikle ilk ssteki gibi bir sürü satır göründü. Yanılmıyorsam hepsinin başında da OK yazıyordu. Sonrasında da ekranda cursor belirdi ( 2. Ss) ve dahası yok. Bu kadar :thinking:

Böyle bir şeyi ne gördüm ne de duydum. :face_with_raised_eyebrow:
Bu sorun başlamadan önce dikkatini çeken ve ya sıradışı bir şey oldu mu?

İlk yaşadığımda bayağı bayağı sıra dışı bir olay oldu. İçeriye bir sinek daldı ve monitörümün arkasına geçti. Ben de tam o sırada Ubuntu’yu başlatıyordum ve kafamdan o sineğin sistemi çökerttiğini hayal ettim ve sonrasında “patlama” diye adlandırdığım bu sorunun ilkini yaşadım :rofl: :rofl: :rofl: :rofl:
Gerçek bu arada :smiley: Teknik olarak sıra dışı bir olay değil tabii ama 5 dakika boyunca şaşkın bir şekilde duvarlara bakmıştım o an :smiley:

Neyse. Bu sabah yaşadığım patlama öncesinde sıra dışı bir olay olmadı.

Önemsiz bir detay olduğunu düşünüyorum ancak rahatsız etmedi değil.

İlginçmiş, “Sineklerin İntikamı: Ubuntu’nun Çöküşü” :smile:. Ama evet, teknik olarak sıra dışı bir şey değil. Somut veriler için günlük kayıtlarına bakıp, sorunun ne olduğunu anlamak gerekir.

Ubuntu’yu kurduğun USB duruyor mu? Duruyorsa veya bir şekilde temin edebilirsen bilgisayarı USB’den açıp günlük kayıtlarını biraz kurcala, özellikle de /var/log/boot.log ve /var/log/auth.log dosyalarını. Dikkatini çeken bir şey görürsen de paylaşırsın.

Büyük ihtimalle fark etmeden değiştirdiğin bir dosyadan dolayı olmuştur. Düşük ihtimalle de bir zararlı yazılımdan dolayı.

1 Beğeni

Evet duruyor.

Yarın bunu deneyeceğim.

:+1:

“Dikkat çekici” olarak tanımlayabileceğimiz bir örnek verebilir misiniz ? Ne gibi bir şeye “sıra dışı” veya “dikkat çekici” diyebiliriz ?

Yani… bu biraz görünce anlaşılabilecek birşey, benim de fazla bir günlük kaydı incelemişliğim yok ama örnek olarak İngilizcede olumsuzluk ifade eden kelimeleri verebiliriz: error, warning, caution, invalid, failed, crashed, killed, ... is not a file or directory, vs.